Craiova găzduieşte în 2012 cea de-a XX-a Conferinţă Naţională de Ştiinţa Solului

0
457

În 2012, la sfârşitul lunii august, Craiova va fi gazda celei de-a XX-a Conferinţe Naţionale de Ştiinţa Solului, cu participare internaţională, una dintre cele mai importante manifestări de specialitate din ţară. Bănia a mai găzdui, în 1964, o ediţie – cea de-a II-a, prima având loc în anul 1991, iar ultima în anul 2009, la Iaşi. Deşi evenimentul va avea loc peste un an şi jumătate, organizatorii şi-au dat deja întâlnire pentru a pune la punct primele detalii.

Conferinţa Naţională pentru Ştiinţa Solului se desfăşoară o dată la trei ani sub egida Societăţii Naţionale Române pentru Ştiinţa Solului (SNRSS), cu sprijinul instituţiilor de învăţământ superior, de cercetare ştiinţifică şi de producţie, constituind un prilej de analiză şi dezbatere a problemelor actuale ale solului, sub multiplele sale aspecte, în vederea elaborării unor strategii şi politici agrare viabile. Totodată, are loc Adunarea Generală a SNRSS, în cadrul căreia se aleg şi se validează organele de conducere, pentru un mandat de trei ani, şi se înaintează propunerile celor zece filiale SNRSS, pentru organizarea următoarei conferinţe naţionale. Astfel că, în 2012, Filiala de Ştiinţa Solului Craiova este cea care va organiza evenimentul, în colaborare cu judeţele Gorj şi Mehedinţi – parte a Filialei Oltenia.

Întâlnire pe probleme organizatorice

Având în vedere dimensiunea evenimentului, organizatorii au demarat deja întâlnirile de lucru, prima dintre acestea desfâşurându-se ieri la Facultatea de Agronomie din Craiova. „Conferinţa se desfăşoară într-o anumită zonă a ţării, în primele două zile având loc prezentarea de referate ştiinţifice pe o anumită temă, legată de utilizarea raţională a solurilor. În următoarele patru, cinci zile, se desfăşoară aplicaţii pe teren, în zona respectivă”, ne-a precizat prof. univ. dr. Romulus Mocanu, directorul executiv al SNRSS şi, totodată, coordonatorul principal al evenimentului. Potrivit acestuia, rolul conferinţelor este de a contribui la păstrarea nealterată a resurselor de sol, de îmbunătăţire a calităţii acestora, de elaborare a unor măsuri pentru zonarea culturilor în funcţie de sol, cât şi a tehnologiilor pentru îmbunătăţirea calităţii şi a fertilizării lor, pentru creşterea producţiei la hectar. „În cadrul Conferinţei de anul viitor vrem să tragem un semnal de alarmă asupra stării proaste a solurilor din România, în general, şi Oltenia, în special, care conduc la scăderea producţiei la hectar”, ne-a declarat directorul executiv al SNRSS.

„Recomandările din Conferinţă trebuie urmate de producători”

Printre invitaţi s-au numărat atât reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, cu profil agricol, din Dolj, precum şi din judeţele Gorj şi Mehedinţi, respectiv Camera Agricolă, APIA, Centrul de Cercetare Dăbuleni, Facultăţile de Agricultură şi Geografie etc. „Această conferinţă este foarte importantă la nivel naţional, pentru că de la sol pornesc toate necazurile. Cercetarea este la pământ… facem agricultură doar ca să supravieţuim. Factorii de decizie ar trebui să investească în cercetare, în producţie, pentru că în prezent nu se face ceea ce ar trebui să se facă, ci ceea ce se poate face”, a opinat Aurelia Diaconu, directorul Centrului de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni. „Dată fiind locaţia în care se va desfăşura Conferinţa, avem o responsabilitate imensă în organizarea acesteia. Problematica regiunii Olteniei şi a Doljului o reprezintă monitorizarea terenurilor agricole din judeţ, prin cele trei puncte: Şimnic, Segarcea şi Dăbuleni, pe trei unităţi distincte de sol, printr-o analiză de sol a micro şi macro-elementelor, într-o parcelă de teren lucrat, în oglindă cu terenul nelucrat, profilul din terenul agricol şi cel din pădure. La Dăbuleni avem profilul de sol din teren agricol lucrat şi profilul de sol în terenul din sectorul de muzeu de soluri nisipoase nelucrate. Rezultatele Conferinţei şi recomandările trebuie folosite de agricultori, în vederea creşterii potenţialului productiv al solului. Esenţial este ca producătorii să beneficieze de rezultatele muncii noastre”, ne-a declarat ing. Dumitru Meilă, director OSPA Dolj – membră a Filialei Societăţii pentru Ştiinţa Solului Craiova.