Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie” din Parohia Cioroiu Nou şi-a sărbătorit hramul

0
530

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Haralambie” din Parohia Cioroiu Nou, comuna Cioroiaşi, şi-a sărbătorit hramul joi, 10 februarie. La ceas de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de preoţi din Parohii învecinate şi din Craiova, alături de Părintele Cătălin Neacşu, Protopop al Protoieriei Băileşti, şi Părintele Paroh Valentin Ilie. Credincioşii veniţi la rugăciune în această cinstită zi s-au putut închina la racla în care se află părticele din moaştele Sfântului Haralambie, adusă de la Mănăstirea Cârcea, şi Acoperământul Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Biserica Parohiei Giubega.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Protoiereu Cătălin Neacşu le-a vorbit credincioşilor despre virtutea smereniei Sfântului Mucenic Haralambie.

„Să-i dăm slavă lui Dumnezeu pentru această minunată zi, când Biserica Parohiei dumneavoastră se împodobeşte cu acest hram în care îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie, care a pătimit multe suferinţe pentru Hristos. Toată viaţa acestor mucenici sau a celor care şi-au dat viaţa pentru Hristos a fost în primul rând plină de credinţa în Hristos şi, în al doilea rând, plină de smerenie. Această frumoasă virtute, smerenia, este cea care ne ridică, smerenia este cea care ne face mai frumoşi. Ca să ne dăm seama de omul care este smerit, nu putem spune decât că omul smerit este omul frumos, este omul care ştie că tot ce are este datorită lui Dumnezeu. Această smerenie a avut-o şi Sfântul Haralambie şi la această smerenie ne pregăteşte şi pe noi Biserica”, a subliniat Părintele Cătălin Neacşu, Protopop al Protoieriei Băileşti.

Părintele Sorin Vasile, de la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ilie” din Craiova, a detaliat despre viaţa mucenicească a Sfântului prăznuit în ziua de 10 februarie.

„Sfântul de astăzi nu numai că este mucenic, ci este sfinţit mucenic, pentru că asupra sa a fost săvârşită taina hirotoniei întru diacon, întru preot, şi ulterior întru arhiereu. Motiv pentru care, în toate calendarele apare ca Sfântul Sfinţitul Mucenic Haralambie. Este cel mai în vârstă mucenic al lui Hristos, şi anume a suferit martirajul la venerabila vârstă de 113 ani.  Născându-se în anul 89, am putea spune că a fost contemporan cu Sfântul Ioan Evanghelistul, cel mai tânăr dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, singurul care nu a murit de moarte mucenicească. Sfântul Haralambie a trăit şi a propovăduit în Asia Mică, într-o cetate numită Magnesia, amplasată pe teritoriul Turciei de astăzi”, le-a transmis credincioşilor Pr. Sorin Vasile, în cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei.

Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie” din Parohia Cioroiu Nou a fost ridicată în anul 1841, fiind declarată monument istoric. Părintele paroh al acestei biserici este, din anul 2021, Pr. Valentin Ilie.