Anul 2016 începe cu o veste extrem de bună pentru locuitorii din comuna Călăraşi. Localitatea de pe malul Dunării a fost prinsă şi în etapa II a Masterplanului de apă şi canal al judeţului, ceea ce înseamnă că şi satul Sărata va avea reţea de canalizare. Primarul Vergică Șovilă a anunţat că lucrarea va merge foarte repede deoarece s-a redimensionat conducta principală de deversare a apelor menajere şi nu vor mai fi necesare alte săpături. Primăria Călăraşi intenţionează să asfalteze şi o parte din drumurile pe sub care s-a lucrat la canalizare şi alimentare cu apă.
Iarna nu a fost foarte grea nici pentru locuitorii din comuna Călăraşi, care au şi început să-şi planifice culturile agricole din această primăvară. Cartoful timpuriu este primul cu care producătorii agricoli vor ieşi în câmp la sfârşitul acestei luni. Primarul Vergică Șovăilă ne-a explicat, ieri, că majoritatea celor care se încumetă să meargă pe această cultură, deja îşi pregătesc acum terenul pentru că, peste maximum două săptămâni, tuberculii trebuie puşi în pământ. ”Este o tehnică pe care oamenii au perfecţionat-o de la an la an. Noi ieşim primii pe piaţă cu cartofi timpurii şi datorită solului nisipos care este un mare avantaj aici. În fiecare an se cultivă, în medie, 300 de hectare cu cartof timpuriu, iar profitul îi încurajează pe oameni să o ia de la capăt”, a precizat primarul Vergică Șovăilă.
Pregătiri pentru cultivarea cartofului timpuriu
Cultura care vine din urmă este, bineînţeles, cea de lubeniţă. Bostanagii din anul acesta se pregătesc şi ei intens să-şi înfiinţeze hectarele cu pepeni verzi. Potrivit primarului, în această perioadă, cultivatorii se ocupă de realizarea patului de pământ pe care vor fi aşezate plantele de lubeniţă. „Lubeniţă necesită mai multă căldură decât cartoful timpuriu şi oamenii ştiu bine acest amănunt. Acum, ei pregătesc ghivecele cu seminţe. Când plantele vor mai creşte, le mută în câmp, nu înainte însă de a întinde o folie specială care le vor asigura căldura de la rădăcină. Pe deasupra şirurilor de plante, vor pune arcade pe care, de asemenea, le vor îmbrăca în folie. Noi numim această tehnică «la tunel» şi este una foare eficientă”, ne-a explicat Vergică Șovăilă. În această vară, specialiştii din cadrul Primăriei Călăraşi spun că se vor cultiva 800 de hectare cu pepeni verzi şi pepeni galbeni.
O extindere de 30 de kilometri de canalizare
O veste cu adevărat bună pentru aceşti locuitori este că localitatea lor a fost inclusă şi în etapa a doua a Masterplanului de apă şi canalizare a judeţului Dolj. Acest lucru înseamnă că vor fi realizaţi încă 30 de kilometri de canalizare menajeră, adică diferenţa care mai rămăsese după ce s-a implementat faza întâi. „Este vorba de introducerea unei reţele de 20 de kilometri de canalizare în satul Sărata şi 10 kilometri în satul Călăraşi. Când se va termina şi această extindere, toată comuna va avea apă şi canalizare. Bucuria mea va fi foarte mare atunci pentru că toţi sunt locuitorii acestei comune şi toţi merită să beneficieze de aceste utilităţi”, a mai spus Șovăilă. Potrivit acestuia, lucrările la extindere vor merge chiar mai repede decât primul şantier pentru că nu va mai fi nevoie să se execute noi săpături, fiind redimensionată conducta principală de colectare a apelor menajere astfel încât să-i preia şi pe ceilalţi abonaţi.
Branşamentele sunt gratuite pentru toţi locuitorii
Un punct bun este că locuitorii care se vor branşa la reţeaua de canalizare nu trebuie să plătească nici un ban, branşamentul în sine şi manopera fiind acoperite din cadrul proiectului. La fel se întâmplă şi în cazul alimentării cu apă. Spre deosebire de alte localităţi, autorităţile locale au negociat pentru ca toate costurile suplimentare de racordare la reţelele de utilităţi să fie suportate din valoarea lucrării, lucru care a fost acceptat de Compania de Apă Oltenia care implementează Masterplanul judeţean. În felul acesta, localnicii sunt scutiţi de sume care, pentru ei, sunt destul de mari, având în vedere că branşamentul la canalizare se ridică la 2000 de lei, iar racordul la reţeaua de alimentare cu apă la suma de 1200 de lei. În total vor fi peste 800 de branşamente şi 500 de racorduri care sunt oferite gratuit abonaţilor din Călăraşi.
Sala de festivităţi de la Sărata va fi inaugurată în luna mai
Comuna Călăraşi a fost prinsă şi în Masterplanul de deşeuri. Primarul Vergică Șovăilă a explicat că, în scurt timp, vor fi împărţite pubelele de gunoi pentru fiecare gospodărie. În plus, vor fi montate şi 22 de tomberoane mari, unde se va putea face colectarea selectivă a gunoaielor. ”Suntem prinşi în acest proiect de 52 de milioane de euro şi sperăm ca până la sfârşitul acestui an să fie implementat. Scpăm de folii, PET-uri şi alte deşeuri care, de acum, vor fi reciclate aşa cum prevăd normele europene”, a spus primarul din Călăraşi.
Tot într-o stare avansată sunt şi lucrările de la sala de festivităţi care se ridică în satul Sărata. Construcţia este ridicată în totalitate, a fost montat acoperişul, iar acum se lucrează la interioare. În primăvară, când vremea va permite, exteriorul va fi vopsit, clădirea urmând să fie inaugurată de ziua comunei, pe 21 mai.
Miss Dragobete
Dragobetele, sărbătoarea românească a îndrăgostiţilor, va fi sărbătorit cu un spectacol special. Pe scena căminului cultural, vor urca mult îndrăgiţii dansatori ai Ansambului Folcloric ”Bordeiaşul” din localitate care îi vor delecta pe spectatori. Surpriza evenimentului va fi concursul de Miss pe care îl vor organiza Primăria.
Discuţii cu cetăţenii comunei pe buget
Peste 450 de persoane au participat, la sala de festivităţi a comunei Călăraşi, la dezbaterea pe marginea bugetului localităţii pentru anul 2016. Primarul Vergică Șovăilă i-a invitat pe consăteni la discuţii despre modul în care se vor cheltui banii acestui an. Au fost prezentate investiţiile realizate până în prezent, cele aflate în curs de execuţie, dar şi proiectele propuse pentru viitor.
LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU