Dragoş Tiugan – rejudecat, carderii săi – condamnaţi definitiv

0
660

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, ieri, sentinţa definitivă în cazul grupării de carderi coordonate de craioveanul Dragoş Tiugan, fiu de medic neurolog, grupare destructurată de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în anul 2010. Nouă din cei zece inculpaţi condamnaţi de Tribunalul Dolj la pedepse cuprinse între 5 şi 6 ani de închisoare au obţinut la apel reducerea pedepselor, iar în ceea ce-l priveşte pe Dragoş Tiugan, Curtea de Apel Craiova a decis rejudecarea acestuia de instanţa de fond.

Reamintim că, pe 27 mai 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, demarau o amplă acţiune de destructurare a unei grupări de falsificatori de carduri. Nu mai puţin de 37 de percheziţii s-au făcut în Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal, în urma cărora s-au ridicat zeci de mii de euro şi lei, 40 de unităţi centrale de calculator, laptop-uri, telefoane mobile, camere foto, peste 80 de cărţi de credit, cartele telefonice, guri de bancomat, skimmere, dispozitive electronice utilizate la confecţionarea dispozitivelor tip skimming, documente de transfer bancar şi documente de identitate.

Procurorii de crimă organizată au cerut atunci mandate de arestare preventivă pe numele a 13 persoane, dintre care trei în lipsă, iar a doua zi Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt dintre inculpaţi – Ion Vrancea, zis Iulică, şi Mihai Neacşu, ambii din Bucureşti, Leonard Vasile, zis Lony, Marian Badea, zis Pisic, Andrei Cercelaru, Cătălin Dima, Horia Hangu şi Narcis Cîţă, ultimii din Craiova. În cazul lui Dragoş Tiugan (fiul medicului neurolog Alexandru Tiugan) şi al lui Doru Stan, ambii din Craiova, instanţa a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea timp de 30 de zile.

După cum anunţau anchetatorii la momentul respectiv, în urma cercetărilor se stabilise că pe raza judeţului Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat, care avea ramificaţii în judeţul Olt şi în Bucureşti. Membrii grupului din Bucureşti se ocupau de confecţionarea componentelor electronice ale aparaturii de skimming, iar craiovenii realizau componentele mecanice. Părţile electronice şi mecanice erau asamblate în Craiova, după care dispozitivele erau vândute către alte persoane sau folosite de membrii grupării. S-a mai stabilit că, în perioada aprilie 2009 – mai 2010, membrii grupării au acţionat în Italia, Germania şi Suedia, dar şi în România, retrăgând fraudulos, cu cardurile falsificate, bani din bancomate de la diferite unităţi bancare.

Trimişi în judecată în 2010

În noiembrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar: Andrei Cercelaru, zis „Raţă” (26 de ani), din Craiova, Eugen Stan, zis „Kinder” sau „Randu” (35 de ani), din Caracal-Olt, Leonard Vasile, zis „Lony” (29 de ani), din Craiova, Dragoş Tiugan (32 de ani), din Craiova, Narcis Cîţă (31 de ani), din Craiova, Marian Badea, zis „Pisic” sau „Masică” (30 de ani), din Craiova, Mihai-Traian Neacşu (23 de ani), din Bucureşti, Horia Sorin Hangu (34 de ani), din Craiova, Doru Stan (39 de ani), din Craiova, Ion Cătălin Vrancea, zis „Iulică” (30 de ani), din Craiova, Claudiu Naciu, zis „Ciumac” (34 de ani), din Craiova. Infracţiunile reţinute în sarcina lor au fost constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora.

După mai bine de trei ani de judecată, pe 31 ianuarie 2014, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar, 10 din cei 11 inculpaţi fiind condamnaţi la închisoare cu executare. Astfel, Leonard Vasile, Dragoş Tiugan, Mihai Traian Neacşu şi Claudiu Naciu au fost condamnaţi la câte 6 ani de închisoare, alţi şase inculpaţi primind câte cinci ani de închisoare. Cu privire la Ion Vrancea, instanţa a dispus disjungerea cauzei şi judecarea sa într-un dosar separat, cauza fiind suspendată până când inculpatul va fi găsit şi adus în ţară. În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 33.265 de euro de la Tiugan, Cercelaru şi Eugen Stan şi menţinerea sechestrelor aplicate de procurorii DIICOT în mai 2010.

Pedepse reduse la Curtea de Apel Craiova

Toţi cei 10 inculpaţi, dar şi procurorii craioveni din cadrul DIICOT au declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj. Ieri, Curtea de Apel Craiova a soluţionat apelurile. Instanţa a admis apelurile inculpaţilor, a desfiinţat sentinţa instanţei de fond şi pentru nouă dintre inculpaţi a decis reducerea pedepselor, în timp ce Dragoş Tiugan va fi rejudecat la Tribunalul Dolj. Astfel, Andrei Cercelaru zis “Raţă” a primit 4 ani închisoare,  Eugen Stan zis „Kinder” sau „Randu” – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 6 ani, Claudiu Leonard Vasile zis 1Lony” – 4 ani închisoare, Narcis Florin Cîţă – 3 ani închisoare, Marian Badea  zis „Pisic” sau „Masică” – 3 ani închisoare, Doru Stan – 3 ani închisoare, Horia Sorin Hangu – 3 ani închisoare, Mihai Traian Neacşu – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare 6 ani şi Claudiu Naciu – 3 ani închisoare. Sentinţa de ieri a Curţii de Apel Craiova este definitivă, astfel că poliţiştii urmează să-i ridice pe inculpaţii din Craiova care au primit pedepse cu executare.