Studenţi străini, oaspeţi la grădiniţa „Tudor Vladimirescu”

0
412

Trei studente voluntare din Brazilia, Polonia și Turcia participă în această perioadă la un proiect lansat de organizația AIESEC, prin care copiii de la grădinițele craiovene învață despre alte culturi. Vineri, activitățile s-au derulat la grădinița „Tudor Vladimirescu” și au fost o adevărată încântare pentru copii și părinți. 

În perioada 4 februarie – 17 martie, prin intermediul primei ediții a proiectului Global Kindergarten, AIESEC Craiova și ONG-ul „Aproape de tineri” aduc internaționalismul în grădinițele din Bănie. Șapte grădinițe din Craiova au acceptat invitația de a face parte din acest proiect: „Tudor Vladimirescu”, „Madona Dudu”, „Andra”, „Sfânta Ana”, „Sfânta Lucia”, „Joyland” și „Eden”. Proiectul presupune prezența a trei studenți străini din Brazilia, Turcia și Polonia, cu experiență pedagogică, care preiau rolul educatorilor și creează activități interactive despre educația culturală pentru copii. Timp de o săptămână, în fiecare dintre grădinițe au loc activități didactice ușor de înțeles pentru copii, prin care aceștia trebuie să descopere diferențele culturale, limba, regulile de comportament, muzica, dansul, teatrul, sănătatea și nutriția din țările respective.

Copiii, încântați de oaspeți

Vineri, la grădinița „Tudor Vladimirescu”, prima înscrisă în proiect, cele trei studente voluntare din țările amintite au fost în centrul unei activități prin care copiii de la grupa mare le-au prezentat ceea ce au învățat pe timpul săptămânii și le-au împărtășit, la rândul lor, informații despre România. Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare și, ajutați de părinți, copiii au trecut la treabă. Studentele străine au derulat fiecare câte un filmuleț de prezentare a țării din care provin, apoi au descris și câte o tradiție locală. Natalia Alvez (Brazilia) le-a povestit copiilor cum se desfășoară celebrul Carnaval de la Rio, iar reprezentanta Turciei a oferit detalii despre pregătirea unei delicatese culinare cu specific – rahatul turcesc. „Nu ne așteptam să aibă un asemenea impact asupra copiilor și familiilor lor. Fetele au ajuns aici fiind selectate datorită unor calități pedagogice și noi suntem foarte încântați de ele. Ultima a venit poloneza, dar s-a adaptat foarte repede și este foarte îndrăgită de copii”, a declarat Maria Dinu, directorul Grădiniței „Tudor Vladimirescu”. La finalul activităților, fiecare părinte a adus de acasă preparate tradiționale românești, cu care i-a servit pe oaspeți.

„Craiova, un oraș incredibil, minunat!”

Tânăra din Brazilia s-a simțit foarte bine în mijlocul copiilor, din prima clipă atașându-se de ei. „Am căutat mai multe stagii de practică la mine în țară, pentru că îmi place să fac voluntariat. Până la urmă, am ales România și am ajuns la Craiova. Îmi place totul aici, este un oraș incredibil, minunat, are foarte multe monumente și, ceea ce îmi place cel mai mult, este că, pentru fiecare, există câte o istorie. Am adus din țara mea drapelul, muzica și anumite jocuri care sper să rămână în inimile copiilor”, a mărturisit Natalia Alvez. De altfel, oaspeții au fost tratați cum se cuvine de reprezentanții AIESEC Craiova, care au o colaborare cu organizațiile din țările menționate. „Fetele sunt foarte încântate de ceea ce se întâmplă în proiect. Inițial, ne-am propus să mergem cu șase grădinițe, dar ni s-a adăugat una și nu putem decât să fim bucuroși de acest lucru. Încercăm să-i familiarizăm pe copii cu alte obiceiuri și, mai ales, cu limba engleză, în care se desfășoară tot proiectul nostru”, a declarat Irina Simulescu, purtătorul de cuvânt al AIESEC Craiova.

Rezultatele activității copiilor din timpul proiectului vor fi expuse în holul grădiniței, pentru a fi admirate de părinți și vizitatori. La sfârșit, grădinița a dăruit scrisori de mulțumire fiecărei studente voluntare, oferindu-le și câte un exemplar din Monografia orașului Craiova.