După ce la nivel naţional s-a constat că o parte din dozele de vaccin nu respectă întocmai standardele europene aflate în vigoare, campania de imunizare împotriva gripei a fost oprită pentru cel puţin zece zile şi în judeţul Dolj, la fel ca în întreaga ţară. Pentru moment autorităţile sanitare fac încă analize, urmând ca abia după ce rezultatele vor sosi să se ia o decizie cu privire la momentul în care campania de vaccinare împotriva gripei va putea fi reluată.
Ieri, pe adresa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj a sosit o informare de la Ministerul Sănătăţii prin care reprezentanţii instituţiei erau înştiinţaţi că „având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni s-a convenit sistarea vaccinării antigripale cu 7-10 zile”. În acest interval de timp, Direcţia de Sănătate Publică Dolj are obligaţia de a nu mai elibera doze de vaccin din depozit, dar şi de a înştiinţa cabinetele medicale care sunt cuprinse în programul naţional de imunizări cu privire la decizia luată de Ministerul Sănătăţii. Vaccinul va fi în continuare păstrat şi depozitat în condiţii adecvate sub strictă supraveghere, însă pentru moment nu se cunoaşte când medicii de familie vor reîncepe vaccinarea antigripală.
Aproape 12.000 de doljeni au fost vaccinaţi
Din fericire, problema constatată la dozele de vaccin antigripal nu este una de natură să cauzeze efecte adverse pentru cei imunizaţi. Cel puţin aşa susțin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care au ţinut să precizeze deja că niciunul din cei 500.000 de români vaccinaţi împotriva gripei în acest sezon nu a prezentat probleme cauzate de imunizare. Riscul ar fi ca vaccinul să nu mai ofere protecţie totală împotriva gripei, având în vedere că acesta are o concentraţie mai mică decât ar trebui pe una din tulpini. Dozele de vaccin de anul acesta au în componenţă trei tulpini împotriva virusurilor AH1N1, AH2N3 şi B.
Până acum, Direcţia de Sănătate Publică a primit de la Ministerul Sănătății 32.396 de doze, din care 11.883 au fost folosite deja. Cu toate acestea, în cabinetele medicilor de familie se găsesc peste 19.000 de fiole de vaccin, restul fiind păstrate în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Nu s-au confirmat cazuri de gripă în judeţ
Toată această tevatură s-a produs după ce s-a constatat că 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia din cele trei componente mai scăzută decât în mod normal. Practic, la controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie a.c., specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinei B. Iar potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. În aceste condiţii, şi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a solicitat, o informare în regim de urgenţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”.
În data de 4 ianuarie a.c. Direcţia de Sănătate Publică Dolj anunţa că şi în 2012 continuă campania de vaccinare gratuită antigripală. Potrivit instituţiei în ultima săptămână a anului trecut s-au înregistrat în judeţul Dolj 991 de persoane cu viroze respiratorii. Dintre acestea, au fost 627 cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 362 de cazuri de pnumonii acute. Au existat şi două cazuri suspecte de gripă, care nu au fost confirmate, rezultatele probelor investigate la Institutul Cantacuzino Bucureşti fiind negativ. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 16,24%. Şi, pentru că morbiditatea înregistrată se afla în intervalul aşteptat, fără a exista dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, epidemiologii DSP Dolj au caracterizat săptămâna respectivă prin lipsă de activitate gripală.
Până în 3 ianuarie a.c., în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripă sezonieră.