Luni, 16 ianuarie, ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional din Craiova: Baletul-feerie „Spărgătorul de nuci”, cu artişti ai Teatrului Rus din Odessa

0
157

Unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet pentru toate vârstele –  „Spărgătorul de nuci”, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski –, în interpretarea artiştilor Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa, va putea fi văzut şi la Craiova. Reprezentaţia va avea loc luni, 16 ianuarie, ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, sub conducerea muzicală a artistului emerit al Rusiei Vladimir Troschenko. Biletele se găsesc la Agenţia TNC, la preţul de 60 de lei.

Balerinii Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa se află la acest început de an în România pentru a oferi reprezentaţii, în mai multe oraşe ale ţării, cu unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet pentru toate vârstele: „Spărgătorul de nuci”. Prima va avea loc la Constanţa, pe data de 15 ianuarie. La Bucureşti, celebra operă a lui Ceaikovski va fi prezentată la Sala Palatului, pe 22 ianuarie, cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva şi a pianistului Masakatsu Nakano, din Japonia. Va urma apoi Cluj-Napoca (23 ianuarie).

Artiştii ruşi vor sosi şi la Craiova luni, 16 ianuarie, publicul fiind aşteptat să păşească în lumea de feerie, reverie şi măreţie pe care o creează în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. «Fantezia din basmul lui Hoffmann, frumuseţea compoziţiei lui Ceaikovski, coregrafia feerică a lui M. Petipa nu pot aduce decât bucurie publicului la început de an. Baletul „Spărgătorul de nuci” exprimă cel mai bine fabuloasa lume a copiilor şi visele în care orice este posibil», spun organizatorii evenimentului. Din păcate, celebra operă a lui Ceaikovski nu îi va aduce la Craiova nici pe soprana Leontina Văduva, nici pe pianistul Masakatsu Nakano.

Povestea spusă în atmosfera magică de Crăciun care a făcut să viseze atâtea generaţii de copii şi partitura semnată de Piotr Ilici Ceaikovski vor prinde viaţă sub direcţia artistului emerit al Rusiei Vladimir Troschenko. „Nu pot să scriu muzică cu dragoste şi entuziasm pentru nici un fel de subiect, oricât ar fi el de interesant şi de spectaculos, dacă personajele nu-mi câştigă simpatia, dacă nu mi-e milă de ele, aşa cum iubesc şi compătimesc oamenii adevăraţi…”, spunea compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski. Vor câştiga cu siguranţă simpatia publicului unchiul Drosselmayer, căruia îi va da viaţă Anatoli Kazatki, Prinţul sau Maşa, întruchipaţi de Evgheni Lagunov şi Cristina Balaban, ca şi alte fabuloase personaje ale uneia dintre cele mai îndrăgite poveşti din toate timpurile, recreate de extraordinarii artişti ai Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa.

Biletele pentru reprezentaţia de la Craiova se găsesc la Agenţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi pot fi cumpărate la preţul de 60 de lei.


Piotr Ilici Ceaikovski a fost dintotdeauna un mare iubitor al dansului. Stau mărturie episoadele de dans din operele sale, dar şi anumite lucrări simfonice şi de pian, în care valsul i-a prilejuit crearea unor pagini lirice de o rară sensibilitate. La începutul anului 1891, conducerea Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg îl solicita să compună o operă într-un act, Yolantha, şi un balet pentru copii. La sugestia directorului teatrului, Ivan Vsevolojski, şi a maestrului de balet Marius Petipa, Ceaikovski – deja un îndrăgit compozitor de muzica de balet datorită creaţiilor sale anterioare Lacul lebedelor” şi Frumoasa din pădurea adormită” – accepta ca subiect al viitorului balet povestirea Spărgătorul de nuci”. Muzica a fost compusă între februarie 1891 şi martie 1892 şi prezentată pentru prima oară în concert public la Sankt Petersburg, la 7 martie 1892. Suita de balet s-a bucurat de un succes imens, cinci din cele şase numere care o alcătuiesc fiind atunci bisate. Cu toate acestea, Ceaikovski nu era mulţumit de muzica pe care o compusese, considerând că baletul este „infinit mai prost” decât Frumoasa din pădurea adormită”. Spărgătorul de nuci” a fost reprezentat pentru prima dată pe scena Teatrului Mariinski la 18 decembrie 1892, având în distribuţie mari nume ale baletului din epocă.