Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj a eliberat adeverinţele pentru beneficiarii formelor de sprijin gestionate de către Agenţie, care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat cu APIA convenţii pentru finanţarea capitalului de lucru. La nivelul judeţului Dolj, conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei Ajutoare Specifice Comunitare şi de Stat, din cadrul APIA, au fost declarate eligibile 344 de cereri depuse de crescătorii de bovine, ovine şi caprine. Astfel, crescătorilor de bovine le-au fost eliberate 136 de adeverinţe, pentru un efectiv de 2.335 capete/animale, proprietarilor de caprine – 113 adeverinţe, aferente unui efectiv 9.462 de capete şi 89 de adeverinţe crescătorilor de ovine, pentru 12.484 de capete/animale.
Doljenii au optat pentru CEC Bank
Cele mai multe adeverinţe aprobate şi eliberate de către APIA fermierilor doljeni au fost pentru CEC Bank, respectiv 136, pentru un efectiv de 2.220 bovine (cu o sumă aprobată de 910.200 de lei), 110 caprine (sumă aprobată – 362.320 de lei) şi 87 ovine (sumă aprobată – 479.520 de lei). APIA a mai eliberat 8 adeverinţe pentru Banca Română pentru Dezvoltare – BRD, pentru un efectiv de 45 de bovine (cu suma aprobată de 18.450 de lei), 404 caprine (16.160 de lei) şi 497 ovine (19.880 de lei). Solicitări au fost şi pentru Procredit Bank, pentru care APIA a eliberat trei adeverinţe, pentru 70 de capete de bovine, adeverinţe în baza cărora fermierilor doljeni le-a fost aprobată suma de 26.700 de lei.
Ovinele şi caprinele – 40 lei/cap animal, bovinele – 410 lei/cap animal
„Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. Fondul de Garantare a Creditului Rural garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă. Băncile au avut dreptul de a impune, pe lângă adeverinţele şi actele doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, cum ar fi garanţiile, pe care creditorul le poate solicita din partea fermierului”, a explicat Emil Călugăru, directorul APIA Dolj, care a precizat că ajutorul financiar în sectorul zootehnic, la specia ovine şi caprine, este de 40 de lei/cap de animal, iar la specia bovine sprijinul se ridică la 410 lei/cap de animal.
CEC Bank a anunţat, în luna decembrie 2011, că a lansat creditul punte pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale complementare în sectorul zootehnic, după ce banca a semnat convenţii cu APIA şi FGCR. Creditele vor fi acordate în lei, iar valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumelor trecute în adeverinţele emise de APIA. Dobânda este de minimum 9,8%, în funcţie de clasa de performanţă financiară în care se încadreaza clientul. Comisionul de gestiune este de 0,25%, aplicat la valoarea creditului şi perceput de bancă la acordarea creditului.