Prima lumânare din seria de opt, specifice „Sărbătorii luminii” – Hanuca, este aprinsă, în seara aceasta, în casele evreiești.
Hanuca este o sărbătoare evreiască de opt zile, care semnifică redobândirea controlului evreilor asupra Ierusalimului şi rededicarea Templului, după revolta împotriva elenilor care încercau să distrugă religia iudaică. În fiecare seară de Hanuca se aprinde hanukia, menora specială destinată acestei sărbători. Obiceiul aprinderii celor opt lumânări are drept scop să amintească minunea că, în timpul revoltei împotriva elenilor, uleiul din menora, deşi puţin, a ars timp de 8 zile – miracolul de Hanuca.
În prima seară se aprinde o lumânare, două în a doua seară, trei în a treia seară etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate lumânările sunt aprinse. Menora obișnuită are șapte brațe, dar cea pentru Hanuca are opt, simbolizând că faptele bune trebuie să continue.
Lumânările se aprind cu ajutorul unei lumânări ajutătoare numită șameș, iar menora se așază în dreptul unei ferestre pentru ca cel puțin încă o persoană să vadă lumina.
În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale şi se mănâncă gogoşi speciale sau alte dulciuri prăjite în ulei. Urarea tradițională este Hag Hanuka sameah (Sărbătoare fericită de Hanuca). La această sărbătoare se oferă copiilor dulciuri şi bani – Hanukageld, pe care părinţii lor să-i utilizeze pentru studiile viitoare ale copiilor.