Crăciunul darurilor și al colindelor

0
420

Cuvintele sunt prea puțin cuprinzătoare pentru bucuria pe care Mitropolia Olteniei se străduiește să o așeze, cu fiecare colind și dar, în fiecare suflet care se pregătește să întâmpine Crăciunul. Copiii săraci din localitățile Doljului scriu acum scrisori, unele dintre ele triste, iar reprezentanții Asociației „Vasiliada” vor căuta oameni dornici să le pună micuților sub brad câteva din darurile mult visate. Concertele de colinde vor lumina multe din serile acestor săptămâni și vor aduce atmosfera de căldură pretutindeni. Povața blândă a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, este și ea un dar de suflet menit să le descopere tuturor cum trebuie să primească în sufletele sărbătoarea Nașterii Domnului.   

Pregătirile pentru sărbătoarea Crăciunului sunt în toi pentru că multe și frumoase vor fi darurile pe care Mitropolia Olteniei le va face oamenilor în această perioadă. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a mărturisit, ieri, într-o întâlnire cu reprezentanții presei, care a fost organizată la Centrul de restaurare, că sunt multe idei, proiecte și gesturi care au puse cap la cap pentru a le oferi tuturor o sărbătoare a Crăciunului plină de lumină și culoare.

„Ne apropiem cu pași repezi de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și, cu fiecare moment în parte, trăim aceste clipe intensiv ca și cum am urca spre un vârf al valorilor, spre ceva înalt, care este nimic altceva decât venirea pe lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Grija noastră se îndreaptă spre toți – spre tineri, vârstnici, spre oricare om trăiește în jurul nostru – întrucât iubirea față de Dumnezeu trece efectiv prin aproapele nostru. Nu putem să avem o iubire autentică dacă nu ne îngrijim de cei din jurul nostru. Pentru aceasta sărbătoarea Crăciunului este atât de importantă, pentru că ne arată iubirea lui Dumnezeu față de noi. Așa cum trebuie și noi să îi iubim pe cei din jurul nostru. Nu putem să lăsăm niciodată pe cineva deoparte deoarece tocmai acela pe care poate l-am neglijat, acela este cel mai plăcut înaintea lui Dumnezeu. Dorim din tot sufletul ca praznicul luminos al Nașterii Domnului să fie cu adevărat o lumină în sufletele tuturor și o renaștere, o revenire la valorile noastre tradiționale și sfinte întrucât ele sunt cele mai de folos pentru viața noastră”, a mărturisit ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Tradiția colindului va împodobi și această sărbătoare

Aproape fiecare seară de până la Crăciun va fi scăldată de lumina și căldura colindelor, care au fost așezate sugestiv sub genericul „Hristos se naște, măriți-L”. „Încălzit de glasurile psalților din catedralele și paraclisele mitropolitane, de armonia coralelor bisericești, tradiția colindului va împodobi și în acest an viața iubitorilor de prăznuire. Alături de cuvântul de învățătură și de arhiereștile binecuvântări, cântul vestirii Nașterii lui Hristos se împletește frumos cu poezia și teatrul creștin, aducându-ne tot mai aproape de ieslea din Betleem”, a spus arhidiacon Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Unul dintre cele mai frumoase concerte de colinde este spectacolul „ColinDar” cu Paula Seling, care va fi prezentat luni, pe 15 decembrie, cu începere de la ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”. O parte dintre colinde vor fi transpuse în limbaj mimico-gestual de Grupul Anghelos, format din 17 elevi de la Școala Specială „Sfântul Vasile”, elevi cu deficiențe auditive.

Tot în seara concertului, în foaierul teatrului va fi organizată și o expoziție de pictură. Tablourile expuse au fost realizate, în cadrul unei tabere de creație organizate la mânăstirea Tismana, de copiii de la Centrul „Beethoven”, talentați la desen, împreună cu alți tineri care studiază pictura la Secția Artă Sacră a Facultății de Teologie și elevi ai Liceului de Artă „Marin Sorescu”. Expoziția va fi cu vânzare, iar fondurile obținute vor fi orientate către atelierul de pictură al centrului pentru a-i încuraja pe tineri să-și dezvolte acest dar de a se exprima prin culoare.

Daruri pentru copiii care-și doresc doar câteva portocale …

Pe lângă colindele care vor auzite fie la Filarmonica „Oltenia”, la Biserica „Madona Dudu” și Catedrala „Sfântul Dumitru” din Craiova sau la Târgu Jiu, sărbătoarea Crăciunului va veni și cu daruri pentru copii.

O campanie desfășurată de Asociația „Vasiliada” se numește „Să le dăruim Crăciunul” și, în cadrul acesteia, peste 500 de copii din centre sociale ale Arhiepiscopiei Craiovei, ale Asociației „Vasiliada”, dar și din sate foarte sărace vor pune pe hârtie gânduri către Moș Crăciun. Scrisorile vor fi orientate spre oameni care doresc să devină Moș Crăciun pentru copii, astfel ca toți cei care vor scrie scrisori vor primi și daruri.

„Această campanie am gândit-o în urmă cu trei ani și a fost inspirată din prezența colegilor noștri, asistenți sociali, în mediul rural. Am primit deja câteva sute de scrisori care ne emoționează foarte mult. Sunt dorințele copiilor din mediul rural, dorințe simple. Mulți dintre ei își doresc, de exemplu, să primească de Crăciun portocale și atât. De aceea vrem să încurajăm spiritul acesta filantropic de responsabilitate socială în rândul susținătorilor noștri”, a spus preot Adrian Stănulică, președintele Asociației „Vasiliada” a Mitropoliei Olteniei.

Gazde primitoare pentru persoanele nevoiașe

Deși sunt deja asaltați cu cereri de cazare, reprezentanții Mitropoliei au mărturisit că sunt dispuși să le ofere o atenție specială tuturor persoanelor nevoiașe care le vor cere sprijinul și în această perioadă a sărbătorilor de Crăciun.

«Este o perioadă de iarnă, ne așteptăm la temperaturi foarte scăzute, drept pentru care suntem pregătiți să purtăm de grijă și acelor persoane care nu pot să-și poate singure de grijă acasă sau nu au o locuință. La Arhiepiscopia Craiovei avem, de aproape trei ani, un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, sărace, care nu aparținători – Centru Social Renașterea. La Asociația „Vasiliada”, avem, de mai bine de șase ani, centrul de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, care este solicitat în această perioadă de iarnă», a mai precizat Adrian Stănulică.

În Arhiepiscopia Craiova sunt opt așezăminte sociale, dintre care șase pentru copii și două pentru vârstnici. Sunt, de asemenea, centre sociale de zi și rezidențiale în Craiova, Grădinari – Olt, București și Târgu Jiu. Pe lângă acestea sunt alte cinci centre sociale ale Asociației „Vasiliada”, dintre care unul pentru persoane cu dizabilități. În toate aceste așezăminte vor avea loc programe speciale de Crăciun.