Cine s-a trezit de dimineaţă… la vot a ajuns

0
393

Frigul şi ploaia rece nu i-au împiedicat pe alegătorii din comunele doljene să pornească dis-de-dimineaţă spre urnele de vot. Aşa se face că, în majoritatea localităţilor, trecând prin Bratovoeşti, Sadova, Bechet, Călăraşi, Dăbuleni, Mârşani şi apoi prin Rojişte, s-au format cozi serioase în faţa secţiilor de votare. Din nou, cei mai harnici s-au dovedit a fi bătrânii, hotărâţi să-şi exprime opţiunea electorală pentru a da un exemplu „tineretului”, dar şi cu speranţa că parlamentarii aleşi acum se vor apleca asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi. 

La Bratovoeşti, spre exemplu, până la ora 10.00, într-una din cele două secţii de votare amenajate în localitate, se prezentaseră la urne aproximativ 100 de persoane, tineri, dar şi bătrâni. Cei mai mulţi au venit cu speranţa că votul le va aduce un trai mai bun şi nu vor mai fi nevoiţi să se gândească cu teamă la ce vor pune pe masă de pe o zi pe alta.

„Nu contează că este frig, am venit la vot pentru că vrem să ne fie mai bine. Sperăm la ceva mai bun pentru copiii noştri care nu au locuri de muncă şi nu au nicio speranţă. E greu şi pentru noi. Nici măcar medicamentele nu putem să le luăm din pensiile astea de nimic”, a afirmat Ioana Filip, o pensionară din Bratovoeşti.

Probleme cu alegătorii care nu ştiu să citească

Câţiva kilometri mai departe, la Sadova, primii alegători s-au aşezat în faţa secţiei de votare chiar la ora 7.00, atunci când urnele s-au deschis. Potrivit preşedintelui secţiei de votare nr. 463, Aurel Voinea, aici au existat unele neînţelegeri cu persoanele de etnie romă care nu ştiu să citească şi ar fi vrut să intre însoţite în cabina de vot, deşi legea permite acest lucru numai în anumite condiţii. „Nu am avut probleme deosebite, însă având în vedere că majoritatea populaţiei de aici este de etnie romă au mai existat unele neînţelegeri din partea celor care nu ştiu să citească şi ar fi vrut să intre cu cineva în cabina de vot, însă nu am permis acest lucru. Până la ora 11.00 au fost 100 de persoane care au votat”, a spus Aurel Voinea.

„Trebuie să ieşim la vot!”

Şi la Bechet, oamenii în vârstă au fost fruntaşi în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Puşi pe glume, dar foarte serioşi în momentul în care venea vorba de exprimarea unei opţiuni electorale, localnicii nu au ezitat nicio clipă să iasă din case pentru a vota. Printre ei şi Constantin Brâncoveanu, un pensionar care a venit să-şi facă datoria de bun cetăţean: „Trebuie să ieşim la vot! Chiar dacă e frig nu trebuie să stăm în case, este dreptul nostru şi trebuie să ni-l exprimăm dacă vrem să fim europeni. Altfel, mai apoi, când nu o sa ne convină ceva nu o să ne mai putem plânge”.

Cea mai mare aglomeraţie în faţa secţiei de votare a fost totuşi în comuna Călăraşi. Locuitorii cu drept de vot au aşteptat răbdători la coadă să le vină rândul. Încă de la primele ore ale dimineţii, din cei 1.600 de alegători înscrişi pe listele electorale ale secţiei nr. 284, s-au prezentat la vot aproximativ 320 de persoane. „Avem nevoie de mai multă atenţie din partea parlamentarilor. Noi suntem oameni săraci, ne dorim să muncim ca să ne câştigăm pâinea, dar nu avem unde. Eu cred că asta e principala problemă pe care trebuie să o rezolve, cât mai degrabă, cei de la Bucureşti”, a spus un bărbat care aştepta la coada formată la uşa secţiei de votare.

Mircea Geoană a votat la Dăbuleni

Mircea Geoană

Până la ora 12.00 în cele şapte secţii din oraşul Dăbuleni nu avut loc niciun incident. Singurul moment care a mai animat puţin atmosfera a fost apariţia lui Mircea Geoană. Acesta a votat duminică la secţia nr. 200 din Dăbuleni, în colegiul 5, în care a candidat pentru un nou mandat. Mircea Geoană a aşteptat la coadă mai bine de un sfert de oră pentru a vota, întrucât în faţa secţiei erau deja 15 persoane. „Stăm la coada dreptăţii şi sper să fie o zi care să mai risipească din fricile, deznădejdile şi de multe ori resemnarea care bântuie pe foarte mulţi dintre români, olteni pe cei de aici din Dăbuleni sau din sudul ţării. Votez cu speranţa ca România să o ducă mai bine şi cu îngrijorare pentru că anii care vor urma vor fi complicaţi. Am votat cu gândul la cei foarte mulţi, cu probleme, necazuri, cu speranţele făcute praf de ani de zile de atâta sărăcie”, a declarat Mircea Geoană care a fost votantul cu numărul 298 în secţia 200 de la Dăbuleni.

De altfel, la aceeaşi secţie de votare din Dăbuleni, peste 400 de cetăţeni din cei 1.671 înscrişi pe listele electorale, şi-au exercitat dreptul la vot. Şi asta până la ora 12.00. „Oamenii sunt conştiincioşi şi au venit să voteze. Ce-i drept, primii au fost tot cei mai în vârstă, dar aşa se întâmplă de fiecare dată. Tineretul probabil că o să vină mai târziu”, a declarat Luminiţa Diaconu, preşedintele secţiei de votare nr. 200 din Dăbuleni.

Alegătorii de aici au declarat la unison că au votat pentru o viaţă mai bună. „Am venit la vot cu un gând bun. Sper să meargă mai bine, dacă nu pentru noi, cei mai în vârstă, măcar pentru tineri. Ei sunt viitorul _ostrum”, a mărturisit Mariana Delimbaşa.

Alegători cu vârsta de 90 de ani, prezenţi la vot

La scrutinul de ieri, în comunele din Dolj s-au prezentat şi alegători cu vârsta de 90 de ani şi chiar peste, au venit oameni în scaunecu rotile pentru a arăta că le pasă  de cine le va decide soarta în următorii patru ani. La Mârşani, peste 400 de localnici au ieşit la vot până la ora prânzului, pe listele electorale de la secţia de votare nr. 404 fiind înscrişi 1.310 votanţi. Cel mai în mai în vârstă alegător a fost o bătrână născută în anul 1922.

„E datoria noastră să ieşim la vot. Nici măcar mama mea nu a rămas acasă, chiar dacă este bătrână şi bolnavă. Toţi vrem să ne fie mai bine, că nu se mai poate aşa. Înainte aveam servici, puteam să îmi ţin copiii la şcoală, acum am pus băiatul să renunţe la facultate că nu mai avem posibilităţi”, a spus Gelu Urâtu.

Per total, în comunele doljene a fost linişte, iar procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii normale.

ALINA DRĂGHICI şi RADU ILICEANU