Sindicaliştii USII Dolj – semnale de alarmă trase faţă de guvernanţi

0
2035

Uniunea Sindicatelor Independente  din Învăţământ Dolj (USII), care face parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a lansat, zilele trecute, un sondaj de opinie, pe online, după cele două săptămâni de vacanţă, tema fiind testarea copiilor cu teste de salivă, recoltate de la copii, contra COVID – 19. Conform reglementărilor în vigoare, testarea ar trebui făcută de cadrele didactice, când vor ajunge testele, dar FSLI , prin, structurile din subordine, are reticenţe în acest sens. Sindicaliştii cer, pe bună dreptate, prezenţa unor cadre de specialitate, medicale, pentru testare. 

Poate pare puţin ieşit din comun pentru ca o organizaţie sindicală, indiferent de natura sa, să organizeze un sondaj online, în rândurile membrilor, pentru modificarea unor reglementări care au fost adoptate de guvernanţi. Acesta lucru s-a întâmplat în Dolj. “Am creat un sondaj de opinie, online, pe toate reţelele de socializare, pentru a vedea ceea ce se întâmplă după cele două săptămâni de vacanţă. Ne-am dorit puctul de vedere a a personalului, fie didactic, fie nedidactic, fie auxiliar, care lucrează în unităţile de învăţământ preuniversitar. Întrebarea noastră a fost una clară: “Sunteţi de acord cu testarea copiilor efectuată de cadrele didactice?”. Răspunsul a fost clar: NU. Vorbim doar ceea ce ne-a venit, până acum , pe online. Mâine, joi, 11 noiembrie, trebuie să avem toate datele finale. Oricum, tot personalul care lucrează în instituţiile de învăţământ preuniversitar se arată în defavoarea acestei măsuri. Noi, cadrele didactice, nu cunoaştem, în detaliu, ce înseamnă această testare, trebuie personal specializat. Pot apărea, după efectuarea testelor, date neconforme cu situaţia de fapt, iar, în acest sens, cine răspunde?! Sondajul efectuat de noi vine pe fondul unui mesaj al FSLI, care se numeşte “Angajaţii din învăţământ, cobaii României”. Sunt multe lucruri de pus la punct”, a precizat prof. Bogdan Manea, preşedinte al USII Dolj.

Sunt aşteptate alte măsuri

Sindicaliştii au mai pus pe masa discuţiilor şi alte probleme, toate cu punct de reper situaţia actuală. “s-a mers pe varianta de 60%, procent de vaccinare a personalului care lucrează în şcoli. Noi am spus foarte clar că nu este foarte importantă vaccinarea cadrelor, vorbind de situaţia actuală, accentuând. Păi, sunt, în toată ţara localităţi cu rata de incidenţă aproape de zero, iar, în acele comunităţi, procentul de vaccinare a cadrelor este sub limita minimă de 60%. Ce facem, nu mai deschidem şcolile?. Vreau să fiu foarte clar: FSLI este promotoarea cursurilor “faţă în faţă”, dar nu cu orice risc. Deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) trebuie să vină în concordanţă cu legislaţia actuală, una europeană. Ni se pare o discriminare, dacă nu cumva termenul este aspru, faptul că unităţile de învăţământ trebuie să afişeze rata de avccinare a personalului, faţă de alte instituţii bugetare, care nu sunt obligate în acest sens. Vreau să mai spun ceva: un procent semnificativ al personalului din învăţământul doljean a trecut prin boală şi Doljul se află pe locuri fruntaşi în ceea ce priveşte vaccinarea. Ca să revin, testarea de două ori pe săptămână a copiilor este bună, dar aici şi părinţii au un rol esenţial. Până la urmă, vaccinarea, la acest moment, este singura soluţie să ne luptăm cu pandemia. Şi, mai vreau să spun ceva: s-a vorbit de plata orelor remediale, prestaţie a cadrelor didactice în această pandemie, iar în Dolj suntem cu plăţile la luna martie a acestui an, urmând şi plăţile pe aprilie, mai , iunie, practic sfârşitul anului şcolar precedent “, a mai spus Bogdan Manea (FOTO).