Recital dedicat centenarului Dinu Lipatti, în deschiderea stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia”

0
423

Filarmonica „Oltenia” deschide stagiunea de muzică de cameră cu un program dedicat centenarului Dinu Lipatti. Susţinut de tenorul german Markus Schafer şi de pianistul Mihai Ungureanu, recitalul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, la Muzeul de Artă Craiova.

Markus Schafer

Markus Schafer a studiat muzica bisericească şi arta vocală în Karlsruhe şi în Dusseldorf cu prof. Armand Mc Lane. Ulterior a studiat la studioul de operă din Zurich şi a fost membru al ansamblurilor de operă din Hamburg şi  Dusseldorf. Ca tenor liric, a dobândit o reputaţie impresionantă, interpretând roluri în operele lui Mozart, dar şi în marile oratorii ale secolului al XIX-lea. Ca interpret de lieduri, s-a bucurat de un mare succes în New York (Lincoln Center), la Viena, la Festivalurile Schubert din Feldkirch şi în Schwarzenberg, la Wigmore Hall din Londra sau la Heidelberg Spring Festival. Din anul 2008 este profesor de artă vocală la Universitatea de Muzică, Teatru şi Media din Hanovra.

Mihai Ungureanu

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu a studiat la Academiei de Muzică din capitală, beneficiind de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din majoritatea ţărilor din Europa, America de Nord şi de Sud (în S.U.A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra şi recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U.R.S.S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). În calitate de director general (în perioadele 1990-2000 şi 2003-2009) şi de director artistic (între 2001-2003 şi 2012-2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare, în Europa şi Asia.

***

În program:

George Enescu: Sept chansons de Clément Marot, op. 15

Dinu Lipatti: Cinque chansons de Verlaine (1941); Quatre mélodies pe versuri de Rimbaud, Éluard, Valéry (1945)

Violeta Dinescu: Hommage à Lipatti

Franz Liszt: Tre sonetti di Petrarca (versiune originală pentru tenor şi pian, 1847)