Primăria Craiova construieşte o nouă aripă la Spitalul Filantropia

0
735

În curtea Spitalului Municipal Filantropia va fi ridicată o nouă aripă a unităţii sanitare, care va înlocui trei corpuri de clădire vechi în care acum funcţionează Urgenţa, Cardiologia şi Hematologia. Noul spital va avea trei etaje şi va fi construit în totalitate cu bani de la bugetul local, aproximativ 500.000 de euro, urmând ca dotările să fie făcute cu bani atraşi de la bugetul de stat. Singurul corp de clădire ce va fi păstrat este actuala Maternitate care se află acum în plin proces de reabilitare, lucrările fiind programate să se termine la sfârşitul acestui an. 

Pentru că proiectul unui mare spital municipal, care ar fi trebuit să fie ridicat lângă Parcul Tineretului, pe un teren al Primăriei Craiova, nu poate fi finanţat, autorităţile locale au pus în schemă construcţia unui spital mai mic pe care să poată să-l finanţeze cu bani de la bugetul local. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat ieri că noul spital va fi, de fapt, o aripă a Filantropiei, care va fi amenajată pe amplasamentul a trei secţii vechi ce vor fi demolate. „Urgenţa, Cardiologia şi, probabil, Hematologia vor fi demolate. Pe amplasamentul lor va fi clădirea cea nouă. Noi vrem ca lucrarea să meargă foarte repede, ne şi apucăm de SF. Chiar în această săptămână, vreau să îl atribui prin încredinţare directă, ca să nu mai stăm 6 luni în licitaţii că este o nebunie. Va costa sub 30.000 de euro şi, după ce va fi făcut, vom scoate la licitaţie PT-ul şi execuţia. Va dura şase luni, deci undeva, în primăvara anului viitor, ne vom apuca de construcţia spitalului”, a anunţat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Noua aripă a spitalului va costa 500.000 de euro

Noua aripă a spitalui va fi un bloc de trei etaje, lucrările de execuţie fiind estimate la suma de 500.000 de euro. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală, primarul Craiovei a declarat că se vor accesa fonduri de la bugetul de stat, fiind necesari în jur de 3 milioane de euro, dintre care 300.000 de euro să fie constribuţia de 10% a Primăriei Craiova. „Dacă ni se aprobă, spunem bogdaproste, dacă nu va trebui să suportăm noi de la buget şi aparatura. Deocamdată, un aparat de imagistică este absolut necesar”, a mai spus edilul-şef din Bănie. Cert este că autorităţile iau în calcul să suporte întrega investiţie: „Chiar am discutat despre bugetul de anul viitor şi, în mod sigur, vom prinde şi spitalul. Va fi construit numai cu fonduri de la primărie pentru că, din păcate, pe orice fel de împrumut vrei să faci, trebuie să treci pe la comisia de avizare a împrumuturilor de la Ministerul Finanţelor. Pe fonduri europene, deocamdată, nu este deschisă axa de construcţie de spitale dec la zero şi, oricum, ministerul Sănătăţii nu mai aprobă construcţii de spitale municipale foarte mari”.

Clădirile actuale sunt greu de întreţinut

Cadrele medicale spun că ridicarea unor spaţii medicale noi este justificată din moment ce mai toate clădirile sunt vechi şi acumulează facturi record la utilităţi. „Aici cheltuim cel mai mult pentru partea de utilităţi. Tavanele sunt foarte înalte, clădirea nu este izolată, fiindcă este monument istoric, deci asta înseamnă costuri foarte mari. Este foarte mare factura la utilităţi, de 5 milioane de lei pe lună. În plus, este şi spital pavilional şi fiecare pavilion are centrală proprie, se pierde căldură”, a precizat Alice Gavrilă, managerul Spitalului Municipal Filantropia. În plus, gradul de aglomerare al spitalului este tot mai mare. La Secţia de Hematologie, cele 45 de paturi sunt insuficiente, numărul de pacienţi care ajung aici fiind dublu întrucât este singurul astfel de centru între Timişoara şi Bucureşti. „Toate saloanele sunt pline. Sunt pacienţi în general cu boli incurabile, cu o stare generală foarte proastă, care necesită condiţii de tratament speciale. Este greu să menţii şi toate regulile de tratament impuse de Sanepid, când ai un aflux de pacienţi aşa de mare, un indice de utilizare a patului peste media naţională”, a adăugat managerul de la Filantropia. Când aceste clădiri vor fi demolate, pacienţii vor fi mutaţi în alte spaţii ale spitalului.

Spitalul de 20 de milioane de euro rămâne în cărţi

Pe de altă parte, municipalitatea craioveană nu renunţă nici la ideea de a avea un mare spital pe un amplasament nou. „Mi-ar fi plăcut să fac acel spital de 20 milioane de euro vizavi de Parcul Tineretului, dar pentru că nu se poate, deocamdată, o să ne mulţumit cu acest spital care cred eu că va acoperi necesităţile. Înseamnă un împrumut multianul pe care nu ni-l aprobă nimeni. Sigur că mi l-aş fi dorit, aşa cum visează orice craiovean, dar pentru că nu se poate, şi promisiunea este promisiune, am spus că ne încadrăm în bugetul nostru local şi vom face ceea ce ne permitem”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Maternitatea va fi gata la sfârşitul anului

În paralel, ieri, se lucra de zor la Maternitatea spitalului, care ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. Lucrările de renovare au fost suportate de Primăria Craiova, care a alocat în acest an o sumă de 2 milioane de euro pentru modernizarea sălilor de tratament şi de operaţie, a saloanelor, grupurilor sanitare şi holurilor. „Aţi văzut diferenţa între saloane, cred că este semnificativă. Noi trebuie să terminăm până la sfârşitul anului pentru că am alocat bani de la buget şi ei trebuiesc cheltuiţi. S-au alocat către Filantropia aproximativ 2 milioane de euro, niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Asta atestă grija pe care o avem faţă de mămicile care vor să aducă pe lume copii. La finalul anului, când vom mai face o vizită, o să vedeţi cum arată o maternitate de top, seamănă mult cu ceea ce am văzut în Bucureşti, la Filantropia, care e cotat la ora actuală ca cel mai bun spital din România”. Anual, medicii tratează, în Maternitatea spitalului Filantropia, în jur de 1.700 paciente. Doctorii vorbesc de o creştere semnificativă a gravidelor care ajung aici, numărul acestora dublându-se în ultimul timp, de la aproximativ 100 la 200 de cazuri pe lună.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU