Liceul Voltaire Craiova – dreptul de a exista

0
1817

Încă din momentul înființării sub egida Universității din Craiova, în anul 2015, Liceul ”Voltaire” și-a propus să devină o unitate de învățământ preuniversitar de elită, motiv pentru care toate activitățile s-au derulat în spiritul unei educații deschise, flexibile, capabile să se adapteze la nou și să răspundă cerințelor societății.

La finalul celor 4 ani de la înființarea insituției, reglementată prin Ordinul de Ministru nr. 5175/10.09.2015, cei 324 de elevi ai liceului, organizați in 14 clase beneficiau de activități școlare și extrașcolare ce duc la îmbunătățirea competențelor lingvistice și la obținerea performanțelor în diverse domenii. Liceul ”Voltaire” este, de altfel, singurul liceu din regiune care propune o paletă largă de specializări în limba franceză: matematică-informatică, filologie, științe sociale, științele naturii- în regim intensiv și bilingv.

În plus, instituția noastră de învațământ ce face parte din  rețeaua publică a sistemului de învățământ preuniversitar de stat, fiind subordonată Inspectoratului Școlar Județean Dolj propune un demers educațional inovativ axat pe pregătirea liceenilor în cadrul unui program ,,Școală după școală”, în cadrul căruia se derulează activități extracurriculare precum: studiul limbilor moderne (italiană, spaniolă, germană), atelierul de dezbateri, lectură și scriere creativă, clubul de foto, atelierul de dezvoltare personală, redactarea revistei liceului, atelierele de teatru sau cinema și pregătirea în limba franceză și engleză pentru certificatele DELF și CAMBRIDGE.

Cu siguranță, ceea ce definește Liceul ”Voltaire” este dimensiunea sa internațională. Nu ne referim aici numai la faptul ca avem elevi de diferite naționalități, cum ar fi: arabă, greacă, italiană, congoleză, turcă, ci și la numeroasele proiecte și parteneriate cu instituții din străinătate, motiv pentru care, din acest an, ne putem mândri cu titlul de ”Școală Europeană”, care încununează eforturile unei întregi echipe, în scopul adaptării demersului educativ la standardele cele mai înalte.

Așa cum e și firesc, ținând cont de specificul și de identitea unității noastre, de liceu cu predare a limbii franceze bilingv și intensiv,  am încheiat o serie de parteneriate cu instituții educative și culturale din Franța, sprijiniți fiind de Ambasada Franței în Romania, de Agence universitaire de la Francophonie, Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România sau de Institutul francez. Mai mult, prin înfrățirea cu unitățile școlare din spațiul european, ne distingem, în mod categoric, în peisajul liceelor de prestigiu interesate de schimburile culturale, atât din județ, cât și din țară.

Doar în anul școlar 2018-2019, s-au aflat în derulare 5 programe și proiecte internaționale cu participare directă si 4 programe internationale e-Twinning. Așadar, prioritatea noatră este să implicăm un număr cât mai mare de copii la aceste schimburi de experiențe indispensabile dezvoltării lor, promovând un învățământ de calitate, centrat, nu numai în teorie, ci, mai ales în practică, pe elev. Analizele interne efectuate ne dovedesc, fără putere de tăgadă, faptul că strategia noastră de valorificare a potențialului fiecărui elev în parte a generat plus valoare, copiii dând dovadă de o motivație sporită.

Așa cum e și firesc, rezultatele nu au întârziat să apară. Pe lângă faptul că, în prezent, suntem desemnați Liceul Anului în urma câștigării, timp de doi ani consecutiv, a trofeului în cadrul Competiției Tinereții, proiect de anvergură desfășurat, la fiecare ediție, pe durata unui întreg an școlar și presupunând aproximativ 15 probe din domeniul culural-artistic, științific și sportiv, ne putem mândri și cu premii câștigate la olimpiade și concursuri, la etape naționale și internaționale. E o performanță deosebită, având in vedere au trecut doar patru  ani de la înființare și numărul elevilor noștri este mai mic decât al liceelor cu tradiție. Prin urmare, rezultatele obținute de elevii noștri sunt comparabile cu cele înregistrate în liceele și colegiile cu renume.

La sfârșitul anului școlar 2018-2019, încercând să ne limităm doar la primele poziții în clasament, amintim 7 elevi participanți la olimpiadele naționale, 5 premii la concursuri internaționale, 11 premii la concursuri naționale, 80 de premii la concursurile și olimpiadele școlare județene.  Este de remarcat de asemenea procentul de promovabilitate de 97% al primei generații de absolvenți ai Liceului Voltaire.

Avem convingerea că tot ceea ce am realizat până acum, toate legăturile noastre cu instituțiile partenere, programele și proiectele europene derulate sau în desfășurare nu sunt decât un preambul pentru ceea ce ne dorim să devină Liceul ”Voltaire” la nivel național: un loc în care să nu se renunțe niciodată la ideea de familie, care ne face unici, dar care să încurajeze totodată multiculuralitatea, plurilingvismul, în scopul atingerii excelenței în educație. Avem toată convingerea că entuziasmul elevilor nostri, dedicarea și profesionalismul cadrelor didactice cu o înaltă pregătire, precum și permanenta noastră deschidere către mediul educativ internațional sunt suficiente motive pentru oricine să creadă în continuare în ”Voltaire”.

Tocmai de aceea, adresăm un apel prin care cerem dreptul nostru la existență, într-un mediu echilibrat, intr-o atmosferă armonioasă, care să permită atingerea performanței, fiindcă elevii care ne-au  ales au înțeles deja că, pentru un învățământ la standarde europene, este nevoie de o abordare proactivă a tuturor provocărilor lumii în care trăim, iar accesul lor la educație nu trebuie să fie îngrădit de nicun obstacol de ordin administrativ.

Itinierariul nostru în acești primi ani de existență a fost deviat de schimbări inerente care ne-au pus, în cele din urmă, în situația de a solicita, încă din luna noiembrie 2017, un sediu în care să ne desfășurăm activitatea educativă, care să creeze elevilor noștri sentimentul de apartenență. Așa că noi, în calitate de insituție școlară căreia îi expira contratul de comodat în una dintre clădirile Universității din Craiova, am solicitat sprijin ISJ Dolj și Primăriei Municipiului Craiova și, în urma unor analize riguroase din partea instituțiilor abilitate, s-a decis că spațiul care este în măsură să răspundă necesităților educative ale Liceului ”Voltaire” va fi, începând cu anul școlar 2018-2018, imobilul pavilion-școală din strada Electroputere nr. 21 Craiova, aflat în administrarea municipalității.  HCL 282/2018 a oferit astfel sediu unei instituții de învățământ ai cărei elevi și profesori ar fi început anul școlar în stradă.

Ca unitate școlară cu răspundere juridică, nu am făcut decât să respectăm o hotărâre a Consiliuliui Local, așa că din data de 10 septembrie 2018, am intrat, nu fără dificultăți și împotriviri ilegitime din partea colegilor cu care împărțim curtea, respectiv, Colegiul ”Stefan Odobleja” Craiova, în pavilionul destinat liceului nostru. Din acel moment, singurul nostru obiectiv a fost să asigurăm mai departe performanța, calitatea în învățământul liceal doljean, încercând să facem abstracție de orice atac, direct sau indirect, adresat nouă. Considerăm că am respectat întru totul codul deontologic al cadrului didactic, scopul nostru fiind mai presus de confortul nostru personal sau lezarea imaginii unei alte instituții de învățământ. Pledând în permanență pentru îndeplinirea finalităților educației, am format o generație de liceeni determinați, motivați, ambițioși, căutând în permanență metode moderne de armonizare a intereselor lor cu cerințele societății de astăzi.

În consecință, dorim și în continuare sprijin din partea forurilor superioare, oferind, în schimb, garanția unui învățământ de calitate care să clădească, prin tinerii pe care îi formează, viitorul României de mâine! Ne cunoaștem pe deplin responsabilitățile și tot ceea ce solicităm e dreptul de a exista, legitimat atât de absolvenții de gimnaziu care caută să se alăture spiritului echipei noastre, cât și de rezultatele remarcabile obținute de elevii cărora vrem să le dăm șansa de a se mândri, peste ani, că au făcut parte din primele generații ale unui liceu tânar, de elită: Liceul ”Voltaire” din Craiova!

Cu aleasă considerație,

Director Liceul ”Voltaire”,

Prof. dr. Dorina Loredana Popi