Generalul dr. Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării: “Vă îndemn să învăţaţi carte, vă îndemn să vă depăşiţi pe voi înşivă”

0
901
 Ieri, într-o atmosferă sobră, distinsă, la sediul Colegiului Naţional Militar „Tudor  Vladimirescu” din Craiova s-a desfăşurat festivitatea deschiderii anului şcolar 2019-2020. Şi anul acesta, un număr de 120 de “boboci” au decis să urmeze cariera militară şi au păşit timizi, dar încrezători, pe porţile acestei unităţi de învăţământ, alături de părinţi şi prieteni.  În cadrul festivităţii, pe lângă legământul elevilor, au avut loc şi alocuţiuni de încurajare a elevilor şi de ambiţionarea a acestora în vederea obţinerii de rezultate bune la învăţătură. Discursurile bine articulate ale general.dr Nicolae Ciucă Şefului Statului Major al Apărării, generalului-maior Liviu Lungulescu, şeful Direcţiei Generale Management Resure Umane şi col. Leonide Cune, comandantul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, au fost bine receptate de elevi şi profesori.
În garnizoana Craiova, la data de 1 iulie 2016, s-a înfiinţat Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu”, unitate de învăţământ de filieră vocaţională, profil militar şi cu specializarea matematică-informatică. Colegiul are ca misiune formarea competenţelor specifice profilului militar şi dezvoltarea şi diversificarea competenţelor cheie adecvate profilului militar.
463 de elevi, împărţiţi echilibrat în 20 de clase, şi-au început de ieri cursurile la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. În vară, cea de a doua promoţie de absolvenţi şi-a luat rămas-bun, de la un colegiu naţional, cu profil militar, în care se învaţă carte, la modul cel mai performant cu putinţă. Dascăli veritabili, din cea mai bună croială, conducere exigentă, disciplină specifică, dotare materială desăvârşită, aliniată la cele mai înalte standarde, rigoare, pe scurt un model românesc de învăţământ liceal.
La ceremonie au participat părinţii elevilor, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, comandanţi ai unităţilor militare din garnizoană şi din regiunea Olteniei, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cadre militare în activitate, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai cultelor religioase.
Gândurile m-au purtat înapoi aproape 38 de ani”
General.dr Nicolae CiucăŞefului Statului Major  al Apărării, prezent la deschiderea anului şcolar a rostit un discurs emoţionant şi i-a îndemnat pe elevi să înveţe. Le-a vorbit despre compeţie, despre curaj şi demnitate, calităţi ce pot lipsi unui militar. „Participând la această activitate, vrând-nevrând gândurile m-au purtat înapoi aproape 38 de ani, când, nu pe același platou dar în aceeași formație, pășeam pe poarta Liceului Militar Tudor Vladimirescu, în 1981. Împreună cu domnul general Lungulescu, amândoi absolvenți ai Liceului Militar Tudor Vladimirescu – la vremea respectivă, suntem astăzi, aproape de sfârșitul carierei și nu putem decât să privim cu mândrie și cu foarte mare încredere către cei care astăzi sunteți în formație. Aveți toate instrumentele la îndemână să deveniți cu mult mai buni decât am fost și decât suntem noi astăzi și să conduceți destinele armatei române, acolo unde îi va fi hărăzit Dumnezeu”, a subliniat şeful Statului Major. 
Cu toţii am făcut şi plantoane şi sectoare
Generalul Ciucă a anlizat cu mare acurateţe şi discursurile celor doi elevi, unul din clasa a X-a şi discursul elevi din clasa a IX-a care a obţinut cea mai mare medie din Colegiu la Evaluarea Naţională. „Am ascultat cu atenție cuvintele celor doi elevi, ale elevului plutonier adjutant și ale domnișoarei care a obținut cea mai mare medie la examenul de admitere. Nu cred că mai este nimic de adăugat, pentru că ascultându-l pe domnul elev plutonier adjutant la o distanță de doar 3 ani între ei, adresându-se cu “dragi boboci”, mă întreb, noi cei care suntem la final de carieră, cum să ne adresăm celor care sunt astăzi în formație în fața noastră. Cred că cuvintele cele mai potrivite pentru a ne adresa sunt: speranță, ideal, spirit, ambiție, viitor. Toate acestea trebuie să reprezinte și sunt convins că reprezintă ingredientele după care vă veți planifica pașii și cariera în instituția militară. Toată lumea v-a îndemnat, ba chiar domnul subprefect v-a urat să aveți plantoane și sectoare ușoare, ei să știți că nu sunt întâmplătoare, cu toții am făcut și plantoane și sectoare, fac parte din acele activități care vin să ne întărească și să ne formeze pe noi, cei care purtăm uniforma, așa cum ne vedeți astăzi și așa cum vom fi întotdeauna. Timpul petrecut în planton nu este altceva decât timp de reflecție, în care ne gândim la ce am făcut bine sau ce am făcut mai puțin bine, sau, cei mai sârguincioși, și-l petrec învățând”, a mai spus general.dr Nicolae Ciucă.
„Nimic nu se realizează fără un fundament intelectual foarte bine consolidat”
Şeful Statului Major al Armatei a mai spus că sectoarele sunt cele ajută militarul, încurajându-i pe elevi astfel să vadă partea bună. „Ne ajută să ne facem ordine atât acolo unde ne desfășurăm activitatea cât și în gânduri. Ca atare, apreciem foarte mult îndemnul dumneavoastră și sunt convins că, mai tinerii mei camarazi, l-au preluat ca atare. Sunt dator să vin la rândul meu cu un îndemn, îndemnul este acela de a respecta ce ați spus astăzi în legământ, să învățați carte. Nimic nu se realizează fără un fundament intelectual foarte bine consolidat. Ca atare, vă îndemn să învățați carte, vă îndemn să vă urmați profesorii, vă îndemn să vă depășiți pe voi înșivă. Depășindu-vă pe voi înșivă, vă veți surprinde plăcut atât părinții, aflați astăzi în fața dumneavoastră, privindu-vă cu mândrie și satisfacție, cât și comandanții și profesorii, în modul cel mai plăcut. Viața este o competiție și nu trebuie să ascundem acest lucru, una între voi, individuală, de grupă, de pluton, de an, va fi o competiție cu celelalte colegii militare și, mergând mai departe, tot ceea ce înseamnă, adaosul de plus valoare în instituția militare se bazează pe această competiție a ambiției individuale și de echipă astfel încât să putem demonstra că putem să ne depășim pe noi înșine. Nu există o competiție recunoscută însă există această voință interioară prin care să demonstrăm că nu suntem mai prejos decât colegii sau aliații noștri și că tot ceea ce înseamnă angajament pe care instituția și țara și le-a asumat vor fi îndeplinite. Personal cât și în numele conducerii Statului Major al Apărării, am deplină încredere că înțelegeți tot ceea ce am reușit noi să construim în această perioadă astfel încât să asigurăm tot ceea ce ține de infrastructură, de suport didactic, de o perspectivă a unei evoluții în carieră, astfel încât să vă puteți planifica cât se poate de transparent și coerent pașii în carieră”, a explicat generalul.dr Nicolae Ciucă. 
„Când iau o decizie, mă gândesc la ceea ce ar fi făcut comandantul meu”
Un mesaj încurajator a fost transmis şi corpului profesoral, cei care modelează aceşti elevi şi o fac cu succers. „Doresc să mă adresez domnului director și întregului corp profesoral pentru că, nu de puține ori și de fiecare dată când am avut ocazia, am zăbovit pentru a le mulțumi pentru ceea ce suntem. Fiecare dintre noi, datorăm dascălilor noștri, de la prima clasă până astăzi, ceea ce suntem. Noi militarii mai adăugăm ceva: datorăm ceea ce suntem, ca profil și ca model, comandanților noștri. De aceea, mă adresez comandantului și corpului de cadre militare din liceu, să constituie și să fie cu adevărat modelele de urmat pentru cei care astăzi sunt în formație. Când iau o decizie, mă gândesc la ceea ce ar fi făcut comandantul meu, de pluton, de companie, așa cum ne-am cunoscut. Dragi părinți, vă mulțumim că ați avut încredere să vă orientați copiii către instituția militară, pentru că prin acest gest al dumneavoastră, continuați să dați acea tărie de moral instituției militare, care se situează la un nivel de încredere pe măsura eforturilor și a rolului și misiunilor pe care le are această instituție. Doresc să vă încredințez că toți care, astăzi, răspund de ceea ce se întâmplă în instituția militară, vor acorda atenția cuvenită astfel încât copii dumneavoastră, mai tinerii noștri camarazii, să beneficieze de tot ce beneficiază elevii în celelalte instituții de nivel european și avem toată încrederea că până în momentul de față sunt asigurate condițiile ca ei să performeze și să facă față la ce înseamnă astăzi evoluția tehnologică”, a conchis general.dr Nicolar Ciucă, şeful SMA.
Cristian Şovăilă, subprefectul judeţului Dolj :
„Vreau să vă transmit din partea instituţiei prefectului urările de bine la începutul acestui nou an şcolar. Sunt mândru că existaţi şi faceţi onoare întregi regiuni, Oltenia. Acest Colegiu a demonstrat în ultimii ani că îşi merită locul printre licee de elită din ţara noastră. După ce am auzit ce rezultate aţi obţinut la olimpiadele naţionale şi internaţionale nu pot decât să vă felicit şi să vă urez să aveţi cât mai uşoare sectoare de făcut. În acelaşi timp vreau să felicit şi cadrele didactice, iar părinţilor să le urez răbdare. Un nou an minunat !”