Kievul şi separatiştii se acuză din nou de încălcarea armistiţiului, 4 militari fiind ucişi de atunci

0
411

Ministerul ucrainean al Apărării a acuzat din nou separatiştii proruşi de încălcarea armistiţiului în mai multe localităţi din estul Ucrainei, relatează agenţia Ukrinform, în pagina electronică. Patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare, vineri, a armistiţiului semnat de Kiev şi separatişti, a anunţat ieri un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, relatează AFP. Militarii ucraineni respectă în mod unilateral regimul de încetare a focului, care este încălcat de către separatişti, a denunţat ministerul amintit, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

“Menţionăm că luni, la ora 19.00, armistiţiul era respectat doar de către armata ucraineană. Teroriştii (insurgenţii proruşi) continuau atacurile asupra poziţiilor noastre. Încălcări ale regimului de încetare a focului au fost înregistrate în localităţile: Nijnaia Krîmka, Avdeevka, Popasnaia, Nikişeno, Maiorsk, Kirovskoe şi Faşevka”, susţine Ministerul Apărării de la Kiev. Potrivit acestei instituţii, “forţele ucrainene nu folosesc aviaţia şi artileria”, militarii ucraineni ripostând “doar cu arme de calibru mic”. Cum era de aşteptat, la rândul lor, separatiştii acuză şi ei Kievul că a încălcat armistiţiul în mai multe localităţi, printre care Krasnîi Luci, Stahanov (în regiunea Lugansk), Peski şi Jdanovka (în nordul regiunii Doneţk).

Aeroportul din Doneţk, ţinta unor atacuri

Aeroportul din Doneţk a fost ţinta unor tiruri trase din lansatoare de rachetă în noaptea de luni spre marţi, a anunţat statul major al operaţiunii speciale derulate de armata ucraineană în sud-estul ţării, informează France Presse. Aflat sub controlul forţelor ucrainene, aeroportul a “fost în patru rânduri obiectul unor tiruri cu mortieră şi lansatoare de rachete multiple Grad”, a indicat serviciul de presă al armatei într-un comunicat, în care semnalează şi alte atacuri împotriva poziţiilor ucrainene din regiunea Doneţk. “Aceste atacuri nu s-au soldat cu victime”, potrivit sursei menţionate. Şi purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Lîsenko, a confirmat, ieri, că în ultimele 24 de ore  nici un soldat ucrainean nu a fost ucis pe frontul de Est.

Avioane americane au adus la Harkov arme, unele fabricate în România

Două avioane de transport militar americane de tipul Hercules au adus ieri, la Harkov, două sisteme LAROM (sistem de rachete cu lansare multiplă), fabricate în România, şi un sistem spaniol Teruel-3, destinate armatei ucrainene, informează agenţia de presă ITAR-TASS, citând surse din rândul rebelilor. Din cele două avioane-cargo a fost descărcată o cantitate mare de muniţie pentru armamentul adus. Harkov este un important centru industrial din nord-estul Ucrainei, controlat de autorităţile de la Kiev. După aceea, lansatoarele de rachete multiple au pornit pe o cale ocolitoare în direcţia Starobelsk, scrie agenţia rusă de presă, care specifică faptul că nu a putut confirma această informaţie din alte surse. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă postului BBC că state membre NATO s-au arătat dispuse să furnizeze ţării sale arme de înaltă precizie, pentru ca armata ucraineană să poată lupta împotriva separatiştilor proruşi, dar a refuzat să precizeze care sunt respectivele state.

Rusia vrea discuţii urgente pe tema statutului special al regiunilor separatiste

La rândul său, Rusia şi-a exprimat speranţa ca negocierile cu privire la statutul special al regiunilor separatiste din estul Ucrainei, prevăzut prin protocolul de armistiţiu semnat la Minsk, să înceapă rapid, a declarat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Protocolul cu privire la armistiţiu, semnat vineri la Minsk, “prevede să fie luate măsuri” vizând să definească “statutul sud-estului Ucrainei”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova. “Noi sperăm ca aceste negocieri să înceapă rapid”, a adăugat el. Protocolul, semnat în cursul unei reuniuni între reprezentanţi ai rebelilor, Kievului, Moscovei şi OSCE, stipulează un “statut special” pentru regiunile aflate sub controlul separatiştilor şi alegeri în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Acest statut urmează să fie discutat la Minsk într-o săptămână, a anunţa duminică “premierul” republicii separatiste autoproclamate de la Doneţk (NDR), Aleksandr Zaharcenko, care vrea să adauge documentului deja semnat “recunoaşterea independenţei”, un lucru căruia Kievul i se opune.

UE a aprobat noi sancţiuni contra Rusiei, dar le mai amână puţin

UE a aprobat luni seară o nouă serie de sancţiuni contra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, dar a amânat pentru “câteva zile” punerea lor în aplicare, pentru a da timp Moscovei să îşi continue eforturile de pace. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că “Rusia poate în orice moment să devină, din nou, un partener bun”, după cum informează ITAR-TASS. “Uşa rămâne deschisă pentru negocieri”, a spus Merkel, estimând că UE şi Rusia ar trebui să continue dialogul, în pofida crizei ucrainene. O sursă din cadrul Consiliului UE a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru ITAR-TASS, că Germania, Italia, Austria, Cipru şi Finlanda şi-au exprimat rezervele cu privire la adoptarea noii serii de sancţiuni împotriva Rusiei.