Ministrul Elena Udrea a semnat, la Craiova, trei contracte cu finanţare europeană – „Mă bucur că semnez aceste proiecte pentru craioveni”

1
400

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost prezentă, ieri, la Craiova, unde a semnat trei contracte de finanţare pentru Craiova: construirea unui pasaj subteran, Craiova Water Park – complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului, precum şi reabilitarea a şase străzi şi bulevarde din Craiova. Pentru că este considerat cel mai important proiecte dintre acestea, ministrul a mers în fosta Luncă a Jiului pentru a vedea pe viu ceea ce s-a realizat şi în ce vor fi investiţi cei 7 milioane de euro, acordaţi prin finanţare nerambursabilă.

În prezenţa ministrului Elena Udrea, care a petrecut câteva ore în Bănie, au fost semnate trei proiecte cu finanţare europeană. Este vorba despre amenajarea pasajului subteran de sub strada „Arieş”, construirea complexului acvatic din Parcul Tineretului şi de reabilitarea a şase străzi şi bulevarde importante din Bănie. «A venit doamna ministru Elena Udrea cu un sac de bani. Astăzi vom semna trei proiecte care valorează peste 50 milioane de euro, proiecte pe care eu şi craiovenii le-am aşteptat de foarte mult timp», a spus primarul Antonie Solomon, înainte de semnarea contractelor de finanţare.

Cele trei proiecte depuse de Primăria Craiova fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi totalizează peste 70 milioane de euro, dintre care 50 milioane de euro reprezintă fondurile europene atrase în cadrul Programului Operaţional Regional, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. «Doamna ministru este astăzi alături de noi pentru a semna, în două oraşe din regiunea Oltenia, patru proiecte. Trei proiecte le vom semna aici, la Craiova, şi apoi ne vom deplasa la Vâlcea, unde vom semna încă unul. Sunt patru contracte pentru finanţarea unor investiţii importante, în valoare totală de 70 milioane de euro, din care 50 milioane de euro reprezintă sumele nerambursabile. Atunci când e vorba de POR, pentru că în cadrul acestui program vom semna contractele de finanţare, putem spune că e programul cu cea mai mare rată de contracte şi absorbţie a fondurilor europene», a declarat, la rândul ei, Marilena Bogheanu, directorul ADR S-V Oltenia.

Ministrul a promis aprobare pe toate proiectele europene

Ministrul Elena Udrea a lăudat municipalitatea pentru implicarea în atragerea fondurilor europene, explicând că acesta a fost unul dintre motivele care a contat la desemnarea ca pol de creştere, alocându-i-se şi suma de 95 milioane de euro. Totodată, ministrul a precizat că autorităţilor din Bănie le-au fost aprobate toate proiectele depuse până acum şi vor primi acelaşi sprijin şi în continuare. «Mă bucur foarte mult că am ocazia să fiu din nou la Craiova pentru a semna finanţări pentru proiecte importante pentru municipiul dumneavoastră. Mă bucur că semneze aceste proiecte cu primarul Antonie Solomon. Am evaluat de ceva timp fiecare parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană şi m-am bucurat să am prilejul, chiar dacă am semnat cu o întârziere de câteva săptămâni, să particip la acest eveniment, mai ales că îl am lângă mine pe Antonie Solomon, şi cred că toţi craiovenii sunt de aceeaşi părere cu mine», a spus Elena Udrea.

Ministrul a menţionat că proiectele Primăriei Craiova acoperă toate tipurile, de la infrastructura rutieră la cea socială, cea turistică şi de agrement, astfel că, în urma implementării lor, oraşul va arăta altfel, «va fi mai modern, va avea o infrastrastructură la standarde actuale, va fi cu siguranţă mai pe placul craiovenilor, dar şi a celor care vă vor vizita în continuare, pentru că, în municipiul Craiova, foarte mulţi vizitatori vin cu drag. Eu sunt unul dintre vizitatorii Craiovei şi aici întotdeauna, pe lângă faptul că îmi face plăcere să îmi vizitez prietenii, mă leagă nostalgii de echipa de fotbal, cea pe care o ştiam eu când eram elevă şi când echipa avea performanţe extraordinare la nivel european», a punctat ministrul Elena Udrea.

Sala Polivalentă, un lucru „bine făcut”

După semnarea contractelor, ministrul Elena Udrea a fost invitată să viziteze două obiective la care ministerul său a contribuit cu bani, Sala Polivalentă şi Parcul Tineretului. După ce a aruncat o privire în interiorul bazei sportive, Elena Udrea a spus că este o sală „foarte frumoasă, se vede că s-a muncit mult aici”. Ministrul a dorit să ştie când se vor termina lucrările şi s-a asigurat că arena nu va avea gazon. „Sper că nu o să puneţi gazon”, s-a interesat aceasta. Constructorul sălii, directorul Concas Buzău, Ionel Gagu, a spus că oricum sala nu e prevăzută prin proiect cu gazon, dar că va fi finalizată, cu siguranţă, în primăvară. „Ar fi frumos să o inaugurăm cu nişte meciuri importante, să nu rămână sala aşa goală, să îi dăm o utilitate”, a spus ministrul.

Primarul Antonie Solomon a spus că, într-adevăr, Sala Polivalentă va fi inaugurată cu un program special „pentru că a stat prea mult timp în şantier şi craiovenii au aşteptat-o demult”. Constructorul sălii i-a spus ministrului Elena Udrea că, în acest moment, lucrările sunt oprite temporar din cauza unor mici probleme de aprovizionare cu materiale. Se lucrează la montarea instalaţiei de încălzire, care va fi aşezată sub podea, dar a dat asigurări că aceste aspecte sunt minore şi că nu vor încetini proiectul, cu atât mai mult cu cât finanţarea este acordată în proporţie de 100% de Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea  Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Parcul Tineretului a primit nota maximă

În Parcul Tineretului, pe care ministrul l-a văzut în încheierea vizitei sale, a apreciat dimensiunea, modul cum a fost compartimentată suprafaţa, bogăţia naturală care a fost pusă în valoare şi modul în care este întreţinută zona. Craiova Water Park, care se va construi aici, pe locul fostului ştrand, are o valoare totală de 86 de milioane de lei, echivalentul a 20,44 milioane de euro. 50% din valoarea eligibilă a proiectului este asigurată din fonduri nerambursabile, acordate prin POR, fiind vorba de aproximativ 7,2 milioane de euro. «Proiectul îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor şi turiştilor municipiului Craiova o infrastructură modernă de agrement şi servicii turistice de înaltă calitate prin realizarea unui parc acvatic care va dispune de o bază tehnico-materială specifică zonelor de agrement, dar şi facilităţi care să permită accesul în perioada rece», a subliniat Marilena Bogheanu.

Complexul de agrement va cuprinde două părţi, una acoperită şi una neacoperită, şi va avea, printre altele, bazine acoperite şi jocuri de apă, lazy river, un turn cu două tobogane, un turn cu cinci tobogane, bazin cu valuri, piscină tematică pentru copii, peste 2.000 de metri pătraţi de terenuri de sport, cinci baze de observare, bazin înot pentru adulţi, încăperi pentru solariu, saună şi zonă de relaxare.

Celelalte două proiecte se referă la construirea pasajului subteran pe sub intersecţia străzii „Arieş” cu strada „A. I. Cuza” – cu o valoare totală de 15,7 milioane de euro (dintre care 12,50 milioane de euro din finanţare nerambursabilă) şi reabilitarea a şase străzi – cu o valoare totala de 15,22 milioane de  euro  (dintre care 11,12 milioane de euro din finanţare nerambursabilă).

***

Marilena Bogheanu, directorul ADR S-V Oltenia: «Noi am lansat o serie de iniţiative în domeniul turismului, fiind vorba de reabilitarea centrelor istorice, acţiuni care conduc la modernizarea actului administrativ, şi acest lucru demonstrează practic parteneriatul real între administraţiile publice locale şi centrale. În ceea ce priveşte POR în regiunea Oltenia, cifrele vorbesc de la sine. Noi am reuşit să semnăm un număr de 281 de proiecte până în prezent, iar rata de contractare este de 80%. Foarte multe investiţii sunt în curs de implementare. În ceea ce priveşte municipalitatea craioveană, a fost desemnată pol de creştere şi viitoare zonă metropolitană. S-au depus în prezent 10 proiecte în valoare de 71,2 milioane de euro, din care şapte s-au contractat cu o valoare de 62 milioane de euro. Vreau să remarc diversitatea proiectelor lansate de Primărie şi a investiţii derulate prin POR: reabilitări de străzi, trotuare şi bulevarde, infrastructură educaţională, infrastructură de afaceri, reabilitare urbană, investiţii de agrement».

***

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea: «Craiova accesează ca pol de creştere banii europeni cu rapiditate, implementează proiectele în ritm alert şi asta este bine. Dacă ar trebui să fac comparaţie cu alte oraşe care sunt poli de creştere, Craiova reuşeşte să fie în topul acestora. Avem exemple de poli de creştere care, deşi au sume alocate cel puţin la fel de mari precum municipiul Craiova, nu reuşesc să atragă aceşti bani europeni. Doar primarii se lamentează pe ici, pe colo, pe unde mai prind câte o cameră de televiziune, că nu reuşesc să se înţeleagă cu ministerul. În realitate, pentru noi este prioritate zero aducerea fondurilor europene în România şi, după cum uşor se poate vedea, participăm la semnarea de contracte şi sprijinim toate autorităţile publice locale, indiferent de culoarea politică şi ne bucurăm ori de câte ori avem ocazia să contribuim la semnarea unor proiecte cu valori mari, proiecte relevante pentru comunităţile în care se implementează, pentru că asta înseamnă că reuşim să investim bani europeni în România, să creăm locuri de muncă, să aducem mai multe încasări la buget şi, în felul acesta, să rezolvăm o problemă cu care economia românească se confruntă în acest moment la fel ca multe alte economii la nivel naţional».

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN

 

1 COMENTARIU

  1. Film de groază!
    Ce credeţi voi mă, bandiţilor, că noi craiovenii suntem încuiaţi la minte ?
    O să vedeţi la alegerile locale. LA PUŞCĂRIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !

Comments are closed.