Clopoţelul va readuce, luni, elevii şi profesorii la clase. Şcolile îşi vor deschide porţile, în multe cazuri, fără autorizaţie sanitară, neacordată în general din cauza lipsei apei curente şi a canalizării, problemă caracteristică în special mediului rural. Aproximativ 21.000 de preşcolari şi elevi din cei 107.000 înregistraţi în acest moment la nivelul Doljului vor învăţa în spaţii fără condiţii minime de confort. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţine însă că în acest an a crescut cu 5% numărul elevilor care învaţă în clădiri autorizate. Din calcul au ieşit însă edificiile care au intrat în conservare.
„Nu am luat în calcul corpurile de clădire intrate în conservare, pentru că nu mai sunt necesare procesului de învăţământ. Şi sunt foarte multe. Cred că sunt mai bine de 50 de clădiri pe care s-a pus lacătul în urma comasărilor şi a reorganizării sistemului preuniversitar. Inspecţia şi calculul autorizaţiilor îl facem la spaţiile de învăţământ pe care le folosim efectiv pentru elevi şi avem 90,8% autorizate, faţă de anul trecut fiind înregistrată o creştere cu 5%. Anul trecut am avut 85% din elevi care învăţau în spaţii autorizate sanitar. Sperăm însă ca pe parcursul anului, pentru că mai sunt unităţi care au documentaţia pentru autorizaţie, să atingem targetul de 93-95% din elevi să înveţe în unităţi autorizate sanitar”, a precizat Alexandru Gâdăr, inspectorul şcolar general adjunct.
Şi în Craiova sunt unităţi neautorizate
În prezent însă cu problema autorizării spaţiilor de funcţionare se confruntă şi unităţi de învăţământ din Craiova, cum ar fi Şcoala nr. 13 sau Şcoala nr. 26. La acestea se adaugă şcolile din Castranova, Lişteava, Valea Stanciului, Şcoala Nr. 2 din Băileşti, dar şi grădiniţele de la Ostroveni şi Moţăţei. Problema autorizaţiei nu a putut fi rezolvată nici chiar de investiţiile de câteva miliarde de lei vechi, din ultimii ani. O situaţie de acest gen este la Şcoala Giurgiţa, „unde în ultimii trei-patru ani au curs miliarde de lei pentru investiţii”, după cum a precizat inspectorul şcolar general adjunct Alexandru Gâdăr. Tot fără autorizaţie au rămas şi unităţile de învăţământ care au lucrări în desfăşurare.
Care este adresa e mail a ziarului dv?
AS vrea sa transmit redactiei dv newsletterul “Buna dimineata, Israel!” dedicat universului evreo-roman si relatiilor de prietenie dintr Romania si Israel si nu gasesc adresa de emasil!
Toate bune!
Uli Friedberg – Valureanu, Haifa
Comments are closed.