Cei mai buni câini de salvare din România, prezenţi la Craiova

0
364

Nu mai puţin de 25 de cursanţi din sistemul militar şi civil iau parte în aceste zile la un stagiu internaţional de pregătire şi formare a câinilor de salvare. Evenimentul, primul de acest gen organizat vreodată în România, a debutat ieri la Craiova şi se va încheia duminică.

Stagiul de la Craiova este parte a programului de pregătire al IRO – Organizaţia Mondială a Câinilor de Salvare – şi are drept obiectiv informarea şi implementarea noilor cerinţe şi regulamente internaţionale de lucru şi de intervenţie ale echipelor de căutare-salvare. Este vorba de echipaje canine, de salvatori, medicale şi de descarcerare care se pregătesc în această perioadă să acţioneze şi în misiuni reale internaţionale.

În privinţa raselor canine prezente în acest weekend la Craiova, aproximativ jumătate din câinii participanţi sunt labradori. Aceştia au venit cu stăpânii lor din toate colţurile ţării, de la Suceava, Timişoara, Braşov, Sibiu, Bucureşti, Iaşi, Petroşani şi Târgu Jiu. În plus, ieri era aşteptat să sosească şi un echipaj din Ungaria.

Chiar dacă iniţial se anunţase un număr mai mic de participanţi – 20, până la urmă organizatorii au decis să extindă numărul de cursanţi la 25, având în vedere că se înscriseseră 42 de persoane, un record pentru România. Echipajele provin din cluburi canine, asociaţii chinologice, organizaţii neguvernamentale de salvare şi echipe din sistemul militar.

Câinii sunt testaţi pentru acţiuni de salvare

Centrul Naţional de Educare Canină a fost desemnat să organizeze acest eveniment atât de voluntarii români, cât şi de comisiile internaţionale de evaluare. Evenimentul este important întrucât se va stabili la ce nivel se găsesc echipele canine din România.

În fiecare din cele trei zile ale acestui program de pregătire au loc cursuri teoretice şi practice, de intervenţie şi salvare în caz de cutremure, căutare de persoane dispărute în teren accidentat, salvare din apă sau salvare de la înălţime. Acestea, în funcţie de specific, se desfăşoară la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, pe hipodromul din Parcul „Romanescu”, dar şi în afara Craiovei.

„Un astfel de stagiu de pregătire este organizat pentru a treia oară în Europa de Est şi în premieră în România. Este o mare onoare pentru noi având în vedere că, pentru prima dată, IRO a fost de acord să-mi aleg o echipă de lectori români formată dintr-un psiholog, un medic, un medic veterinar şi un arbitru chinolog. Scopul unui astfel de eveniment este acela de a pregăti şi testa echipajele, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine în situaţii reale de forţă majoră”, a declarat Liviu Ionescu, coordonatorul stagiului de pregătire „International Rescue Training”, organizat la Craiova.

Lansare de carte, dedicată iubitorilor de câini

Tot în cadrul acestui eveniment, joi a avut loc lansarea cărţii „Profil psihopedagogic în chinologia SAR”, parte a tetralogiei intitulate „Docendo discitur”, avându-l ca autor pe Liviu Ionescu.

Pe parcursul celor 12 capitole, cititorii pot regăsi informaţii interesante legate de activitatea chinologică, cartea fiind dedicată tuturor celor care sunt implicaţi direct sau indirect în activităţile de voluntariat, ce implică şi participarea câinilor. Autorul se adresează, de asemenea, tuturor celor care lucrează într-un segment larg dedicat copiilor. Cartea se bazează şi pe faptul că multiple cercetări şi descoperiri din domeniul psihologic şi medical au fost realizate şi extrase din lumea canină.

„Cartea este dedicată tuturor celor care se află la nivelul terenului de antrenament, fie la nivelul catedrei sau sunt implicaţi în cercetare. Fie că sunteţi părinţi, formatori, traineri, chinologi, arbitri, medici veterinari, psihologi sau simpli iubitori de animale, în special câini, citind această carte puteţi descoperi răspunsuri la întrebări pe care unii le consideră interesante, cu o încărcătură de studiu de ani de zile, iar alţii le consideră informaţii uzuale”, a mai precizat autorul cărţii „Profil psihopedagogic în chinologia SAR”.