Proiect împotriva inundaţiilor, implementat de ABA Jiu

0
342

Astăzi, într-un cadru festiv, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu a prezentat proiectul, implementat în mare parte cu fonduri europene, “Amenajarea complexă a râului Jiu, în vederea apărării împotriva inundaţiilor în municipiul Craiova”. Este un program amplu, structurat pe două obiective, ambele la fel de importante, care are o valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro, cea mai mare parte – 120 de milioane, fiind din fonduri europene, restul fiind suportat de Bugetul de Stat.

Obiectivul principal al proiectului constă în reducerea pagubelor potenţiale viitoare, asigurând o protecţie semnificativă a zonei analizate, împotriva inundaţiilor, la probabilitatea de 0,2% pentru Craiova şi 1% pentru localităţile în aval de acumularea Dumbrava – Rocşoreni (jud. Mehedinţi) şi în aval de barajul Işalniţa – Dolj. “Este un proiect foarte important, care a avut o perioadă de derulare de 64 de luni, urmând să fie finalizat pe 31 decembrie 2023. Până la această dată, au fost realizate etapele cuprinse în program. Este important să ne apărăm împotriva inundaţiilor, dar, mai ales, să le prevenim. Populaţia şi terenurile trebuie protejate.”, a precizat Răzvan Şerban, director al ABA Jiu.

Detalii tehnice

Detaliile tehice ale proiectului au fost prezentate de către Gabriel Muller, director – tehnic al ABA Jiu : “Ca urmare a viiturilor din anul 2014, din cauza infiltraţiilor puternice, pe lângă conducta golirii de fund, lacul de acumulare Dumbrava a fost golit. Astfel, era necesar un astfel de proiect, acumularea asigurând folosinţa de atenuare a viiturilor pe râul Argetoaia, cu efect de apărare împotriva inundaţiilor a obiectivelor din aval. Digurile de apărare de pe malul stâng aj Jiului au fost construite în anul 1963, având rolul de apărare a Craiovei. În prezent, acestea sunt degradate, iar investiţiile sunt foarte importante. Conform proiectului, în zona barajului de la Işalniţa – aval de Craiova, se vor supraînălţa digurile (confluenţa Amaradia – Mofleni – Podari, pe 19, 9 km). De asemenea, pe malul drept se vor supraînălţa digurile de la barajul Işalniţa – amonte confluenţă pârâu Tejacu – 840 m şi a digurilor în aval de confluenţa Tejacu – pod Bucovăţ – 702 m. Totodată, se va închide o incintă, pe o lungime totală de 557 m ( protecţie  localitatea Leamna de Jos), valorificând linia de apărare existentă – 529 m şi închidere Valea Mare – 28 m, precum şi asigurarea conectivităţii laterale a râului Jiu în zona Leamna de Jos”.