Posibilii adversari ai Ştiinţei în Europa League

0
618

Cap de serie la tragerea la sorţi de luni, ora 14, a primului tur preliminar din Europa League, Universitatea Craiova a fost repartizată în grupa a 14-a şi va juca cu una dintre echipele: FC Noah (Armenia), Sumgayit FC (Azerbaidjan), FC Petrocub Hâncești (Moldova) sau  Lokomotiv Tbilisi (Georgia). Meciul cu una dintre aceste formaţii se va desfăşura într-o singură manşă, pe terenul primei echipe scoasă din urnă la tragerea la sorţi.

Formaţia armeană FC Noah (Noe, în română) Erevan este înfiinţată în 2017, sub numele de Artsakh, iar anul trecut şi-a schimbat numele după celebrul personaj din Vechiul Testament, a cărui arcă ar fi poposit, după potop, pe muntele Ararat, din Armenia. FC Noah s-a calificat în Europa League după ce a câştigat Cupa Armeniei, 7-6 la penalty-uri cu Ararat Armenia, formaţie pe care a învins-o şi în Supercupă, chiar astăzi, cu 2-1. În sezonul trecut, Noah a terminat campionatul pe locul 5, echipa evoluând pe stadionul unei alte echipe din capială, Alashkert. Lotul este evaluat la 4,3 milioane de euro, puţin mai mult decât cota lui Alexandru Cicâldău. La FC Noah evoluează şi Danu Spătaru, jucătorul moldovean care a evoluat la Astra Giurgiu. Lotul armenilor este unul pestriţ, cu mulţi ruşi, armeni, baltici, dar şi un columbian naturalizat armean, un portughez şi un portar italian. Antrenor este un moldovean, Vadim Boreţ. În istorie, Universitatea Craiova nu a jucat niciodată un meci oficial cu o formaţie din Armenia.

Sumgayit FC din Azerbaidjan are cel mai bun coeficient dintre echipele care nu sunt cap de serie în primul tur preliminar. Anul trecut, Craiova a debutat în Europa League tot contra unei echipe din Azerbaidjan, FC Sabail, pe care a eliminat-o cu un dublu 3-2. Înfiinţată în 2010, Sumgayit FC a terminat campionatul trecut pe locul 4. Joacă pe un stadion de 1.500 de locuri din Sumgait, al treilea oraş ca mărime al ţării, aflat la 30 de km de capitala Baku. Lotul este evaluat la 3,43 milioane de euro şi este format predominant din azeri, dar mai întâlnim un iranian, un israelian şu un rus, antrenor fiind azerul Aykhan Abbassov.

FC Petrocub Hâncești din Moldova este o echipă înfiinţată în 1999 şi în sezonul trecut a câştigat Cupa Moldovei, în Divizia Naţională clasându-se pe locul 3. În actualul campionat, Petrocub se află pe poziţia secundă după 8 etape, la 5 puncte de liderul Şeriff. Lotul, evaluat la 4,38 milioane de euro, este format din jucători autohtoni, plus doi camerunezi, antrenor fiind un moldovean de 46 de ani, Lilian Popescu. În ultimii doi a jucat în Europa League şi a fost eliminată în primul tur al competiţiei de Osijek şi AEK Larnaca, la limită de fiecare dată. Stadionul Orăşenesc din Hânceşti are 2.600 de locuri. Universitatea Craiova nu a mai jucat niciodată în cupele europene cu o echipă din Republica Moldova.

Lokomotiv Tbilisi din Georgia este o echipă înfiiţată în 1936, iar anul trecut a terminat pe locul 4 campionatul, pierzând finala Cupei Georgiei. În campionatul actual, Lokomotiv Tbilisi este pe poziţia a 7-a după 8 etape, cu 9 puncte. Are un lot evaluat la 4,3 milioane de euro, format din gruzini, dar şi un olandez. Antrenor este Giorgi Chiabrishvili, în vârstă de 40 de ani. Stadionul Mikheil Meshi are 2.500 de locuri. În ultimul deceniu nu a mai evoluat în cupele europene. Universitatea Craiova nu a mai întâlnit o echipă gruzină din 1994, când a fost eliminată de Dinamo Tbilisi, la care străluceau fraţii Arveladze şi Kavelaşvili.