Listele electorale permanente, verificate în toate localităţile doljene

2
346

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa împreună cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi subprefectul de Dolj, Ionel Ciobotea, au participat ieri la o şedinţă de urgenţă desfăşurată în cadrul Prefecturii Dolj, la care au fost convocaţi toţi şefii serviciilor de evidenţă a persoanei, precum şi cei ai instituţiilor din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Autorităţile judeţene şi locale trebuie să ducă la îndeplinirea obiectivele stabilite prin Memorandumul adoptat de Guvern la data de 7 august a.c. “privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012”.

Ion Prioteasa

Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, a afirmat, că datele solicitate de Guvern în vederea actualizării listelor electorale permanente, necesare pentru a fi comunicate Curţii Constituţionale, vor fi transmise la Bucureşti până cel târziu pe 27 august. “În ultima şedinţă de guvern a fost dat publicităţii un Memorandum, despre care s-a făcut vorbire în cadrul videoconferinţei de ieri (n.r. – Miercuri 8 august), la care au fost prezenţi şi noii conducători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Am aşteptat şi noi să ni se transmită conţinutul acestui memorandum, pe care l-am primit astăzi (n.r. – Joi 9 august). Astfel, potrivit acestui document, până în data de 24 august fiecare localitate trebuie să trimită Prefecturii Dolj răspunsul la nouă întrebări. Aceste răspunsuri vor fi centralizate la prefectură şi trimise apoi, până pe data de 27 august, la Bucureşti. Întrebările se referă la persoanele decedate dintr-o localitate şi care au fost trecute în listele electorale permanente, la persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota, la persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, la persoanele care au pierdut cetăţenia română, la persoanele al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit, la persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, la persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, adică situaţiile acelea flagrante în care într-un imobil au apărut peste noapte zeci, sute de persoane, la persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă şi la persoanele cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate. Acest memorandum îl înmânăm tuturor celor 111 primari din Dolj şi în zilele următoare vom începe să colectăm de la ei date cu privire la aceste nouă întrebări. În Craiova, oraşe, în general marile aglomerări de persoane, aceste date nu vor putea fi colectate peste noapte, dar sunt şi localităţi unde într-o zi-două vom putea avea situaţia finală, semnată de primar, de secretarul localităţii şi de şeful serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor. Toate aceste date vor fi centralizate în format electronic şi sub semnătura mea, a doamnei prefect şi a şefului de la Evidenţa Populaţiei Dolj vor pleca spre Bucureşti până în data de 27 august a.c.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

Câteva zeci de craioveni au domiciliul pe o stradă inexistentă

Prezent la şedinţa organizată de Prefectura Dolj în cadrul căreia autorităţile judeţene şi locale au fost informate cu privire la modul în care vor fi verificate listele electorale, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a stabilit, după o scurtă analiză a situaţiei din Bănie, că au fost trecute mai multe persoane cu domiciliul pe o stradă inexistentă. “Va trebui să periem listele electorale. Va trebui scoatem persoanele decedat, persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota, persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliu în străinătate, persoanele care au pierdut cetăţenia română, persoanele al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit, persoanele care şi-au schimbat domiciliu fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă şi persoanele cu reşedinţa/domiciliu în străinătate. Acum sunt în plin proces de identificare. Ce pot să vă spun cu exactitate este faptul că o stradă din Craiova nu mai există, au fost acolo câteva imobile care au fost demolate înainte de 1989, practic, cu toate acestea, în lista electorală se regăsesc persoanele care domiciliau acolo înainte de 1989, ceea ce nu este tocmai în regulă, şi este vorba de câteva zeci de persoane”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

“Mesajul şi semnalul pe care îl transmitem tuturor celor care au atribuţii şi sunt implicaţi în culegerea acestor date solicitate de către Guvern prin Memorandum este de respectare a legii şi de a nu se face niciun exces în aplicarea legii”.

2 COMENTARII

  1. CUNOSCÂND PE VEROȘII OPONENȚII ADEVĂRULUI (BĂSESCIENII) CRED CA NU AR FI RĂU CA SĂ FIE CÂTE O LISTĂ ANEXĂ CU CEI SCOȘI DIN LISTELE PERMANENTE ( DECEDAȚI, CEI CU ADRESE FICTIVE SAU INEXISTENTE, CHIAR ŞI CEI A CĂROR SITUAȚIE NU S-A CLARIFICAT DIN LIPSĂ DE DOVEZI SIGURE,INTERZIȘII PRIN LEGE etc.) NU E UȘOR DAR CRED BENEFIC CA DOVADĂ A ADEVĂRULUI.
    D-NĂ /D-SOARĂ Alina Drăghici FACEȚI ACEASTĂ SUGESTIE OFICIAL ORGANELOR COMPETENTE A PREFECTURI ŞI CONSILIULUI JUDEȚEAN DOLJ ȘI NU NUMAI. –

Comments are closed.