Guvernul a redus prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară obţinut de Mediafax. Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu FMI. Acum, proiectul primei rectificări bugetare din acest an, programată pentru ultima parte a lunii august, relevă că Executivul şi-a redus din nou estimarea de creştere economică. În document se arată că unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificării bugetare pe anul 2012 este evoluţia activităţii economice din primele cinci luni ale anului, care relevă continuarea creşterii economice în condiţii de stabilitate macroeconomică şi financiară, „ceea ce susţine o creştere a produsului intern brut de circa 1,2% în anul 2012, faţă de 1,8-2,3% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat” şi un produs intern brut în valori nominale de 607,3 miliarde lei faţă de 579.6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial în bugetul de stat.
Revizuirea în scădere a ţintei de creştere economică pentru acest an este generată de efectele secetei asupra agriculturii, dar şi de faptul că prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeană efectiv încasate a fost hiperoptimistă, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta: „Evaluările, speranţele referitoare la fondurile europene care vor fi accesate şi vor fi încasate efectiv a fost hiperoptimistă. Practic, noi acum suntem în grafic cu absorţia de fonduri europene, dar avem şi ne vin din urmă auditurile pe 2010 şi 2011 pe care nu le mai putem schimba şi care înseamnă bani pierduţi”. De asemenea, el a arătat că, spre deosebire de anul trecut, când anul agricol a fost unul „excepţional”, proiecţiile aferente acestui an sunt negative.
Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern la rectificare, în principal ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar, prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, care interzice astfel de operaţiuni cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului. Cheltuielile de personal vor creşte cu 648 milioane lei (0,1% din produsul intern brut).
Ţinta de venituri la bugetul de stat pe acest an va fi diminuată cu peste 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB), încasări mai mici fiind estimate din accize (cu 918,6 milioane lei), venituri nefiscale (cu 1,8 miliarde lei) şi fonduri de la UE (cu 2 miliarde), iar prognoza de cheltuieli va fi redusă cu 753 milioane lei. În acelaşi timp, Guvernul mizează pe majorarea veniturilor la buget din TVA (cu 2,3 miliarde lei), impozitul pe venit şi salarii (cu 430,9 milioane lei) şi taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi (cu 288,8 milioane lei). Veniturile Fondului Proprietatea sunt indicate în scădere cu 430 milioane lei. Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, veniturile bugetului se completează cu 54,9 milioane lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2012 se majorează la venituri cu 155,5 milioane lei şi tot cu atât şi la cheltuieli.