Astăzi, au fost afişate rezultatele finale, după analizarea contestaţiilor, obţinute de absolvenţii clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională. În Dolj, faţă de rezultatele iniţiale, rata de promovabilitate a crescut.
În urma reevaluării lucrărilor contestate, în județul Dolj, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 79,53% (față de 79,32% înainte de contestații). “Au fost depuse în total 683 de contestații: 414 la Limba și literatura română (110 admise în plus, 285 admise în minus, iar 19 fără modificări); 269 la Matematică (158 admise în plus, 61 admise în minus, iar 50 fără modificări). După contestații, 20 de candidați au fost notați cu 10 (zece) la proba de Limba și literatura română (la fel ca înainte de contestații), 52 de candidați au obținut nota 10 (zece) la proba de Matematică (cu o notă de 10 în plus față de rezultatele inițiale, obținută la Colegiul Național „Carol I” Craiova). Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova se alătură celorlalte nouă unităţi de învăţământ cu procentaj maxim de promovabilitate, după ce, în urma contestaţiilor, a obţinut media peste 5,00 şi singurul candidat care nu reuşise iniţial. De asemenea, alături de aceasta, au mai fost obţinute, după contestaţii, alte opt medii peste 5,00, una la o unitate de învăţământ din Craiova, celelalte la şase şcoli din judeţ. Au fost foarte multe medii de peste 7,00 sau 8,00, ceea ce arată că simulările şi-au arătat efectul, iar munca elevilor, a părinţilor acestora şi a cadrelor didactice şi-a spus cuvântul. Consider că avem o creştere substanţială în 2025 faţă de anul precedent, când promovabilitatea a fost de 71,74%”, a precizat prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare.
Ce urmează
Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, în prezența diriginților, se va desfășura după cum urmează: 14–15 iulie 2025 –pentru candidații care optează pentru locurile speciale destinate elevilor de etnie rromă, precum și candidații cu cerințe educaționale speciale (CES); 14–21 iulie 2025 – pentru ceilalți candidați. Această etapă va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat, programată astfel: 17 iulie 2025 – pentru candidații de etnie rromă și cei cu CES; 23 iulie 2025 – pentru restul candidaților. Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidaţii au fost repartizaţi se va realiza în perioada 24 – 29 iulie 2025.
Şcolile de vârf
Iată care sunt cele 10 unități școlare au obținut 100% medii peste 5,00: Colegiul Național “Carol I” Craiova, Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Craiova, Liceul Teologic Adventist Craiova, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” Craiova, Școala Gimnazială “Traian” Craiova, Școala Româno-Britanică Craiova, Școala Gimnazială “Terraveda” Craiova, Școala Gimnazială “Sf. Dumitru” Măceșu de Sus, Școala Gimnazială nr. 5 „Av. P. Ivanovici” Băilești şi, ultima venită, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” Craiova.