Două zile până la repartizarea computerizată în licee

0
412

Pe 12 iulie, va începe repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a, din seria curentă şi din seriile anterioare, care nu împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii anului de învăţământ 2017-2018,  promovaţi ai Examenului de Evaluare Naţională din luna iunie. Conform statisticilor, în 2016-2017 au fost înscrişi peste 5.000 de elevi în clasa finală a ciclului gimnazial. Dintre aceştia, 4.370 s-au înscris pentru „Capacitate”, peste 70% dintre ei obţinând procent de promovabilitate, după afişarea contestaţiilor. Pentru ei şi părinţi încep emoţiile.

examenÎn judeţul Dolj, 47 de unităţi de învăţământ liceal şi profesional de stat îşi aşteaptă pe viitorii cursanţi. Aceştia, însoţiţi de părinţi şi diriginţi au avut, în perioada 3 – 6 iulie, timp la dispoziţie să completeze fişele de înscriere. În zilele de 4 – 7 iulie a fost vorba despre verificarea, de către părinţi şi candidaţi, a fişelor editate pe calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate, operaţiuni care au fost realizate prin utilizarea aplicaţiei informatice centralizate. Pe 8 iulie a fost data-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul judeţean de admiterea, precum şi a listei absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată. Ieri, a fost ultimul termen în care trebuia să sosească, din partea Centrului Naţional de Admitere, confirmarea finalizării operaţiunilor în sistemul informatic centralizat, iar astăzi vor fi verificate şi modificate eventualele erori.

Aşa cum aminteam, pe 12 iulie va avea loc repartizarea computerizată, listele cu candidaţii repartizaţi urmând să fie afişate a doua zi, în unităţile din care aceştia provin, la care se adaugă şi tabelele cu locurile rămase libere în licee. Între 13 – 17 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere a candidaţilor, în unităţile unde aceştia au primit acces, iar pe 18 iulie vor fi transmise de către instituţiile de învăţământ liceal locurile disponibile, în urma neînscrierii candidaţilor admişi în această etapă. În două zile (19 – 21 iulie), comisia judeţeană de admitere trebuie să rezolve situaţiile speciale apărute, pregătind şi faza următoare.

Va fi şi o a doua etapă

Cea de-a doua etapă va debuta pe 24 iulie, prin afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a loculului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare competenţelor de limbă modernă. Pe 4 septembrie va avea loc înscrierea candidaţilor la probele amintite anterior, cu susţinerea acestora în 5 – 6 septembrie. Între 4 – 7 septembrie, vor fi primite cererile de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în iulie ori care nu îşi încheiaseră situaţia şcolară la timp. Pe 8 septembrie, va fi efectuată repartizarea centralizată, astfel încât începutul anului şcolar viitor să îi cuprindă pe toţi tinerii în sistemul de învăţământ de stat, fie el liceal sau profesional.

Între plusurile şi minusurile din 2016 şi aşteptările de acum

În acest an, Evaluarea Naţională a adus, ca rezultate finale, după rezolvarea contestaţiilor un procentaj de peste 70% de promovabilitate, fiind înregistrate şi 11 note maxime (cele mai multe – cinci – venind de la Şcoala Gimnazială „Traian” din Craiova), faţă de patru în anul precedent. În mediul rural al fost consemnate şapte unităţi cu procentaj maxim (Bulzeşti, Seaca de Pădure, Bucovăţ, Predeşti, Gherceşti, Gogoşu, Sălcuţa), dar şi trei unităţi cu procentaj 0% (Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova, cea din comuna Catane şi cea specială, de la PMT Craiova).

Pentru admitere oferta este foarte generoasă, iar ca un îndrumar, arătăm unităţile care, în anii trecuţi, pentru liceu, au avut cea mai mare concurenţă, mediile de admitere fiind pe măsură. Astfel, în 2016, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” ultima medie de admitere, bineînţeles, conform opţiunilor elevilor şi notelor obţinute de aceştia,  a fost 9,19 (în acest an, aici sunt 124 de poziţii, pe diferite specialităţi); la Colegiul Naţional „Carol I” – 8,66 (210 locuri acum), Colegiul Naţional „Elena Cuza” (8,37, cu 252 de locuri în 2017/2018), Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” – 8,59 (140 de poziţii), Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 8,40 (140 pregătite pentru anul viitor).

La polul opus s-au aflat Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea (2,39, cu 56 de locuri în prezent), Liceul Tehnologic „George Şt. Marincu” din Poiana Mare (2,51 – 56 de aşteptări în acest an), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (3,53, la una dintre specializări, dar la altele s-a mers până la 7,36, cu un disponibil de 224 de locuri), Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca (3,63, cu 28 de poziţii pregătite). Din judeţ, anul trecut, surpriză plăcută a fost la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Calafat, unde media minimă a fost 7,52, iar în acest an pe cei care optează pentru această instituţia oferta este de 56 de locuri. Un alt fapt de semnalat a fost la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, acolo unde minima a fost de 6,42, unde sunt disponibile 140 de locuri.