Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită la Bucureşti cu grijă pentru protecţia mediului

0
337

Franţa îşi va sărbători la Bucureşti Ziua Naţională printr-o recepţie unde meniul, vesela şi toate celelalte elemente ce ţin de organizare vor fi concepute astfel încât să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător şi să reducă fenomenul încălzirii globale. Potrivit Ambasadei Franţei, la eveniment vor fi folosite ornamente şi materiale care vor fi reciclate. “Nu am trimis nicio invitaţie pe hârtie, nicio foaie de hârtie nu a fost trimisă, totul s-a făcut pe internet”, a declarat ambasadorul francez Francois Saint-Paul, într-o conferinţă de presă. Meniul va fi creat special pentru a se evita risipa de mâncare şi vor fi servite în mare măsură produse locale.

Ambasadorul Saint-Paul a anunţat că recepţia va fi organizată sub semnul Conferinţei Paris Climat 2015, pe care Franţa o va găzdui în decembrie. “Miza este încălzirea climatică şi vedem acum o demonstraţie a acestei încălziri. Sunt regiuni în România aflate sub cod roşu astăzi. (…) Dacă nu facem nimic, încălzirea globală va însemna 5 grade în plus. Obiectivul nostru este să limităm încălzirea globală la 2 grade până la sfârşitul acestui secol printr-o serie de angajamente juridice care să fie constrângătoare şi care să angajeze un întreg proces pentru a diminua această tendinţă de încălzire. Este o urgenţă în acest sens”, a afirmat diplomatul francez.

El a arătat că nu trebuie văzută această preocupare pentru încălzirea globală drept o modă a ţărilor bogate, avertizând că, în cazul unor catastrofe naturale generate de acest fenomen, cele mai afectate vor fi statele sărace. “Nu trebuie să credem că mediul este un lux pentru ţările bogate, că lupta împotriva schimbărilor climatice este o modă pentru ţările care îşi permit, pentru că atunci când au loc catastrofe naturale, climatice, cine vor fi cei mai afectaţi? Ţările sărace, care nu sunt protejate”, a spus Saint-Paul. Totodată, el a explicat că lupta împotriva încălzirii globale nu înseamnă numai dificultăţi, ci şi oportunităţi sau soluţii la alte probleme. În opinia sa, măsurile luate în acest sens pot însemna noi locuri de muncă, un impuls dat cercetării şi oportunităţi pentru progrese în anumite domenii, “totul în slujba unei creşteri mai durabile şi mai verzi”.