Toate artezienele din Craiova vor fi înlocuite / Fântâna muzicală riscă să rămână fără grai

0
685

Fântâna muzicală din Piața „Mihai Viteazul” trebuie schimbată de urgență. Autoritățile locale au anunțat că vor renunța la arteziană nu doar pentru că este o investiție costisitoare, ci pentru că s-a demodat într-atât încât nu se mai găsesc nici piese de schimb pentru a fi reparată.

Mecanismul după care funcționează fântâna muzicală s-a învechit și ar avea nevoie de reparații capitale, însă primarul Lia olguța Vasilescu a anunțat că, din păcate, piesele de schimb nu se prea mai găsesc. Acesta este și motivul principal pentru care autoritățile se grăbesc să găsească acum o soluție arhitecturală pentru înlocuirea ei. „Este în pericol de a nu mai funcționa anul viitor pentru că nu se mai găsesc piese de schimb. Sigur că pot să aștept până atunci, când se va convinge toată populația că această fântână nu mai poate fi pusă în funcțiune. Dar cred că, până la urmă, este și obligația mea, ca și primar, să mă asigur că zona centrală – care este zona de vizită, nu doar a turiștilor, dar a tuturor celor care vin în Craiova, inclusiv rudele noastre – trebuie să arate într-un fel”, a declarat primarul Craiovei.

Nu se mai găsesc piese de schimb

Lia Olguța Vasilescu a subliniat faptul că fântâna nu mai poate fi ținută în funcțiune mai mult decât un an, fiind deja o problemă cu punerea zilnică în funcțiune a jocurilor de lumini. „Acum putem să o folosim doar vara și, din păcate, nici vara nu mai putem să folosim în fiecare zi jocurile de lumini. Nu pentru că este vorba de costuri de întreținere destul de mari, pentru că nu asta ar fi problema până la urmă, ci din cauza faptului că nu mai găsim piese de schimb”, a precizat edilul Băniei. Pe de altă parte, deși a mărturisit că îi place fântâna respectivă, primarul este convins că se va găsi o soluție „mai bună astfel încât, și pe perioada de iarnă, ea să fie frumoasă”.

Se caută soluții și pentru „Ciupercă”

Ca atare, fântâna arteziană din centrul Craiovei va fi înlocuită cu un proiect care va fi ales în urma concursului de soluții pe care Primăria l-a lansat deja. „După ce vom avea aceste soluții, vom încerca să găsim o finanțare din fonduri europene pentru ele, dacă valoarea va fi atât de mare încât să nu și-o permită municipalitatea. Dar, așa cum ați văzut până acum, suntem foarte atenți cu cheltuirea banului public și am făcut foarte multe economii față de mandatele primarilor anteriori”, a explicat Lia Olguța Vasilescu. Alături de fântâna muzicală, autoritatea locală a lansat concursuri de soluții și pentru amenajarea fântânilor „Doljana” (unde se dorește amenajarea unei columne romane), „Ciuperca”, precum și a totemului de la intrarea în oraș dinspre București.

Cinci statui din bronz, cumpărate pentru centrul istoric

Primăria Craiova se află în plin concurs și cu achiziția celor cinci statui reprezentând personaje de epocă, pe care urmează să fie plasate în centrul istoric. Laolaltă cu lucrarea, și aceste statui vor fi realizate tot pe fonduri europene. Inițial, proiectanții prevăzuseră ca acestea să întruchipeze personaje celebre din opera lui I. L. Caragiale, dar municipalitatea a schimbat ulterior tematica. Grupurile statuare vor fi turnate toate în bronz și vor fi amplasate în cele două piațete publice care vor exista în centrul istoric – cea mai mare în zona băncii Bancpost. După cum au precizat constructorii centrului, cele cinci statui, băncile, măsuțele și indicatoarele retro, toate în spiritul anilor 1900, vor fi așezate pe străzi abia spre sfârșitul întregii lucrări, după ce va fi pus granitul, montați stâlpii de iluminat stradal și terminate toate intervențiile la fațadele caselor.