Speranţa elevilor doljeni stă în reevaluare / Peste 1.300 de contestaţii s-au înregistrat la bacalaureat

0
513

Bacalaureatul 2013 – sesiunea iunie-iulie – a rămas doar temă de discuţii şi de judecare a contestaţiilor. Bineînţeles, rămâne un motiv de bucurie nespusă pentru unii şi de irepresibilă tristeţe pentru alţii. Dar asta se întâmplă dintotdeauna. Ceea ce ştim cu exactitate este că liceele „bune” din Craiova nu au fost atinse de „aluviunile” de dată recentă şi mai trecută a bacului. Şi problema stă în prăpastia care le desparte de celelalte. Nota bene: Bacul a devenit o probă serioasă de evaluare a candidaţilor şi asta a crescut presiunea pe umerii profesorilor de liceu. Dezbaterile serbede despre corupţie, dar şi despre trecutul catastrofal, nu aduc idei de luat în seamă. Video-bacul lui Daniel Funeriu evocat de unii, ca şi exigenţele scăzute evocate de aceiaşi, rămân doar ingrediente în orice discuţie serioasă. În opinia fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, exprimată pe blogul său, bacalaureatul 2013 a fost unul „fraudat”. Dar Daniel Funeriu are un discurs de politician obosit şi nu de fost ministru al Educaţiei. De fapt, el însuşi nu şi-a rezolvat până astăzi problema cu bacalaureatul propriu luat în Franţa. Accentele „etice” nu ţin: „dacă nu făceam nimic în 2010 şi 2011 mergea şpaga, nenicule, nestingherită”. Sună precum perlele din lucrările candidaţilor picaţi la Limba română. Nimeni nu suspină oricum după Daniel Funeriu, ex-ministru departe de croiala ideală, care pretinde că „sistemul era brici” pe vremea lui. Să revenim la judeţul Dolj. Peste 1.300 de contestaţii au fost deja livrate comisiei de examen de la Slatina şi urmează să aflăm deznodământul.

3.200 de candidaţi “respinşi”

Alexandrina Nastase

Prima sesiune de bacalaureat din acest an s-a finalizat cu procent mic de promovare. Peste 3.200 de candidaţi au picat examenul de maturitate la nivelul judeţului Dolj. Candidaţii care s-au simţit nedreptăţiţi au avut ocazia, luni, imediat după afişarea rezultatelor, să depună contestaţii. În judeţul nostru s-au înregistrat, astfel, 1.371 de cereri de reevaluare a lucrărilor.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Judeţene de Bacalaureat, Alexandrina Nastase, cele mai multe solicitări de recorectare au fost înregistrate în acest an la Limba şi Literatura Română – 438. La disciplina la care anul trecut elevii au picat “pe capete” – Matematică – au fost depuse 403 contestaţii, această materie fiind obligatorie la examen în cazul elevilor care sunt înscrişi la specializări de profil real şi tehnic. Liceenii de la specializările cu profil uman au avut ca variantă Istoria, iar la această disciplină s-au înregistrat în acest an 84 de contestaţii. La ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere, s-au înregistrat în total 354 de contestaţii.

“În total, la nivelul judeţului Dolj au fost depuse 1.371 de contestaţii, numărul cel mai mare – 438 – fiind înregistrat la disciplina Limba şi Literatura Română. În ceea ce priveşte proba a doua – Matematică sau Istorie –, avem contestaţii la toate tipurile de subiecte. Cele mai multe, în număr de 228, sunt la Matematică pentru profil tehnologic, urmate de 136 la Matematică pentru profil real specializarea Matematică-Informatică, 39 la Matematică profil real specializarea Ştiinţe ale naturii şi două la profilul vocaţional pentru învăţător-educator. În ceea ce priveşte disciplina Istorie, sunt înregistrate 84 de contestaţii. Pentru ultima probă, cele mai multe contestaţii, în număr de 132, s-au înregistrat la disciplina Geografie, unde au fost şi cei mai mulţi candidaţi. 114 contestaţii au fost la Biologia vegetală şi animală şi 108 la disciplina de Anatomie şi fiziologie umană. Faţă de anul trecut, când numărul contestaţiilor a fost mai mare la Matematică, în acest an solicitările au fost mai multe pentru Limba şi Literatura Română. Probabil generaţia aceasta nu este atrasă de poezie, probabil subiectul nu a fost tratat cu foarte mare seriozitate. În ceea ce priveşte Matematica, în acest an, s-a reuşit o adaptare a subiectelor la nivelul programei şcolare pentru fiecare profil şi specializare”, a explicat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

“Contestaţiile nu vor schimba semnificativ rezultatul”

Lucrările din Dolj se vor corecta în judeţul Olt, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 12 iulie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj sunt de părere că reevaluarea lucrărilor nu va schimba în mod semnificativ rezultatul bacalaureatului din acest an. Potrivit metodologiei, se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum 6. Cei care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi respinşi.

“În nici un an, în urma contestaţiilor diferenţa de procentaj nu a fost foarte mare, cel mult două procente. Un număr de 352 candidaţi din totalul celor care au depus contestaţii, au promovat toate cele trei probe, dar au media sub 6, din această cauză nefiind declaraţi promovaţi la examenul de bacalaureat”, a mai spus Alexandrina Năstase.

 

Liceele consacrate ale Craiovei – Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” (99,13%), Colegiul Naţional „Elena Cuza” (98,18%) şi Colegiul Naţional „Carol I” (96,19%) – şi-au menţinut blazonul şi în acest an, înregistrând patru medii de 10, urmate îndeaproape de Liceul Tehnologic Adventist (90,2%), Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” (88,63%), Liceul Teoretic “Independenţa” din Calafat (86,76), Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” (82,58%). De cealaltă parte a baricadei stau liceele cu rezultate precare, aceleaşi de anul trecut – Liceul Tehnologic din Cârcea, Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare şi Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova.

 

 În judeţul Dolj, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat este de 47,10%, procentul total de promovare, la nivel naţional, fiind de 55,65%.

Potrivit clasamentului, cele mai slabe rezultate înregistrate în judeţul nostru sunt la filiera tehnologică, unde promovabilitatea a fost de 18,97%. În ceea ce priveşte filiera vocaţională, s-a înregistrat o promovabilitate de 66,67%. Specializările teoretice au influenţat creşterea numărului candidaţilor care au promovat examenul, procentul lor fiind de 73,83%. Doar 21,78% din candidaţii restanţi din sesiunile anterioare au promovat în acest an examenul de bacalaureat.