Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: „Suspendarea lui Traian Băsescu – democratică, legitimă şi corectă”

0
333

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, este de părere că „vineri Parlamentul României a votat în majoritate pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi, ca urmare, românii îşi vor putea exercita dreptul de vot şi vor hotărî, pe 29 iulie, dacă Băsescu a greşit sau nu”. Deşi subiectul a fost discutat pe toate părţile şi de toate taberele, social-democratul a dorit să clarifice câteva aspect mult discutate de opoziţie în ultimele zile.  

Valeriu Zgonea

„Am auzit cu toţii în ultimele zile lideri politici vorbind despre desfiinţarea statului de drept. Preşedintele principalului partid de opoziţie, PDL, a mers până la a spune că în România are loc o lovitură de stat. Sunt declaraţii foarte grave, declaraţii iresponsabile care fac foarte mult rău României. De aceea, vreau să spun foarte clar, încă de la început – România are un guvern solid, un guvern cu oameni capabili să îşi facă treaba, susţinut de o largă majoritate parlamentară, decis să acţioneze în interesul românilor. Parlamentul, Justiţia şi toate celelalte instituţii fundamentale ale statului român îşi desfăşoară şi ele netulburate activitatea de zi cu zi. Indiferent de rezultatul votului la referendum, România este şi va rămâne şi de-acum înainte un stat de drept, democratic şi european”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

„Parlamentul a dat poporului posibilitatea să spună dacă Preşedintele a greşit sau nu”

Social-democratul nu vede ceva mai democratic decât votul oamenilor, iar Parlamentul României nu a făcut altceva decât să le ofere acestora această posibilitate: „Ce înseamnă suspendarea? Înseamnă că Parlamentul a dat poporului posibilitatea să spună dacă Preşedintele a greşit sau nu. Parlamentul nu poate să demită preşedintele după bunul său plac. Acest drept, această obligaţie revine exclusiv poporului român, cel care i-a dat prin vot mandatul de preşedinte. Există ceva mai democratic decât votul oamenilor? În ultimii trei ani şi jumătate, Traian Băsescu a condus în mod abuziv o guvernare coruptă şi incompetentă. El este cel care a hotărât şi a anunţat tăierea salariilor şi a pensiilor. El este cel care a hotărât concedierea a zeci şi sute de mii de oameni din sectorul public. El este cel care a hotărât şi a anunţat închiderea a sute de spitale în toată ţara. Toate legile importante, precum Legea Educaţiei şi Legea Sănătăţii, au fost elaborate de nişte comisii prezidenţiale la Cotroceni. Guvernul nu a făcut altceva decât să îşi pună semnătura şi să îşi asume răspunderea în Parlament. Băsescu a încălcat Constituţia, le-a făcut rău oamenilor şi acum trebuie să plătească pentru asta!”.

„Pe 29 iulie trebuie să votăm pentru demiterea lui Traian Băsescu”

Valeriu Zgonea spune că acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este susţinută de români şi acest lucru s-a văzut la alegerile locale din 10 iunie a.c.: „Alegerile de luna trecută au arătat că schimbarea care a început odată cu votul de învestitură dat Guvernului Ponta este susţinută de poporul român. Oamenii au văzut că se poate guverna şi altfel decât au făcut-o Traian Băsescu şi PDL în ultimii trei ani. Guvernul Ponta reîntregeşte salariile pe care Băsescu şi PDL le-au amputat. Guvernul Ponta le dă înapoi pensionarilor banii pe care Băsescu şi PDL i-au impozitat în mod ilegal. Acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru oameni. Iar ei vor ca această guvernare să îşi facă treabă până la capăt. Ei vor ca această guvernare să continue. Dar această guvernare nu poate continua cu Traian Băsescu la Cotroceni. Coabitarea cu Traian Băsescu este nocivă atât pentru Guvern şi Parlament, cât şi pentru poporul român. Dacă vrem să avem şansa unei schimbări reale, atunci pe 29 iulie trebuie să votăm pentru demiterea lui Traian Băsescu. Decizia e a voastră”.