Asociaţia “Peoples in Difficulty”, înfiinţată în Craiova la sfârşitul anului 2010, este o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop principal desfăşurarea unor activităţi care se adresează mai multor categorii de persoane aflate în dificultate. Încă de la început, Asociaţia “Peoples in Difficulty” s-a implicat în diverse acţiuni umanitare adresate indivizilor cu nevoi majore şi nu numai, urmărind ca în viitor să poată realiza, cu sprijinul instituţiilor abilitate, două centre de zi – unul pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, în cadrul căruia se va lucra pe baza unei terapii eficiente, aşa cum este terapia ABA, şi încă unul în cadrul căruia persoanele care suferă de Alzheimer să poată beneficia de servicii de specialitate, astfel încât gradul de dificultate al bolii să fie diminuat. De asemenea, Ateliere protejate pentru persoanele cu sindrom Down este încă unul din proiectele pe care Asociaţia “Peoples in Difficulty” şi le-a propus.
160 de copii din Dolj suferă de tulburări din spectrul autist
Autismul este o tulburare de dezvoltare care înregistrează o creştere alarmantă la nivel internaţional. În toată lumea este estimat la ora actuală că există un copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii. De aproximativ şapte ani, în România copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea şi integrarea lor la grădiniţă şi şcoală şi, ulterior, în societate.
Potrivit datelor pe care le au reprezentanţii Asociaţiei “Peoples in Difficulty”, în Dolj sunt la ora actuală în jur de 160 de copii identificaţi cu afecţiuni din spectrul autismului, astfel că proiectul educaţional “Centrul de zi pentru copiii cu autism” este ţinta pe care asociaţia şi-a propus-o încă din anul 2011, organizând, în acest sens şi o serie de conferinţe în cadrul cărora s-a vorbit despre copiii cu autism, dar şi despre nevoile acestora şi suportul de care trebuie să beneficieze atât ei, cât şi părinţii. Centrul va avea ca destinaţie principală recuperarea copiilor cu autism din judeţul Dolj, recuperare care se va realiza cu ajutorul terapiei ABA, terapie cu randament maxim în ceea ce priveşte readucerea acestora în mediul educaţional normal.
“Este destul de greu să realizăm acest proiect, dar nu renunţăm. Acest centru va fi dotat după standardele europene, urmând ca fiecare sală de terapie să fie destinată exclusiv terapeutului şi beneficiarului direct – autistul –, deoarece terapia după care vom lucra – ABA – este o terapie în care copilul are nevoie de doi specialişti care să-şi canalizeze toată atenţia asupra recuperării lui. De asemenea, suntem deschişi să punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi să afle mai multe despre problema autismului în România, documente care pot ajuta la înţelegerea acestei probleme. Putem furniza informaţii cu privire la modul de recuperare, terapie şi diagnostic al copiilor şi tinerilor cu autism”, a explicat Andreea Beia Zamşa, preşedintele Asociaţiei “Peoples în Difficulty”.
Terapia ABA se ocupă de recuperarea şi integrarea copilului autist în societatea existentă. Terapia implică tehnici individuale de lucru cu autistul, adică terapeutul nu poate lucra cu doi indivizi, ci cu unul singur. Terapia s-a dovedit a fi eficientă având chiar câteva cazuri de recuperare parţială şi totală în judeţul Dolj, cazuri fericite, care au avut posibilităţi materiale pentru a suporta cheltuielile pe care le implică terapia.
Tot mai multe persoane în vârstă suferă de demenţă Alzheimer
Un alt proiect pe care Asociaţia “Peoples in Difficulty” vrea să îl ducă la bun sfârşit în acest an este “Centrul Memoriei” – un centru de zi adresat persoanelor care suferă de Alzheimer. “După cum se ştie, în România există în momentul actual un număr impresionant de indivizi care figurează în evidenţă Neuro-Psihiatriei diagnosticaţi cu această grea boală. Pentru aceştia dorim înfiinţarea unui Centru al Memoriei, un centru de permanenţă care să vină în sprijinul lor şi al familiilor. Pentru început, unitatea ar putea furniza servicii unui număr de 50 de beneficiari. Centrul de Memorie – aşa cum este denumirea generică a proiectului – va funcţiona în cadrul asociaţiei noastre şi vom beneficia de sprijinul profesorului universitar George Bădescu, şef al secţiei spitalului de Psihiatrie din municipiul Craiova”, a declarat preşedintele “Peoples in Difficuly”.
Centrul Memoriei se defineşte ca o interfaţă între sistemul clasic de asistenţă medicală şi serviciile comunitare de îngrijire, pe lângă activităţile propriu-zise de diagnosticare, în cadrul Centrului se desfăşoară diverse programe: grupuri de suport pentru familiile persoanelor cu dementă, cursuri de instruire pentru îngrijitori, linie telefonică pentru consiliere, programe desfăşurate de membrii Societăţii Române Alzheimer. “Este, după cum se poate observa, un proiect de viitor, care poate salva vieţi şi care poate să facă cinste localităţii noastre”, a mai spus Andreea Beia Zamşa.
Sprijin pentru persoanele cu sindrom Down
Având în vedere faptul că persoanele care suferă de sindrom Down nu se pot integra cu uşurinţă în societate, Asociaţia “Peoples in Difficulty” şi-a propus crearea unor ateliere protejate care să se adreseze adolescenţilor şi adulţilor cu sindrom Down din Craiova, dar şi din judeţul Dolj. Potrivit specialiştilor, sindromul Down este o afecţiune permanentă. O persoană se naşte cu anumite trăsături fizice distincte – de exemplu facies aplatizat, gât scurt şi un grad de întârziere mintală (retard psihic). Însă este bine de ştiut că, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată şi ajutorul de care au nevoie, copiii cu sindrom Down pot avea o creştere şi o dezvoltare spectaculoase.
“Crearea unor ateliere protejate pentru persoanele adolescente şi adulte cu sindrom Down pot ajuta la integrarea acestora în societatea românească. Prin intermediul acestui atelier protejat ne dorim ca aceşti indivizi să poată să-şi găsească un loc de muncă şi să fie acceptaţi de societate indiferent de gradul de dificultate în care se află. În această locaţie se vor desfăşura diverse activităţi ocupaţionale care vor viza în primul rând activităţi de confecţionare a articolelor de artizanat, pictură, modelare, dar şi activităţi de prelucrare a materialelor textile şi din lemn. Un astfel de exerciţiu manual poate ajuta un individ cu o astfel de afecţiune să îşi ocupe timpul într-un mod util, dar şi să-l determine pe acesta să devină util în societate. De asemenea, se pot desfăşura aici activităţi sportive şi, de ce nu, chiar competiţii între acest atelier protejat şi altele din ţară, care nu fac altceva decât să antreneze din punct de vedere fizic şi psihic aceşti indivizi. Cu toate materialele realizate vom organiza diverse evenimente prin care, prin scoaterea lor la licitaţie, să obţinem bani pe care atelierul să-i folosească în scopul unei mai bune dotări, eficientizând astfel procesul educaţional şi ocupaţional”, a precizat Andreea Beia Zamşa, preşedintele Asociaţiei “Peoples in Difficulty”. De procesul educaţional se vor ocupa specialişti din domeniul psihologic, dar şi cadre didactice care au dorit să ajute voluntar aceşti bolnavi. Activitatea educaţională se va desfăşura după norme metodologice existente, astfel încât beneficiarii să primească informaţiile corecte după care să lucreze.
Asociaţia “Peoples in Difficulty” are ca scop principal desfăşurarea de activităţi în beneficiul următoarelor categorii de persoane, fără discriminare: copii, persoane în vârstă, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, indivizi cu handicap, familii şi indivizi cu posibilităţi reduse, bolnavi, refugiaţi, migranţi, deţinuţi şi familiile acestora, precum şi alte categorii de persoane aflate în dificultate: copii cu tulburare din spectrul autist, copii cu sindrom Down, persoane cu Alzheimer.