Teatrul „Colibri” va transforma Clubul Electroputere într-un loc de poveste pentru copiii craioveni

0
588

Bine situat, pe Calea București nr. 56, dispunând de suficient spațiu la parter și etaj – în total, 1.150 mp suprafață utilă –, care urmează a fi adaptat nevoilor instituției, cu o scenă generoasă, dotată cu fosă și trapă, și o sală pe măsură, cu peste 400 de locuri, Clubul Cultural al Sindicatului Liber Electroputere Craiova pare a fi, cel puțin în prezent, locul ideal pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”. La sfârșitul lunii trecute, instituția l-a primit în administrare de la municipalitatea craioveană, „la pachet” cu o rectificare bugetară de 200.000 lei pentru renovarea lui.

Câteva reparații la acoperiș, rezolvarea problemelor privind încălzirea și canalizarea, inspectarea temeinică a instalației electrice, plus o deratizare și o igienizare „ca la carte” și stagiunea 2013-2014 va putea fi deschisă aici, în luna octombrie. Nu-i însă treabă ușoară, recunoaște managerul Adriana Teodorescu, mai ales că va urma, apoi, și mutarea propriu-zisă a recuzitei. Dar nici prea grea, dacă se gândește că astfel se vor încheia cei șapte ani de „pribegie” a actorilor, de când au fost evacuați din imobilul situat pe strada „Al. I. Cuza” nr. 16, vizavi de Universitate. „Toate acestea sunt normale într-o clădire veche și în care spațiul nu s-a folosit atât timp. Nu ne sperie. Sunt lucruri care trebuie făcute și care se vor face, clar”, spune Adriana Teodorescu.

Scaune multicolore, în ton cu biletele pentru reprezentații, care vor indica spectatorilor categoria locului, amenajarea unor cabine civilizate pentru actori și a unor spații multifuncționale în care se vor desfășura diverse activități (ateliere, expoziții, spectacole etc.), înființarea unui muzeu de păpuși al Teatrului „Colibri” sunt numai câteva dintre ideile care vor transforma Clubul Electroputere într-un loc de poveste pentru copiii Craiovei, și nu numai. Nici exteriorul clădirii nu va fi neglijat, de la zugrăveală până la părculețul din față, care va găzdui o mulțime de activități în aer liber. Dar… răbdare, cere managerul Adriana Teodorescu, căci cheltuielile trebuie prioritizate, iar investițiile, gândite în perspectivă.

Contractul de închiriere, încheiat pentru o perioadă de 8 ani

Contractul de închiriere între municipalitate și Sindicatul Liber Electroputere a fost aprobat prin Hotărârea nr. 190/2012 a Consiliului Local Craiova. El a fost încheiat pentru 8 ani, părțile putând decide apoi, de comun acord, prelungirea lui prin act adițional pentru o nouă perioadă. Chiria aferentă anului 2013 pentru folosirea imobilului a fost stabilită la 7.000 lei pe lună, „iar începând cu 2014 aceasta se va calcula la nivelul impozitului pe construcție și teren aferent, corespunzătoare pentru fiecare an”. În total, a fost închiriată o suprafață utilă de 1.150,42 mp (820,99 mp la parter și 329,43 mp la etaj), sindicatul păstrându-și trei spaţii la etaj (birou preşedinte, birou comitet sindical şi sală de şedinţe) şi o magazie la parter.

Aurel Bojenoiu, liderul Sindicatului Liber Electroputere: „Predăm clădirea într-o stare destul de bună. Trebuie ușoare amenajări, câteva reparații la acoperiș, la instalațiile sanitare și de încălzire și, bineînțeles, o zugrăveală nouă. În rest, de mâine se pot da spectacole”.

În ședința ordinară a Consiliului Local Craiova din 30 mai a.c., clădirea Clubului Cultural al Sindicatului Liber Electroputere a fost dată în administrare Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. S-au încheiat, astfel, cei șapte ani de când instituția a rămas fără sediu, după ce, în 2006, a fost evacuată din imobilul situat pe strada „Al. I. Cuza” nr. 16, vizavi de Universitate, pe motiv că respectiva construcție nu mai prezenta siguranță. Că ea stă și azi „în picioare”, ba, mai mult, acolo și-au desfășurat activitatea, în tot acest timp, mai multe societăți comerciale, este o altă discuție… O vreme, teatrul și-a găsit adăpost în clădirea Proiect S.A., iar din 2009 – într-o casă de pe strada „Împăratul Traian” nr. 28-30. Spectacole a prezentat cel mai adesea în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini” – o dată pe săptămână, sâmbăta, dar și în școli și grădinițe craiovene ori în deplasare, în alte localități.

Sala mare, cu cele 400 de locuri, va căpăta „un aspect inedit și colorat”

«Faptul că au venit „la pachet” clădirea și două miliarde de lei vechi este un lucru extraordinar!», recunoaște Adriana Teodorescu, care de la începutul lunii aprilie a acestui an este manager al Teatrului „Colibri”. „Spațiul este cât se poate de potrivit, dar o să facem câteva modificări, pentru că el nu a fost special conceput pentru un teatru. Era un spațiu multifuncțional, pentru activitățile culturale ale unui sindicat de acum 40 de ani”, afirmă aceasta.

Una dintre cele mai mari bucurii ale actorilor păpușari este că, de-acum încolo, vor avea o scenă numai și numai a lor! Și încă una foarte generoasă ca dimensiuni, pretabilă la orice fel de spectacol de teatru! Asta pentru că dispune de mecanismele necesare, de fosă și de trapă, „ceea ce în teatrul de păpuși este esențial, poți să faci o grămadă de lucruri, pe care noi până acum nu ni le-am permis. Deși înainte, în sediul cel vechi, erau posibile…”, explică managerul.

Cât despre sala mare, aceasta „a fost foarte bine întreținută, ca și scena, de altfel”, susține Adriana Teodorescu. În prezent, sala are peste 400 de locuri, însă vor rămâne mai puține după desființarea lojei – lucru necesar, pe locul ei urmând a fi amplasată cabina de sunet și lumini. Și dotarea acesteia cu aparatură modernă va trebui luată în calcul. Pentru că și scaunele au fost bine păstrate și sunt potrivite pentru micii spectatori, ele nu vor fi înlocuite. „Ca să le îmbunătățim și să dăm un aspect inedit și colorat sălii, le vom îmbrăca în huse de diverse nuanțe. În plus, fiecare categorie de bilet va avea aceeași culoare cu scaunul – spre exemplu, categoria I să fie albastră, categoria a II-a, roșie și așa mai departe –, astfel încât spectatorului să-i fie foarte ușor să-și descopere locul. Pe lângă faptul că, desigur, scaunele vor fi numerotate corespunzător”, a dezvăluit managerul teatrului.

Recuzita va fi depozitată la demisol, iar la parter va putea fi vizitat un muzeu al păpușilor

O încăpere de la parter – în prezent oferind deplorabila imagine a unei gropi de gunoi, după ce cu ani buni în urmă a găzduit un bar – se va transforma în viitor într-un... muzeu de păpuși al Teatrului „Colibri”!

Numeroasele încăperi de la parter, unele foarte mari, chiar de 40-50 mp, vor fi structurate altfel, aici urmând să fie amenajate în primul rând cabine pentru actori. „Ni le dorim civilizate, cu dușuri, cu tot ce trebuie, ca actorul să nu mai iasă transpirat din scenă, să-și pună un prosop după gât și să plece acasă. Asta pentru că suntem un teatru profesionist, ce va avea oaspeți, că tot vrem să fim Capitală Culturală Europeană… În momentul în care vom avea invitate teatre din altă parte – nu numai din țară, ci și din străinătate –, cu spectacole profesioniste, trebuie să le oferim condiții cel puțin la fel de civilizate ca cele pe care noi le avem când ne ducem acolo, dacă nu chiar mai bune”, spune Adriana Teodorescu.

Păpușile, decorurile și costumele actorilor vor fi depozitate la demisolul clădirii, spațiu în care până nu demult a funcționat o sală de fitness.

Tot la parter se află o sală de 128 mp, care va fi multifuncțională, urmând a găzdui ateliere, expoziții, concerte și alte activități pentru spectatori mai mici și mai puțini. O altă încăpere – în prezent oferind deplorabila imagine a unei gropi de gunoi – se va transforma în viitor într-un… muzeu de păpuși al Teatrului „Colibri”! Cât despre recuzită – decoruri, marionete, costume ale actorilor –, aceasta va fi depozitată la demisolul clădirii, în timp ce la etaj se va găsi sediul administrativ, cu birouri, al instituției.

Nici exteriorul clădirii nu va fi neglijat. Ferestrele sparte vor fi înlocuite, iar desenele realizate pe fațadă, în toamna anului 2011, de cunoscutul artist Dan Perjovschi, în cadrul unei proiect de artă modernă, vor lăsa loc unei noi zugrăveli. În plus, într-o laterală a clădirii va fi ridicată o rampă pentru persoanele cu dizabilități. Părculețul din față va fi și el amenajat, pentru a găzdui, când vremea permite, manifestări în aer liber ale copiilor.

Managerul Adriana Teodorescu: „Rectificarea bugetară e extraordinară! Puteam să nu primim nimic…”

Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”: „Clădirea în primul rând este foarte bine că există, că a mai avut cineva grijă de ea și că nu au lăsat-o în părăsire totală. Și au întreținut-o atât cât s-a putut de bine, cred că mai bine nici nu se putea. E adevărat că e nevoie de reparații, care ieri trebuia făcute, din punctul meu de vedere, sau trebuie să le facem azi!”.

Toate acestea necesită însă timp și mai ales bani, iar deocamdată în bugetul teatrului, la capitolul reparații și amenajări, nu se găsesc decât 200.000 de lei. „Trebuie să prioritizăm cheltuielile, pentru că nu se poate face totul odată. Mai ales că noi n-am avut un leu în buget alocat pentru sediu. Bugetul s-a constituit și s-a aprobat, pentru un an întreg, înainte să vină acest cadou peste noi. Mai mult, trebuie să gândim în perspectivă: nu facem acum pentru două-trei zile și să ne trezim apoi, peste o lună, un an, că aveam nevoie de altceva. În clipa asta eu nu pot să spun dacă ajung sau nu acești bani, dar cu siguranță, dacă vrem ca acest sediu să arate așa cum trebuie, vor mai fi necesare sume… Oricum, această rectificare pentru noi este extraordinară! Puteam să nu primim nimic…”, afirmă managerul teatrului.

Prioritare sunt însă reparațiile, de care clădirea Clubului Electroputere chiar are nevoie după atâția ani de când a fost ridicată. În primul rând la acoperiș, infiltrațiile din urma ploilor din aceste zile făcând ca apa să băltească în foaier. De asemenea, mici problemele ridică încălzirea și canalizarea, iar instalația electrică cere o verificare serioasă. Ar încheia lista o deratizare și o igienizare „ca la carte”. O comisie constituită la nivelul Primăriei Craiova urmează să facă, zilele acestea, o evaluare la fața locului pentru a stabili cu exactitate ce lucrări sunt necesare. După încheierea lor va urma mutarea propriu-zisă a instituției, cu tot cu birouri și recuzită. Abia apoi cortina Teatrului „Colibri” se va putea ridica în noul sediu. La începutul stagiunii 2013-2014, adică în octombrie, speră păpușarii craioveni!