Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” Sesiune aniversară 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole

0
1022

Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, al Academiei Române organizează, în data de 12 mai a.c., un Seminar aniversar dedicat împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale între România și Spania.

Începutul relaţiilor diplomatice româno-spaniole datează de la 23 iunie 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri. După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913, sub conducerea lui George Cretzianu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar.

În 1885 se înfiinţează cel dintâi consulat al României în Spania (un consulat onorific), la Barcelona, ridicat, ulterior, la rangul de consulat general în anul 1895. A urmat crearea de noi consulate onorifice la Cádiz (1890) şi Valencia (1913), iar după Primul Război Mondial, vor fi înfiinţate consulate onorifice ale României în oraşele Bilbao, Cartagena, Las Palmas, Malaga şi San Sebastian. La Madrid se înfiinţează un consulat general.

În acest context, seminarul, organizat online, prin intermediul platformei Zoom, va aborda aspecte legate de relațiile româno-spaniole, prezentate dintr-o perspectivă istorică, literară și culturală.

La întâlnirea virtuală vor lua cuvântul Gabriela Dancău (Ambasadoarea României în Spania), Manuel Larrotcha (Ambasadorul Spaniei la București), Jorge Jiménez (Directorul Institutului Cervantes, București), Juan Manuel Bonet (fost director al tuturor Institutelor Cervantes), Ioana Zlotescu (hispanistă, fost director al Institutului Cervantes din București),  Horia Barna (Institutul Cultural Român, București), Oana Sâmbrian (Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor”, Craiova), Zorann Petrovici (Universitatea Complutense din Madrid), Doru Liciu (Ministerul Afacerilor Externe, București), José Barroso (Complexul educațional LAUDE, București), Valeriu Radulian (Radio România Internațional).

Pentru promovarea legăturilor de cercetare româno-spaniole în domeniul culturii, în viitorul apropiat se are în vedere materializarea colaborărilor prin semnarea unor acorduri între Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, al Academiei Române și Institutul de Istorie din cadrul Consiliului Superior al Cercetării Științifice din Madrid, dar și cu Grupul de Cercetare a Secolului de Aur de la Universitatea din Navarra.