Istorici, arheologi și numismați din toată țara își prezintă la Craiova rezultatele cercetărilor

0
942

90 de specialiști de la mai multe instituții de prestigiu din țară muzee, institute de cercetare, universități, Academia Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale și din Bulgaria (Muzeul Naţional de Antropologie de la Sofia) participă, timp de trei zile, la Craiova, la Conferinţa Naţională „Oltenia. Interferenţe culturale”. Evenimentul, ajuns la ediția a VIII-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, este organizat de Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj și în parteneriat cu Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova, și oferă cadrul prezentării ultimelor rezultate ale activităţii de cercetare în istorie, arheologie și numismatică. Deschiderea oficială a avut loc ieri, fiind urmată de comunicări pe secțiuni și urmând să se încheie cu o excursie documentară la monumente istorice și situri arheologice și cu dezbateri în plen.

Devansată, din mai multe motive, din luna septembrie în luna mai, Conferinţa Naţională „Oltenia. Interferenţe culturale” a fost dedicată, la această a VIII-a ediție, atât Centenarului Marii Uniri, cât și celor două evenimente marcate ieri – 141 de ani de la Războiul de Independență și Ziua Europei (9 Mai). «Suntem în buna tradiție a tuturor muzeelor din țară ca, o dată pe an, să ne întâlnim între noi, specialiștii, și să comunicăm rezultatele cercetărilor pe care le-am făcut pe parcursul anului. Suntem deosebit de onorați, și la această ediție, să avem alături de noi distinși oaspeți, reprezentanți ai lumii academice și universitare», a precizat managerul Muzeului Olteniei, arheolog dr. Florin Ridiche.

Bun venit a urat participanților și Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, care s-a referit și cu acest prilej la investițiile realizate de Consiliul Județean Dolj pentru consolidarea, restaurarea și modernizarea Secției de Istorie-Arheologie a muzeului. Lucrările au repus în valoare patrimoniul remarcabil deținut de instituție și „au dus, în ultimii ani, la atingerea câtorva obiective culturale foarte importante pentru comunitatea noastră”.

Parteneriatul Muzeului Olteniei cu Universitatea din Craiova a fost reiterat de Sorin Liviu Damean, decan al Facultății de Științe Sociale. „Ne dorim ca această conferință să reușească – atunci când tragem linia de final a dezbaterilor – să promoveze rezultatele cercetării în toate domeniile ce țin de trecutul nostru. Suntem foarte curioși (de altfel, aceasta este o caracteristică a istoricului) să vedem la ce rezultate au mai ajuns colegii noștri și ce au reușit să descopere în ultima vreme, pentru ca, în felul acesta, să avem un schimb de idei menit să ducă la progresul științei, istoriei etc.”, a spus Damean.

De asemenea, la deschiderea oficială a conferinței, Viorel Emanuel Petac – președintele Societății Numismatice Române, și-a exprimat bucuria reluării, la Craiova, în urmă cu câțiva ani, a Simpozionului Național de Numismatică și continuării preocupărilor pentru prezentarea rezultatelor în domeniu în cadrul acestui eveniment. „Este vorba despre o conferință extrem de reușită și de complexă, bine organizată, care grupează domenii foarte variate, de la antichitate până la contemporaneitate, de la istorie la arheologie, la numismatică și epigrafie. Trebuie spus că nu sunt multe conferințe de această anvergură și complexitate în țară, în acest moment”, a subliniat Viorel Emanuel Petac.

Cu prilejul deschiderii oficiale a celei de-a VIII-a ediții a Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe culturale” a fost prezentat volumul 24 al anuarului Muzeului Olteniei, „Oltenia. Studii și comunicări”, seria „Istorie și Arheologie”, care cuprinde rezultatele comunicărilor științifice susținute la ediția precedentă, din septembrie 2017. Volumul este dedicat profesorului Constantin C. Petolescu, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. Vestea a fost primită cu emoție de reputatul profesor și cercetător, nelipsit de la conferințele tematice de la Craiova. „Un om cu o educație, cu un comportament și o conduită exemplare, ieșite parcă dintr-un tipar din ce în ce mai rar utilizat în zilele noastre”, l-a gratulat Dorel Bondoc, arheolog la Muzeul Olteniei.

Constantin C. Petolescu s-a născut la 20 februarie 1943, în Mehedinți, și a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității din București, specializarea Istorie veche și arheologie. A fost discipol al marilor profesori Dumitru Tudor și Dionisie M. Pippidi. A participat la mai toate marile șantiere arheologice ale Olteniei, iar în prezent este responsabilul științific al săpăturilor arheologice din amfiteatrul roman de la Dr. Tr. Severin și din castrul roman de la Jidava-Câmpulung.