Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat, ieri, demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Premierul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a ministerului, a informat Guvernul.
Patriciu Achimaş-Cadariu a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii după o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, care a avut loc la Palatul Victoria. Potrivit unor surse guvernamentale, Achimaş-Cadariu a luat decizia de a pleca de la ministerul Sănătăţii pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanţilor din spitale.
Premierul Dacian Cioloş a cerut sâmbătă Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi eficienţei. Şi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că aşteaptă din partea Ministerului Sănătăţii o analiză “exactă” şi un “plan clar” de măsuri de urgenţă.
Ministerul Sănătăţii a publicat lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţi din incendiul de la Colectiv.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, informaţia fiind confirmată şi de Administraţia Prezidenţială, “prim-ministrul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate”. Potrivit sursei citate, ieri a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate, la discuţii participând secretarii de stat ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi ai Cancelariei şi coordonatori ai principalelor instituţii de cercetare din sănătate, profesori, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experţi şi consultanţi din sectorul medical.
“Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt şi mediu pentru creşterea siguranţei în sectorul medical şi a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecţiilor intraspitaliceşti şi se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză şi strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate”, se mai precizează în comunicat.
Propunerile se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întâlnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. “Toţi cei prezenţi la această primă reuniune au susţinut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situaţia reală a sectorului medical şi de a căuta soluţii la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat şi subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc”, a mai informat Executivul.
SRI: În ultimii cinci ani au fost 100 de informări privind fenomenul infecţiilor din spitale
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, ieri, că instituţia avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali. “În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, au transmis, ieri, oficialii SRI.
Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România, achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut sâmbătă patru percheziţii, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia. Totodată, au fost ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi a municipiul Bucureşti.
„Informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete”, a informat Administraţia Prezidenţială, referitor la precizările SRI, fără a face alte comentarii. Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat, ieri, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susţine că este necesar ca informările să fie desecretizate. “Din afirmaţiile purtătorului de cuvânt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea defectuoasă a infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Iohannis: Problemele din Sănătate nu se rezolvă printr-o demisie. E nevoie de curăţirea sistemului
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că problemele profunde din Sănătate nu se pot rezolva printr-o demisie, el precizând că este nevoie de curăţirea sistemului, de un plan pe termen lung şi că este în permanentă legătură cu premierul. “Suntem într-un moment de criză majoră pentru sistemul sanitar, cu implicaţii serioase asupra vieţii românilor. Problemele profunde ale acestui sistem nu se vor rezolva doar printr-o demisie sau prin măsuri punctuale, ci reclamă soluţii durabile, cu efecte concrete şi un plan pe termen lung. Avem obligaţia să identificăm, rapid, mijloace pentru a proteja oamenii care se tratează în spitalele din ţară. Sunt în permanentă comunicare cu prim-ministrul pe acest subiect. Ne aflăm într-un moment de cotitură. În sistemul sanitar lucrurile nu mai pot continua ca până acum. Nu există decât o singură direcţie de urmat pentru toate instituţiile responsabile: curăţirea sistemului sanitar. Trebuie să punem punct corupţiei, risipei banilor publici şi nepăsării”, a declarat şeful statului.
Achimaş: Un plan al infecţiilor nosocomiale nu se face prin explozii de petarde la televizor
Un plan de combatere al infecţiilor nosocomiale „nu se face prin măsuri pompieristice şi prin explozii de petarde la televizor”, a declarat ministrul demisionar al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, în cadrul unei conferinţe de presă. „Dezinfectanţii, după cum ştiţi, reprezintă o parte din problemele sistemului sanitar şi o parte a problemelor infecţiilor nosocomiale care au reprezentat, încă din decembrie, o prioritate a mandatului meu. După cum atestă şi comunicatul SRI, această problemă a fost constant pusă în evidenţă, de aici şi planul de control al infecţiilor nosocomiale pe care l-am lansat recent şi care are scopul de redare a încrederii pacienţilor. Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, nu se face prin explozii de petarde la televizor”, a declarat Patriciu Achimaş Cadariu.
La scurt timp după ce a demisionat din Guvernul Cioloş, Cadariu a mai declarat că “aşa cum o lege serioasă se redactează în doi ani, aşa cum un sistem mare cum este cel al Sănătăţii se reformează şi se schimbă în minimum două mandate, asta înseamnă 8-10 ani. Este universal cunoscut faptul că răbdarea nu există şi faptul că există o mare doză de neîncredere este perfect justificat, iar nivelul de aşteptare este foarte mare. Dar, o chestiune trainică se construieşte în timp, cu studii care să justifice o anumită atitudine”.
Si-au batut joc de bietul copil !
Comments are closed.