Primul eveniment: „CVsm – Atelier de identităţi”, cu Bogdan Ghiu
Clubul Electroputere din Craiova (Calea Bucureşti nr. 56) anunţă lansarea programului de dezbateri, conferinţe şi ateliere „Complex de Vitamine”. Primul eveniment, organizat în colaborare cu Universitatea din Craiova – Specializarea Jurnalism, va avea loc mâine, 11 mai, de la ora 18.00 – „CVsm – Atelier de identităţi”, cu Bogdan Ghiu.
«Plecând de la constatarea că, astăzi, posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor interumane şi schimbului de idei şi opinii în societatea contemporană sunt limitate de spaţiile şi canalele de comunicare multimedia, special construite pentru a servi pieţei de consum şi controlului, programul „Complex de Vitamine” încearcă să scurtcircuiteze această stare de fapt, propunându-şi să creeze un spaţiu educaţional independent, alternativ, de dezbatere şi relaţionare necondiţionată. „Complex de Vitamine” urmăreşte să împărtăşească publicului, prin selecţia invitaţilor şi prin particularităţile temelor, atât aspecte ale cotidianului care scapă criticii, cât şi idei, proiecte sau opinii ce pot avea o importantă componentă practică», explică organizatorii.
Cât despre primul invitat, Bogdan Ghiu, acesta este poet, eseist şi traducător, fost membru al „Cenaclului de Luni” şi elev al lui Jacques Derrida, în prezent redactor la revista „IDEA artă+societate”. În 2011 a publicat volumele „Contracriza” (Ed. „Cartea Românească”), „Dadasein” („Tracus Arte”) şi „Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică” (Ed. Fundaţiei „Arhitext”). Este coautor al participării României la Bienala de la Veneţia 2011 şi editor al catalogului acestui proiect, precum şi curator al expoziţiei internaţionale de arhitectură „Fluenţe” (Timişoara, 2011), organizată de revista „Arhitext”.
«Cu toţii am trecut prin experienţa scrierii unui CV pentru găsirea unui loc de muncă. De cele mai multe ori însă, atunci când „aplicăm” pentru un post, noi ne „aplicăm” cerinţelor postului oferit, adică ne adaptăm CV-ul în funcţie de postul oferit, licitat. CV-ul a devenit astăzi, în capitalismul resurselor umane, momentul când toată lumea, toţi membrii societăţii îşi trec identitatea prin şi în scris, fiind nevoiţi să se definească prin cuvinte, cât mai adecvat. Fiecare dintre noi a ajuns să experimenteze, oricât de obscur, „minciuna” creatoare, adică puterea de invenţie, de îmbogăţire ontologică a literaturii, a textualizării existenţei. CV-ul ca „test proiectiv”.
Şi atunci de ce n-am duce „minciuna” până la capăt şi ne-am inventa, nu ne-am „ficţiona” cu totul, pentru a da curs şi a fi pe măsura minciunii capitaliste, a ficţiunii democratice a Pieţei, elaborând politici ficţional-identitare?
Vă propun să investigăm ludic, experimental, principiile practice ale autoinventării şi autocreaţiei identitare şi să elaboram împreună bazele unor protocoale de dez-identificare şi de auto-inventare de sine, dar nu pentru a „aplica” pentru un post sau altul, aşa cum apare azi codificată – îngust, restrictiv, nociv, falsificant – munca în cleptocapitalism, ci pentru a reinventa viaţa socială şi o piaţă bazată pe adevăratele nevoi. Şi, nu în ultimul rând, pentru a pune la lucru, pentru a instrumenta social puterile ficţionale („lumi posibile”) ale literaturii, formatate azi doar pentru a produce literatură-marfă, ficţiuni de consum». (Bogdan Ghiu)