„Tabăra Bucuriei”, locul în care cei mai triști copii își continuă joaca

0
2048

Sinonimă cu copilăria, cea veșnică și nespus de frumoasă, bucuria se poate și pierde. Uneori, neașteptat de repede. Ca o steluță ce-și pierde incandescența, fericirea unui copil se stinge atunci când orele de spitalizare i se prelungesc, iar suferințele se îndesesc și ele, egal și ritmic. Un grup de oameni minunați, care își spun Asociația „Bucurie pentru viață”, și-a propus să ridice, chiar de-ar fi să plece de la zero, o tabără în care acești copii ai spitalelor să aibă parte de o căsuță, dar mai ales de un petec de cer curat și o bucățică de iarbă verde pe care să înceapă, din nou, să se mai joace.   

 

Pentru copilașii bolnavi de cancer, internați la Secția de Oncopedie a Spitalului Județean, calendarul nu mai are file, timpul nu mai are ore. Camerele albe, cu miros de medicamente și ferestre reci, prin care și soarele intră sfios, au devenit a doua lor casă. Din pricina bolii care și-a întins rădăcini și mai puternice în trupușoarele lor firave, micuții pacienți nu mai pot fi externați prea curând. Doctorii intră și ies din saloane și nimeni nu știe precis cât vor mai petrece acolo, pe paturi cu lenjerie prea albă, strângând în brațe ursuleți de pluș prea triști. „Acolo se petrec drame de nedescris în cuvinte. Copiii se sting, sub privirile mamelor, care învață să trăiască și ele cu această suferință inumană. Nu există copilărie, nu există speranță și nici bucurie”, spune Gabriela Trifu, președintele Asociației „Bucurie pentru viață”.

Minunatele ore de joacă

Din luna martie, voluntarii asociației au deschis aceste uși ale suferinței și au pătruns în lumea copilașilor fără copilărie. Medicii i-au încurajat și ei să mai domolească, cumva, durerea pacienților, cei care primesc boala, cea mai grea dintre toate câte i-au fost date omului să îndure pe pământ, cu aceeași cumințenie cu care îi ascultă de părinți. „Ne-au acceptat toți doctorii, mamele, nu am întâmpinat nici o opoziție din partea nimănui. Acolo totul este, oricum, altfel”, povestește Gabriela Trifu. Voluntarii petrec câte două ore alături de copii. Cum trec aceste clipe, nimeni nu ar putea să spună precis, fiindcă totul se întâmplă pe nesimțite. Joaca, simpla și nevinovata joacă de copii, care le lipsește atât de mult, face să dispară boala, cu toată suferința ei. O bucurie nouă, nebănuită, crește cu puterea uriașilor din basme și înflorește în zâmbete pline de candoare, pe chipurile lor așa de chinuite.

Puțini la număr, dar cu o inimă uriașă

„Tabăra din spital” nu este totul. Voluntarii de la „Bucurie pentru viață” și-au propus să mai facă un pas, să construiască ceva palpabil pentru acești minunați copii, atât de greu încercați de viață. Din dorința de a le oferi micuților aflați în suferință un petec de cer și o bucățică de iarbă verde, membrii asociației, puțini la număr, dar cu o inimă uriașă, și-au pus în plan să ridice o tabără a bucuriei, în adevăratul sens al cuvântului. „Avem un teren în comuna Bratovoești, lângă lacul de la Geormane, care ne-a fost donat. Ne-am propus să construim acolo o micuță tabără pentru copiii noștri. Unii își petrec jumătate din viață, poate chiar ultimele zile, în spital. Nu văd cerul, nu simt bătaia vântului sau căldura soarelui de vară. Vrem, cu orice preț, să facem ceva mai mult pentru ei”, spune, cu multă convingere, președintele Gabriela Trifu.

Patru căsuțe din lemn

Patru căsuțe mici din lemn și un centru de zi ar fi totul. Copiii ar părăsi spitalul și ar veni aici, unde ar petrece două săptămâni în care și-ar întâlni, în sfârșit, copilăria. Pe lac, s-ar plimba cu bărcuțele sau ar alerga pe iarbă, antrenați în jocuri. Când ar obosi, s-ar întinde în pătuțurile lor, din căsuțele mici. „Este un proiect de suflet, pe care l-am creionat pe loc, după ce am cunoscut durerea acestor copii. Suntem conștienți că pornim, practic, de la zero, că avem nevoie de bani, dar mergem înainte cu ajutorul lui Dumnezeu și nădăjduim că vom primi și ajutoare”, spune Ramona Mironescu, unul dintre inițiatorii acestui proiect. Pentru a fi construit întreg campusul, este nevoie de 200.000 de euro, sumă pe care membrii Asociației „Bucurie pentru viață”, evident, nu o au. Deși finanțarea este cam totul într-un astfel de proiect, dorința de a oferi bucurie este, până acum, singura care îi face să meargă mai departe.

Un turneu de fotbal, cu scop caritabil

Pe 20 aprilie, un turneu de fotbal va fi găzduit pe baza sportivă a Facultății de Drept. Întrecerea sportivă are loc între echipe ale unor instituții publice sau firme și are un scop caritabil: strângere de fonduri pentru tabăra bucuriei. „Este prima noastră acțiune concretă de strângere de fonduri pentru proiectul căsuțelor. Ne dorim foarte mult să realizăm aceste lucruri pentru copii”, spune Adrian Marcu, unul dintre inițiatorii turneului de fotbal. În competiție, se înscriseseră până ieri patru echipe, cea a Primăriei Craiova și trei de la companii private – QFort, Casa Noastră și Ruris. Pentru a se desfășura turneul, mai era nevoie de încă două echipe. Organizatorii apelau, din nou, la speranță: cei care să coloreze viața acestor copii ni se vor alătura. „Tabăra Bucuriei” așteaptă, de fapt, ajutor din partea fiecăruia dintre noi. Cu sumele noastre mici, ba chiar simbolice, bucuria unui copil se naște, prinde viață. Toți cei care vor să-și aducă contribuția la construirea Taberei Bucuriei pot dona orice sumă de bani în contul RO66BTRLRONCRT0473781001, deschis la Banca Transilvania.