Craiovenii donează sânge!

0
1172

       Este foarte important să gândim pozitiv și să avem spirit civic, exact ca oamenii pe care i-am întâlnit în centrul Craiovei, așteptând la ușile marelui autobuz să doneze sânge. Înăuntru, cadrele medicale încercau să-i facă să se simtă cât mai bine. Autobuzul îl găsiți în Piața ,,Mihai Viteazul până pe 19 aprilie de la 08:00 dimineaţa până la 13:00.

          Mirabela Bălașa (medic rezident) mărturisește că prin donare salvăm două vieți: ,,În primul rând, îți salvezi propria viață, apoi salvezi și viețile altora. De ce salvăm propria viață? Pentru că în procesul de donare se elimină o cantitate de sânge. Organismul sesizează acest lucru și se forțează producerea de celule noi”.

Viitorii donatori trebuie să fie odihniți, să mănânce bine înainte și să se hidrateze. De asemenea, nu trebuie să sufere de nicio afecțiune hepatică, pulmonară, cardiacă sau renală. Să nu urmeze niciun tratament medicamentos și să nu fi făcut vaccinuri sau intervenții chirurgicale în ultimul timp. Cantitatea de sânge recoltată este de 450 ml.

„Atunci ăsta ar fi sfatul meu: să vină oamenii să doneze !”

          Pe lângă accidentele rutiere sau intervențiile chirurgicale sunt persoane cu boli hematologice și oncologice care necesită transfuzii de sânge repetate. ,, Ei se pot interna chiar o dată pe lună. Au nevoie de două sau trei transfuzii în săptămâna aceea. La ei nu se mai gândește nimeni. Pentru că și așa prietenii, cunoștințele s-au epuizat tot venind și donând. Atunci ăsta ar fi sfatul meu. Să vină oamenii să doneze. Nu doar atunci când au un caz sau când aud la televizor. Pe parte de ortopedie, cererile sunt foarte mari. Nevoia de sânge este una acută și permanentă pentru că sunt foarte multe accidente, foarte multe cancere. Starea de sănătate s-a cam deteriorat în ultimul timp. Oamenii nu mai au grijă. Nu se mai investighează când trebuie”,  explică medicul resident Mirabela Bălaşa.

„Prin campaniile derulate oamenii încep să fie mai educați

         Radu Andrei, un tânăr curajos susţine că a fost la prima sa acţiune de donare. E bine şi pentru sănătate, dar recunoaşte că o mai face şi pentru partea materială. ,,Ar trebui să zic ca să ajut oameni, dar am primit bonuri de masă”. Cam așa ne-a răspuns un tânăr, care nu mai donase până în acel moment și care se simțea perfect după procedură ,,n-am nimic, am mult sânge în mine”. Un alt donator, Diana Smeu crede foarte mult în acest mod de salva vieți. Este foarte deschisă și ne spune că donează destul de des, atât în Craiova, cât și în alte orașe, pe unde merge ,,Am venit să donez din principiu, pentru că eu cred foarte mult în salvarea de vieți și așa. Am donat de foarte multe ori și cred că prin campaniile derulate oamenii încep să fie mai educați, un pic, despre ce înseamnă de fapt să donezi. Nu am făcut asta ca să-mi mulțumească cineva”.

Cu tărie în vorbe și cu convingere ne spune că: ,,Oamenii chiar au nevoie de sânge, nu e o glumă”. Pe lângă altruismul de care dă dovadă, Diana își încurajează și își roagă, atât prietenii, cât și colegii de muncă să doneze. Este un fapt de păsare față de semeni, un pas de curaj și dacă nu te-ai lovit încă de probleme grave nu ai cum să conștientizezi cât de mult înseamnă să ajuți prin donare, indiferent de forma ei.

 

Donatorii doritori cu vârste curpinse între 18-60 de ani sunt așteptați la caravana mobilă de donare cu buletinul la ei. Vor primi 7 bonuri de masă cu care vor putea face cumpărături în orice magazin care acceptă astfel de tichete și un set de analize medicale gratuite. Vor primi o adeverință prin intermediul căreia vor avea ziua respectivă liberă și reducere de 50% pentru transportul in comun (RAT) timp de o luna.

ANDRADA GIUBEGA şi MARINA ANDREI

( studente Jurnalism, Universitatea din Craiova)