Luptă împotriva traficului de persoane

0
568

Agenţia Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) este structura care evaluează tendințele în materie de trafic de persoane şi monitorizează, la nivel naţional activitatea desfăşurată în domeniul  luptei împotriva acestui tip de criminalitate, măsurând rezultatele acțiunilor antitrafic, inclusiv prin colectarea de date statistice, îndeplinind rolul de Raportor Naţional. De asemenea, ANITP derulează activități de informare, sensibilizare şi conştientizare privind traficul de persoane, în scopul prevenirii situațiilor de victimizare prin acest tip de infracționalitate. În acest sens, instituţia a prezentat bilanţul anului 2022.

Anul 2022 a marcat o tranziție de la perioada pandemiei de COVID-19, cu eliminarea treptată a restricțiilor sanitare, la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. În acest context, ANITP a depus eforturi considerabile în asigurarea îndeplinirii mandatului său instituțional , atât în ceea ce privește prevenirea situațiilor de victimizare, a evaluării aplicate a fenomenului traficului de persoane, a monitorizării calității asistenței acordate victimelor, cât şi în sprijinirea procesului judiciar, dar și în exercitarea rolului activ de actor european anti-trafic. “Activitatea de prevenire a traficului de persoane , desfăşurată de A.N.I.T.P , urmăreşte acoperirea unui spectru larg din punct de vedere al formelor de manifestare a acestui fenomen (exploatare sexuală, exploatare prin muncă, obligarea la cerşetorie) şi atragerea de noi parteneri, elementul de unitate şi de coerenţă fiind reprezentat de concentrarea mesajului pe riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În acest sens, campaniile de prevenire vizează, în principal , conștientizarea opiniei publice cu privire la traficul de persoane, dar şi o interacţiune directă cu grupurile ţintă , prin punerea la dispoziţia populaţiei a informaţiilor necesare evitării situaţiilor periculoase, precum şi a unor recomandări utile pentru cazurile când traficul propriu-zis şi exploatarea au avut deja loc. În egală măsură, eforturile A.N.I.T.P. vizează descurajarea şi reducerea cererii care favorizează traficul de persoane”, a precizat, printre altele, comisar – şef de poliţie Cristina Stepanescu, împuternicit la comanda ANITP.

 

Peste 190 de proiecte implementate

Pentru a oferi o imagine privind anvergura acțiunilor informative derulate anul trecut, Agenţia şi partenerii săi au implementat peste 190 de proiecte/campanii/proiecte educaționale naționaleși locale de prevenire a traficului de persoane. În cadrul acestora, au fost desfăşurate peste 4.200 de activităţi de prevenire, în urma cărora s-a înregistrat un număr de aproximativ 240.000 de beneficiari direcți. De asemenea, postările conținând mesaje anti-trafic și recomandări utile, realizate pe pagina de Facebook a A.N.I.T.P., au înregistrat un impact de aproximativ 7.000.000 de persoane. Activitatea centrelor regionale ale A.N.I.T.P. a cuprins, în anul 2022, şi organizarea şi susţinerea unui număr de 284 de sesiuni de instruire a specialiştilor care intră în contact cu victimele/ potenţialele victime ale traficului de persoane, adresându-se unui număr de peste 6.100 de specialişti (poliţişti comunitari, poliţişti de proximitate, de ordine publică şi judiciar, poliţişti de frontieră, jandarmi, profesori şi inspectori şcolari, psihologi, asistenți sociali, lucrători din centrele de plasament, consilieri educaţionali, preoţi, reprezentanţi ai primăriilor, cadre militare, voluntari). În cadrul mandatului său, A.N.I.T.P. operează și numărul de helpline 0800 800 678. Astfel , pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 2.343 apeluri, reprezentând solicitari de informații preventive privind traficul de persoane, informatii privind activitatea structurilor MAI,  sesizări ale unor posibile cazuri de trafic de persoane și apeluri test. “Dintre campaniile derulate în anul 2022, aş dori să aduc în atenția dumneavoastră campania internațională ”Fără clienți, nu există trafic!” Inițiativa implementării acestei campanii a fost dezvoltată în cadrul reuniunilor Comisiei mixte româno-spaniole, ocazie cu care Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Poliția Română și PolițiaSpaniolă au stabilit necesitatea derulării unei campanii de conștientizare comună, derulată simultan în România, ca țară de origine, și înSpania, ca țară de destinație pentru victimele traficului de persoane cetățeni români. Campania reprezintă o inițiativă de pionierat în domeniu, fiind prima campanie derulată la nivel european, care abordează într-o manieră coordonată ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea și oferta care favorizează acest fenomen”, a mai menţionat Cristina Stepanescu.

Campanie în plină desfăşurare

În acest sens, de preocuparea și eforturile A.N.I.T.P. de informare, sensibilizare și conștientizare a populației cu privire la traficul de persoane și traficul de minori sunt unele constante și permanente, “este în plină desfăşurare, începând cu 6 martie 2023, campanai naţională “Siguranta ta nu e o joaca!”, destinată prevenirii traficului de minori și a pornografiei infantile. Campania este realizată în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, Compania Națională de Aeroporturi București și S.C. PORTRAIT STUDIO S.R.L şi vă invităm să fiţi alături de noi”, a precizat comisar – şef de poliţie Dana Ivănuş, coordonator al Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Craiova .