Amenzi şi dosare penale, în domeniul silvic, în 2022

0
621

Pe parcursul anului trecut, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, polițiștii au desfășurat acțiuni operative pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul forestier de către ocoale silvice și agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere și Romsilva. Au fost aplicate amenzi în cuantum de aproximativ 26 de milioane de lei şi au fost întocmite peste 13.600 de dosare penale.

 

Anul trecut, la nivel național, polițiștii au efectuat peste 40.400 de controale, dintre care aproximativ 6.600 în fondul forestier, iar alte 28.333 pe linia legalității transportului materialului lemnos.

 

De asemenea, în anul 2022, au fost verificate 72.923 de obiective la exploatări forestiere, instalații de debitat lemn rotund, depozite de material lemnos, precum și în târguri, piețe, oboare, ocoale silvice și în trafic.

 

Pentru faptele de natură penală descoperite, polițiștii au înregistrat peste 13.600 de dosare penale conform prevederilor Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic. La rândul lor, jandarmii au constatat 373 de infracțiuni.

 

În cadrul misiunilor desfășurate de polițiști pe această linie au fost constatate și aplicate 14.288 de sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de aproape 24 milioane de lei. De asemenea, efectivele Jandarmeriei Române au aplicat 2.655 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei.

 

Polițiștii au confiscat 123.095 metri cubi de material lemnos, 135 de autovehicule, 85 de atelaje hipo și 346 de ferăstraie mecanice.

 

De asemenea, în urma constatării faptelor de natură penală și contravențională, jandarmii au dispus confiscarea a peste 1.500 de metri cubi de material lemnos.

 

Structurile MAI cu atribuții în domeniu vor continua activitățile pe linia controlului activităților de administrare și exploatare a pădurilor, precum și verificările în fondul forestier național în vederea identificării tăierilor fără drept de arbori și tragerii la răspundere penală a persoanelor care comit astfel de fapte.

 

Planul de acţiune, elaborat în 2018

 

Încă din anul 2018, pentru contracararea activităților ilegale din domeniul forestier care au un impact deosebit asupra fondului forestier național și vegetației din afara fondului forestier național, la nivel interinstituțional (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Administrare Fiscală) a fost elaborat Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier „Scutul Pădurii”.

 

Printre direcțiile de acțiune prevăzute în documentul de referință, se regăsesc:

 

  • identificarea zonelor cu potențial crescut de comitere a ilegalităților în domeniul forestier;
  • verificarea legalității activităților desfășurate de către agenții economici autorizați în cadrul parchetelor de exploatare forestieră și monitorizarea permanentă a expedierii materialelor lemnoase.

 

Pentru realizarea acestor direcții de acțiune, structurile MAI cu atribuții în domeniu desfășoară o serie de activități pe linia controlului activităților de administrare și exploatare a pădurilor, printre care:

 

  • verificări în fondul forestier național, în vederea identificării tăierilor fără drept de arbori și a persoanelor pretabile de săvârșirea acestor categorii de fapte;
  • verificarea activităților de punere în valoare de arbori, a modului de inventariere și evidențiere în documentele specifice a masei lemnoase pusă în valoare, de predare/primire/reprimire a parchetelor de exploatare forestieră, precum și a modului de exercitare a controlului respectării regulilor silvice de către personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice emitente a autorizațiilor de exploatare;
  • verificarea stocurilor de material lemnos existente în platformele primare.