Ion Mureşan vine la „Duminici de poezie în teatru”

0
341

„Duminici de poezie în teatru” – proiect cultural iniţiat în anul 2010, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – continuă luna aceasta cu un nou invitat. Duminică, 27 martie, de la ora 11.00, Ion Mureşan va citi din poezia sa şi se va confesa în faţa publicului craiovean, aşteptat la Sala „Ion D. Sîrbu”.

Considerat de critica literară drept unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, Ion Mureşan va sosi la Craiova însoţit de Gavril Țărmure, fondator al Editurii Charmides, director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa. Potrivit moderatorului Nicolae Coande, secretar literar al Naţionalului craiovean, cu această ocazie poetul va acorda autografe pe câteva cărţi ale sale apărute aici. Luni, 28 martie, de la ora 16.00, Ion Mureşan va fi prezent la Biblioteca „Ion Minulescu” din Slatina, unde va avea o întâlnire cu publicul din oraş.

Ion Mureşan s-a născut pe data de 9 ianuarie 1955, în comuna Vultureni, judeţul Cluj. Este absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1981). Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu, apoi a devenit redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este redactor-şef al revistei clujene „Verso”. În 2005 a fost invitat în Franţa în cadrul programului „Les Belles Etrangeres”, alături de alţi unsprezece scriitori români.

A debutat cu placheta de versuri „Cartea de iarnă” (Ed. „Cartea Românească”, Bucureşti, 1981), pentru care a primit Premiul pentru debut al USR. Au urmat mai multe volume de versuri şi de eseuri. Pentru „cartea Alcool” a câştigat Premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2010”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2011), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (2012), Premiul Radio Romania Cultural, Premiul revistei „Observator Cultural”, Premiul USR – Filiala Cluj.

Proiectului „Duminici de poezie în teatru” i-a mai adus la Craiova, până acum, pe poeţii Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Nora Iuga, Mircea Dinescu, N. Prelipceanu şi Dinu Flămând.