Noul Contract cadru aduce schimbări importante în Sănătate

0
389

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Proiectul aduce o serie de noutăţi  în acordarea asistenţei medicale.

În  proiectul privind Contractul cadru se prevede faptul că furnizorii nu au voie să încaseze sume pentru serviciile medicale acordate prevăzute în pachetele de servicii decontate din Fond şi pentru actele administrative, inclusiv cele necesare acordării serviciilor medicale, pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. În plus, o obligaţie prevăzută în noul contract este aceea că toţi furnizorii trebuie să utilizeze formularul electronic pentru prescrierea substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, de la data de la care acesta se implementează, şi să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile medicale electronice off-line şi cele cu regim special unic pe ţară pentru aceste substanţe, în cel mult 30 de zile calendaristice de la data prescrierii.

Asiguraţii vor plăti parţial costul unei investigaţii RMN sau tomograf

Prin noul proiect va fi introdusă contribuţia personală din partea asiguratului, cu excepţia copiilor cu vârsta până la 18 ani şi a persoanelor beneficiare ale legilor speciale prevăzute de Legea 95/2006, pentru serviciile de înaltă performanţă şi medicină nucleară – RMN, examen la computer tomograf, angiografie şi scintigrafie – din pachetul de bază.

Furnizorii pot să încaseze sumele reprezentând contribuţia personală a asiguratului în limita nivelului maxim stabilit prin norme. Nerespectarea acestei obligaţii va duce la rezilierea contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu casa de asigurări de sănătate.

Pentru unele servicii medicale paraclinice din pachetul de bază, tarifele care se contractează şi decontează de casele de asigurări de sănătate vor fi negociate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii medicale paraclinice.

Noutăţi şi pentru spitale

 În ceea ce priveşte spitalele, stabilirea zonelor şi a localităţilor deficitare din punctul de vedere al  numărului de medici de o anumită specialitate se face de către reprezentanţi ai casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică. Până acum, acestea erau stabilite de o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate, ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor şi ai administraţiei publice locale, pe baza unor criterii care se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.

În cazul spitalizării continue, respectiv a spitalizării de zi, validarea cazurilor în vederea decontării se face de către casa de asigurări de sănătate, cu încadrarea în valoarea de contract, având în vedere şi confirmarea cazurilor din punct de vedere al datelor clinice şi medicale la nivel de pacient comunicate de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat a fost introdusă o nouă condiţie pentru a putea intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, respectiv implementarea sistemului de urmărire a mijloacelor de transport prin sistemul GPS în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noului Contract-cadru. În cazul în care nu este îndeplinită această condiţie în termenul prevăzut, contractul va fi reziliat.