Craiova, o gazdă impecabilă pentru Eurovisionul românesc

0
429

Trupa Voltaj va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2015, de la Viena (Austria), cu piesa ”De la capăt”, fiind câştigătoarea finalei selecţiei naţionale Eurovision, care s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Craiova. Pentru prima dată, concursul cu o miză extrem de importantă a îmbrăcat hainele unui show adevărat, dându-i astfel ocazia Craiovei să se remarce din postura de gazdă. Sala Polivalentă a fost, pe drept cuvânt, de nerecunoscut. În cele două săptămâni cât s-a lucrat la amenajarea sa, s-au pus mochete, scaune și chiar s-au montat pereți falși pentru a se obține o estetică și un sunet perfecte. Iar lucrurile au dat, la final, exact așa: o scenă generoasă, care a fost pur și simplu inundată în luminile reflectoarelor, ținute strălucitoare, un sunet de o calitate impecabilă care i-a uimit și pe membrii juriului și, nu în ultimul rând, un public plin de energie care a aplaudat, a fluturat stegulețe și a aprins mii de luminițe pentru Ucraina.

Selecția națională pentru Eurovision a fost deschisă ca un adevărat show. Pe scenă imensă și inundată de lumini, au urcat toți 12 concurenţi, care au interpretat împreună „Miracle“, piesa cântată de Paula Seling şi Ovi în finala ediţiei din 2014, desfăşurată la Copenhaga. Asta după ce, Ovi susținuse un recital de câteva zeci de minute în fața celor aproape 3.000 de persoane care s-au aflat în tribunele Sălii Polivalente (s-au vândut 2.600 de bilete, conform organizatorilor).

Fiecare melodie a fost un mic show

La ora 20.30, nu mai era nici un scaun liber în sală, iar o mare de stegulețe tremura din tribune. Voltaj a fost prima trupă care a intrat în competiție și a fost prezentată de cele două gazde – Alina Șerban de la TVR Craiova și Andrei Boroșovici de la TVR Timișoara – ca o trupă mare. „Copiii trebuie să fie alături de părinţii lor“, a spus Călin Goia, solistul Voltaj, despre mesajul melodiei lor.


Show-ul a continuat cu trupa „Băieţii” care a cântat melodia „Dragoste în lanţuri“, pe care au descris-o ca o piesă reprezentativă pentru toţi adolescenţii.
Fostul câştigător al „X Factor“, Tudor Turcu a intrat în finală al treilea, cu o piesă rock intitulată „Save Us“. „Melodia are un mesaj puternic. Cred în rock, cred în români, cred în artă“, a spus Tudor Turcu în filmuleţul de prezentare. Nici după ce s-au stins și ultimele acorduri puternice ale piesei sale, în sală nu s-a așternut liniștea nici pentru câteva secunde pentru că imediat sala a răspuns cu aplauze și mai puternice, publicului craiovean plăcându-i mult această piesă.

Aurelian Temişan şi Alexa au concurat cu melodia „Chica latina“. Tonusul acestei piese latino, dar și faptul că Aurelian Temișan este craiovean la orgine, au asigurat celor doi concurenți cele mai călduroase aplauze.

Atitudine extravagantă, cu băieți pe tocuri

Pe poziția cincea a intrat în concurs Rodica Aculova, o cântăreaţă din Republica Moldova, cu melodia „My Light“, apoi a venit rândul celor de la Blue Noise. Cei trei băieţi şi cele trei fete au cântat a capella piesa „Love Won’t Run Away“. „Piesa am compus-o special pentru Eurovision 2015 România, noi mizăm pe voci”, au mărturisit ei în filmulețul de prezentare. De altfel, un important detaliu de regie a fost faptul că trupa a intrat pe scenă fără nici un instrument.
Ovidiu Anton, care s-a clasat al treilea, a participat în concurs cu o piesă scrisă de compozitori suedezi și intitulată „Still Alive“.

Un alt concurent care a colaborat cu compozitori străini este Lara Lee. Interpreta a dezvăluit faptul că producătorii şi compozitorii piesei sale, ”Superman”, sunt aceiaşi care au compus şi melodia reprezentantei Norvegiei la ediţia din 2013 a concursului, Margaret Berger, piesă ce s-a clasat pe locul patru.

Super Trooper, un proiect creat special pentru Eurovision 2015 România, a intrat în concurs cu melodia „Secret Place“. Pentru a sublinia atitudinea disco, chiar şi băieţii dn trupă au purtat tocuri.

Lumința Anghel, aplaudată îndelung de public

Luminiţa Anghel, care a purtat o rochie strălucitoare, a ridicat sala în picioare cu melodia „A Million Stars“. „Am considerat că este o piesă bună, o reţetă specifică Eurovisionului. Este vorba despre o iubire care renaşte. Marele meu atu este că sunt un artist care transmite foarte multă emoţie. M-am întors la o reţetă care a urcat România pe podium“, a mărturisit vedeta. După ce a coborât de pe scenă, evident în aplauzele puternice ale publicului, Luminița Anghel a fost asaltată de fani care au venit la fotoliile din „Camera Verde” (amenajată chiar în sală, de această dată) pentru a-și face poze cu interpreta. Fosta concurentă de la „Vocea României“, Cristina Vasiu, a participat cu melodia „Nowhere“ și a amuțit sala cu ţinută sa extravagantă şi futuristă, „o rochie galactică”.

Concursul a fost încheiat de trupa CEJ, formată din membrii fostei trupe suedeze Rednex, care au interpretat piesa „We Were In Love“.

Moment emoționant pentru Ucraina, creat de Ruslana

După ce participanţii la finala naţională Eurovision România şi-au prezentat piesele, a urcat pe scenă Ruslana. Câştigătoarea ediţiei din 2004 a Eurovision a susţinut un recital plin de energie. Piesa ”Wild Dances”, cea care i-a adus trofeul Eurovision, cu un total de 280 de puncte, un record la vremea respectivă, s-a auzit puternic în boxele imense care au fost instalate în Sala Polivalentă. „România, sunteţi o ţară minunată, cu oameni frumoşi şi cu muzică deosebită. Trebuie să câştigaţi!”, a spus Ruslana, în limba română. Vedeta ucraineancă a mărturisit publicului craiovean că i-a plăcut în România şi să cânte la Eurovision. Ruslana și-a încheiat recitalul cu piesa „Euphoria”, prin care a dorit să transmită un mesaj de pace și de compasiune pentru compartioții săi. Cu ochii în lacrimi, vedeta din Ucraina a povestit despre țara sa natală şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi aprindă telefoanele și lanternele, în semn de solidaritate. Publicul a răspuns imediat acestui apel și, preț de câteva minute, tribunele au fost o mare de luminițe care au strălucit pentru Ucraina. Prezentatorii concursului au precizat că acest moment nu a fost unul regizat.

Voltaj, marele câștigător

Trupa Voltaj, care va reprezenta România la Eurovision 2015, a fost aleasă în urma punctajului primit de la juriul de specialitate (50%) şi prin televoting (50%). Călin Gruia și compania au obţinut 4.707 voturi din partea publicului, care s-au transformat în 12 puncte, cărora li s-au adăugat cele 12 puncte din partea juriului. Pe poziţia a doua, în urma voturilor, s-a situat Luminiţa Anghel (cu piesa ”A Million Stars”), cu 18 puncte, iar, pe poziţia a treia, Ovidiu Anton (cu piesa ”Still Alive”), cu 15 puncte.

Călin Gruia a fost extrem de emoționat când a fost anunțat votul publicului. ”Nu ştiu ce va decide juriul, sper că la fel ca publicul. Până atunci, vreau să le mulţumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care cred în mesajul nostru, celor care cred că românii sunt nişte oameni cinstiţi care lucrează din greu, care fac sacrificii enorme şi Europa trebuie să ştie lucrul acesta şi copiii trebuie să nu mai fie singuri, să fie lângă părinţii lor”, au fost cuvintele rostite de pe scenă și aplaudate de public.

La conferința de presă de după show, liderul trupei Voltaj a recunoscut că atuul piesei „De la capăt” este mesajul care trage un semnal de alarmă asupra situaţiei tuturor copiilor lăsaţi în urmă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. „Suntem emoţionaţi şi foarte bucuroşi. Suntem convinşi că, la ce concurenţă a fost, atuul câştigător a fost mesajul nostru şi românii au dorit să ducă acest mesaj la Viena şi să-l aducă în faţa Europei. Le mulţumim celor care ne-au votat, mulţumim juriului pentru încrederea pe care ne-a acordat-o. Să ai 24 de puncte din tot atâtea e foarte onorant”, a spus Călin Gruia.

„Cred că această campanie nu va lăsa rece întreaga Europă”

Membrii trupei Voltaj au mărturisit că își fac deja planuri cum să facă încât „să ajungem cât mai sus. Dacă se poate mai sus de locul doi ( n.r. – este o referire la o piesă a formaţiei care are acest titlu). Asta e marea noastră dorinţă”. Acesta a spus că trupa are pregătită şi varianta în limba engleză a piesei şi urmează să se sfătuiască cu cei care au mai multă experienţă în ceea ce priveşte concursul Eurovision pentru a hotărî cum se vor prezenta la Viena: cu piesa în engleză, cu cea în română sau cu o combinaţie între cele două limbi.

Lansată de curând, varianta în limba engleză are titlul ”All over again” și a fost compusă şi produsă de membrii trupei Voltaj, alături de Deepside Deejyas, de Monica Stevens şi Andrei Leonte. În ceea ce privește videoclipul, acesta a fost realizat în regia lui Dan Petcan și este reunește cadre din scurtmetrajul „Calea Dunării”, regizat de Sabin Dorohoi. „Cred că această campanie nu va lăsa rece întreaga Europă, pentru că şi ei au copii şi şi ei trebuie să se pună în postura părinţilor care merg să muncească afară, din cauză că trebuie să asigure un trai decent copiilor lor, făcând sacrificii enorme. Tocmai de aceea, dragi europeni, trebuie să-i respectaţi pe români, pentru că marea lor majoritate munceşte din greu şi cinstit”, a mai spus solistul trupei Voltaj.

Membrii juriului au lăudat calitatea organizării

Preşedintele juriului, Viorel Gavrilă, care a participat la conferința de presă alături de câștigători, a spus că misiunea lor la acest concurs a fost una destul de grea. „Poate ne-am făcut şi noi misiunea şi mai grea alegând din aproape 100 de melodii aceste 12 piese. Au fost piese foarte bune, producţii bune. Am avut un show cu adevărat minunat. Ne-am bucurat la fiecare piesă, acolo, în juriu, pentru performanţele, atât ale interpreţilor, cât şi ale producţiei în sine, a show-ului, foarte bine pus în scenă”, a spus compozitorul Viorel Gavrilă.

Compozitorul Mihai Pocorschi a declarat că este pentru prima dată când este impresionat de producţia spectacolului finalei naţionale pentru Eurovision. „Cred din toată inima că este primul an în care selecţia din oferta pieselor care au existat a fost cea mai aproape de adevăr, calitativ, şi că, în finală, diferenţa au făcut-o categoric experinţa celui care cântă live. Din păcate, la soliştii tineri nu este aşa de mare, am auzit ieşiri din tonalitate la diverşi solişti. Ceea ce pot să spun este că, într-o proporţie de 80 spre 90%, fiecare din concurenţi au tratat cu mare seriozitate şi atenţie producţia de care s-au ocupat singuri, având o atenţie mare la calitatea vocii, la calitatea interpretării”, a spus Mihai Pocorschi.

***

Concursul cântecului european se va desfăşura, în 2015, la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.