Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din cele cinci judeţe din Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea – au fost dotate cu echipamente în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Dotările au fost făcute în baza unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional şi realizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară/ADI/Sud-Vest „Oltenia”. Lucrul acesta a fost posibil în urma unui program pe fonduri europene pentru dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, contractat de preşedinţii de consilii judeţene din cele cinci judeţe ale regiunii, Consiliul Judeţean Dolj fiind lider de proiect. Astfel, 44 de instalaţii speciale au ajuns în cele cinci judeţe alte Olteniei – 21 de maşini pentru intervenţie cu apă şi spumă, 15 maşini speciale, 3 maşini de intervenţii la incidente de natură biologică, nucleară, 5 maşini pentru descarcerări grele şi alte tipuri de maşini de intervenţii la accidente în mod special, dotările cu echipamente fiind făcute încă din luna septembrie a anului 2011, când a fost achiziţionată prima tranşă de autospeciale.
Consiliile Judeţene au făcut eforturi pentru a asigura banii de cofinanţare
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prin proiectul “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vedt Oltenia” au fost achiziţionate 44 de echipamente speciale, care au fost distribuite în cele cinci judeţe din regiunea Oltenia. Acestea sunt: 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 15 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi două autospeciale de cercetare în caz de accident nuclear, chimic, biologic sau radiologic. În luna mai a acestui an se aşteaptă încă cinci autospeciale pentru descarcerări grele.
“Acum mai bine de doi ani, ne întâlneam toţi preşedinţii de Consilii Judeţene din regiunea Oltenia, împreună cu directorul ADR Oltenia, pentru a face primul proiect regional, care s-a concretizat într-o asociaţie în care lider a devenit judeţul Dolj. Astfel, au fost accesate circa 12 milioane de euro. Am abordat o problemă specială care există în toate judeţele din regiunea Oltenia, mă refer la baza materială precară din domeniul situaţiilor de urgenţă. În această perioadă am reuşit să accesăm cele aproape 12 milioane de euro, fonduri cu care au fost achiziţionate 44 de maşini speciale. De asemenea, la nivelul întregii regiuni urmează să se creeze un centru mobil pentru intervenţii la situaţii absolut speciale, la dezastre, pentru comandă, pentru control. Prin acest program am achiziţionat 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, marca Mercedes, aşa cum se găsesc şi în capitalele importante ale Europei, 15 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – câte trei pentru fiecare judeţ –, precum şi două autospeciale de cercetare în caz de accident nuclear, chimic, biologic sau radiologic. În luna mai a acestui an urmează să fie livrate încă cinci autospeciale pentru descarcerări grele. Au rămas ceva bani din acest program, circa 5 milioane de euro şi din nou cele cinci judeţe îşi vor da mâna pentru a lua aceşti bani. Vom achiziţiona scări de pompieri şi maşini de SMURD. Trebuie ştiut că dincolo de banii care vin de la Uniunea Europeană, Consiliile Judeţene au făcut eforturi pentru a asigura banii de cofinanţare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţena Dolj, Ion Prioteasa.
Beneficiarii echipamentelor, reprezentanţii ISU „Oltenia”, apreciază achiziţionarea echipamentelor, susţinând că astfel viaţa locuitorilor din Oltenia devine mai sigură. “Prin astfel de dotări creşte foarte mult gradul de siguranţă a cetăţeanului. Achiziţionarea acestei tehnici noi ne ajută foarte mult în operaţiunile noastre de salvare a vieţilor omeneşti şi a bunurilor materiale. În general, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au tehnică învechită parcul de autospeciale era atât de învechit încât întreaga durată de folosinţă era depăşită, chiar dublată. Colegii mei vor avea siguranţă în folosire, nu vor exista situaţii în care să fie victime atunci când folosesc aceste utilaje, creşte şi gradul nostru de protecţie. Având în vedere că este şi bază regională, judeţul Dolj a beneficiat de mai multe autospeciale. Timpul de intervenţie în localităţile îndepărtate se va micşora”, a declarat colonelul Alexandru Păsărică.
Încă zece echipamente urmează să fie achiziţionate
“Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vedt Oltenia este primul proiect cu vocaţie regională. S-a constituit o asociaţie pentru dezvoltarea intercomunitară, este un început pentru viitoarele proiecte cu vocaţie regională, sunt două aplicaţii. Până acum au fost achiziţionate 44 de echipamente, iar în total vor fi 54 pe toate categoriile de lucru. Cu cea de-a doua aplicaţie suntem în evaluare, probabil în vara acestui an va fi contractată şi suma de aproximativ 5 milioane de euro cu care se vor achiziţiona celelalte zece echipamente. De astăzi, 19 localităţi din regiunea Oltenia vor beneficia de maşini care sunt configurate extrem de modern. Este vorba de Craiova, Calafat, Băileşti, Segarcea, Târgu Jiu, Motru, Turceni, Novaci. Drobeta-Turnu Severin, Vânju Mare, Strehaia, Slatina, Scorniceşti, Balş, Corabia, Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani şi Brezoi. Scopul proiectului a fost acela de reducere a timpului de intervenţie de la 35-45 de minute la 12 minute în mediul rural şi de la 20 de minute la 6-8 minute în mediul urban. Toate aceste lucruri se fac în beneficiul cetăţenilor şi ne bucurăm că programul operaţional regional contribuie din plin pentru dezvoltarea regiunii noastre”, a declarat Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea: “Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea avea până acum o dotare care nu mai corespundea cerinţelor de intervenţie într-un timp foarte scurt. Echipamentul care a ajuns în judeţul Vâlcea valorează aproximativ 11 milioane de lei, mai exact sunt nouă autospeciale. Extrem de necesară era autospeciala pentru descarcerări grele, dat fiind faptul că în judeţul Vâlcea avem în curs de implementare un obiectiv deosebit de important, reabilitarea infrastructurii turistice. Sunt cinci pârtii de schi, cu o lungime de aproape 9 km, unde în mod sigur vor avea loc accidente, aşa că dotarea cu echipament performant era absolut necesară”.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj: “Prin această colaborare a Consiliilor Judeţene din regiunea Oltenia, am arătat foarte clar că atunci când ne asociem avem şi eficienţă, iar descentralizarea unui serviciu aduce administraţia publică mai aproape de nevoile cetăţenilor. Trebuie ştiut că dacă nu se întâmpla această descentralizare nu am fi putut accesa programul prin care am achiziţionat echipamentul de dotare al ISU Oltenia. Pentru că a existat colaborare şi armonie între noi, iată că am reuşit să achiziţionăm echipamente performante care vin, în primul rând, în sprijinul cetăţenilor”.