Sezonul de vânătoare s-a încheiat, la toate speciile de vânat, pe cele 53 de fonduri, administrate de Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Dolj. A fost un sezon mai scurt, faţă de alţi ani, prin noile norme ale Uniunii Europene, dar nu mai puţin satisfăcător pentru vânătorii doljeni, afiliaţi AJVPS. Cu toate acestea, conducerea asociaţiei (preşedinte Cornel Panait) rămâne credincioasă convingerii cinegetice că adevăraţii vânători ocrotesc vânatul şi nu-l decimează, aşa cum s-a întâmplat, ani de-a rândul, până când s-a pus priciorul în prag. Aşa că, principala şi statornica problemă avută în vedere a fost combaterea braconajului de toate felurile, promovat prin folosirea câinilor ogari, la far pe timp de noapte, sau prin utilizaea laţurilor sofisticate. Astfel, în lunile ianuarie şi februarie a.c., paznicii de vânătoare au depistat şi ridicat din teren 2.430 de laţuri, puse pentru toate speciile de vânat. De asemenea, de pe suprafeţele de luciu de apă au fost confiscate setci monofilament (640 ml), folosite la braconajul piscicol. Nu mai puţin de 21 de persoane, identificate, surprinse la braconaj, s-au ales cu dosare penale. Numai prejudiciul evaluat la braconajul de fazani, iepuri şi porci mistrezi se cifrează la aproximativ 4.500 de euro.
Paznicii de vânătoare, tot mai prezenţi în teren
Nelu Gruia, directorul Serviciului de Pază din cadrul AJVPS Dolj, are datele, cum se spune, la zi, în domeniul braconajului. Fenomeul este complex şi chiar are amplitudine. Unii mai scapă – de braconieri este vorba – şi nu sunt uşor de urmărit, dispunând de autoturisme puternice de teren, atunci când simt paznicii de vânătoare pe urmele lor. În localităţile rurale ale Doljului nu puţini sunt aceia care se îndeletnicesc cu aşa ceva, fie pentru a face rost de bani, fie pentru nevoile propriilor familii sărăcite.
Astfel că, în perioada 1 august 2009 – 10 martie 2011, la nivelul AJVPS Dolj au fost înregistrate 136 cazuri de braconaj, în care au fost implicate 190 de persoane. Nu puţine dosare se află pe rolul oragnelor de anchetă. Dintr-un prejudiciu de 21.000 de euro s-au recuperat 6.000 de euro. Paznicii de vânătoare sunt tot mai prezenţi în teren, fac parte din echipe mixte de control, alături de reprezentanţi ai organelor de poliţie, de jandarmi şi, bineînţeles, membri vânători din zonă. „Uşor nu este, apreciează Nelu Gruia, dar, deja se simte o oarecare diminuare a fenomenului, pe nu puţine areale”. Pe lângă braconaj, în ultimii cinci, şase ani, a crescut numărul şacalilor, care au propria contribuţie la diminuarea efectivelor.
Rigoare în colectarea contribuţiilor anuale
În cadrul AJVPS Dolj sunt înregistraţi 1.950 de membri şi se poate vorbi de o disciplinare a acestora, în sensul plăţii contribuţiilor anuale. Cei care nu se conformează statutului riscă măsuri sancţionatorii. Cotizaţia anuală, stabilită prin Consiliul de Administraţie, este de 1.110 de lei şi este cea mai mică din ţară, în comparaţie cu celelalte asociaţii judeţene din ţară şi particulare. Sigur, nu este o bagatelă, în vremuri de criză, dar este o contribuţie care ţine de rigorile statutului şi de cheltuielile mari, în refacerea efectivelor de vânătoare.
Hrană suplimentară pentru vânat
Fondul cinegetic reprezintă o bogăţie inestimabilă a Doljului. Sună banal, dar este o realitate. Pentru menţinerea efectivelor, din speciile de vânat, cât mai aproape de optim, pe timpul sezonului rece, conducerea AJVPS Dolj a asigurat necesarul de furaje, sare şi chiar dispozitive de adăpat, pe toate fondurile de vânătoare din judeţ. De asemenea, în această primăvară, se vor înfiinţa, ca şi în anii precedenţi, culturi agricole speciale, pentru obţinerea de furaje. Ca în orice activitate, se poate vorbi de oameni pasionaţi, devotaţi apărării fondului cinegetic, şi de oameni delăsători. Cert este un lucru: refacerea efectivelor de căpriori, iepuri, prepeliţe, potârnichi, nu se poate produce decât prin multă strădanie, destoinicie şi spirit gospodăresc desăvârşit. În lupta cu braconajul, cei din conducerea AJVPS Dolj cred că, cel puţin la nivel declarativ, nu sunt singuri. Ei rămân, oricum, optimişti.
Pentru membri pescari, înscrişi în Asociaţia Judeţeană, – o veste bună
În urma participării AJVPS Dolj la licitaţia privind atribuirea bălţilor şi locaţiilor pentru pescuit sportiv recreativ din judeţul Dolj, aceasta a câştigat 14 dintre cele 16 locaţii. Este vorba despre Balasan – 30 de km (Moţăţei-Catana), Baboia – 50 km (Verbiţa-Bârca), Desnăţui – 80 de km (Cleanov-Plosca), Jiu cu afluenţii lui – 110 km (Bâlta-Dunăre), Teslui – 30 km (Motoci-Preajba de Pădure), Terpeziţa – 40 km (Cleanov-Vârvor), Canalul Magistral Dăbuleni – 10 km (Dăbuleni), Lacul Cilieni I, II, III – 48 ha (Băileşti), Baraj Işalniţa – 180 ha (Işalniţa), Lacul Victoria – 58 ha (Bratovoieşti), Lacul Giormane – 31 ha (Bratovoieşti), Balta Marica – 20 ha (Bratovoieşti), Preajba Făcăi I, II, III, IV – 19 ha (Malu Mare), Canalul Magistral Mălăieni – 4 km (Bistreţ). Factorii de conducere ai AJVPS Dolj precizează că pescuitul recreativ sportiv pe bălţile mai sus menţionate se poate practica numai de către membri pescari, în baza carnetului eliberat de AJVPS Dolj. Restul permiselor de pescuit, eliberate de alte asociaţi, sunt nule, iar persoanele depistate fără respectivul permis sunt pasibile sancţiunilor contravenţionale.
Orice detalii, inclusiv despre procurarea şi ridicarea permiselor de vânătoare şi pescuit, se pot obţine de la sediul AJVPS Dolj din Craiova, Strada „Vasile Conta”, bl. U1.
D-le Gruia ce faceti cu braconajul industrial electric pe Dunare braconaj arhicunoscut de autoritati si care se face cu aprobarea tacita a acestora?Asta fiindca tot va laudati ca stiti de vanatul si pescuitul ilegal.Se braconeaza elctric tot anul pe toata lungimea Dunarii.
BRACONAJ la BULZESTI.Sefi de la politie,diversi alti sefi de servicii…deconcentrate,primarul Gin.Cand e braconaj niciunul din cei trei politisti locali,ce coincidenta ! nu e de gasit…
Este o ilegalitate ce faceti.Ordinul 15/2011, art. 8 al 3, revede :”(3)Tarifele de acces se vor stabili pentru toată perioada de valabilitate a autorizaţiei de pescuit recreativ/sportiv de către asociaţiile de pescari sportivi, vor fi indexate anual cu rata de inflaţie şi vor fi aduse la cunoştinţa ANPA până la data de 1 februarie.
(4)Pentru o informare corectă a pescarilor sportivi, ANPA va publica pe site-ul http://www.anpa.ro lista asociaţiilor pe zone şi tarifele practicate de acestea.” ANPA nu a publicat acele tarife si AJPS Dolj incalca legea cu voiosie. Poate citeste si ANPA. In concluzie , poate pescui orice pescar care are PERMIS, doar achitand o taxa suplimentara pe care AJPS au stabilit_ o ca fiind 0 lei si trebuie sa o pastreze cel putin un an.
Ana Maria Gebăilă, mai pune mana pe carte!
Comments are closed.