Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova – structură cu centre judeţene în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt – a avut, anul trecut, activitate intensă, iar zilele următoare va derula un alt program de prevenire şi de consum al substanţelor halucinogene, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.
Strategiile judeţene ale CPECA Craiova fac parte din programul pe 2015-2020 , iar planurile de acţiune pentru 2015-2016 sunt documente care însumează obiectivele asumate de toate instituţiile implicate în reducerea consumului de droguri. La nivel judeţean, toate programele elaborate au primit girul Instituţiei Prefectului şi au beneficiat de hotărâre de colaborare din partea Consiliului Judeţean.
În mediul preşcolar, CPECA Craiova a realizat nouă proiecte („Învăţ de mic să fiu sănătos”, „Copiii noştri cresc frumos”, „Preşcolari în prevenire”, „Copiii – oglinda noastră” etc.). În învăţământul preuniversitar, „Mesajul meu antidrog” – ediţia a XII-a (zilele următoare debutând o altă sesiune) – bucurându-se de cel mai mare succes. Este vorba despre o manifestare-concurs, de nivel naţional, la care, în 2015, au participat 515 elevi de gimnaziu şi liceu, iar la faza finală CPECA Craiova a obţinut cinci premii.
De asemenea, în cadrul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj s-au desfăşurat 23 de activităţi de prevenire a consumului de droguri, alcool şi tutun, aproape 1.300 de elevi din judeţele arondate participând la activităţi în aer liber. Nu lipsită de importanţă a fost participarea la manifestările organizate cu prilejul „Zilei Internaţionale a Sănătăţii”.
Specialiştii CPECA s-au implicat şi în campanii care au vizat prevenirea violenţei împotriva copiilor şi a tinerilor, precum şi a stopării criminalităţii. Nu au lipsit proiectele de anvergură locală, cu implicarea comunităţilor, sau cursuri de formare în domeniul prevenirii consumului de droguri. În date statistice, CPECA a primit 151 de solicitări de informare şi consiliere; a ţinut 308 şedinţe de sprijin individual pentru solicitanţi; a acordat 75 de consultaţii medicale; a admis 21 de pacienţi la tratament, în managementul instituţiei fiind cuprinse 81 de persoane.