39 de proiecte, depuse în campania de bugetare participativă

0
843

Până pe data de 23 ianuarie, craiovenii mai pot să voteze, pe platforma online craiova.decid.ro, proiectele cetățenești pe care municipalitatea umează, mai apoi, să le finanțeze. Bugetul alocat proiectului privind bugetarea participativă este de 200.000 de euro, bani care sunt alocați în totalitate de la bugetul local.

Bugetarea participativă este în perioada în care se analizează proiectele depuse de craioveni. Potrivit primarului Craiovei, Mihail Genoiu, au fost foarte multe proiecte, în total 39 de propuneri, care pot fi analizate și votate în această perioadă. „Craiovenii au depus multe proiecte, chiar dacă bugetarea participativă este o noutate. Proiectele sunt prezentate acum și perioada de selecție se va finaliza pe 23 ianuarie, când vom ști câștigătorii acestora. Vom trece imediat la derularea lor”, a declarat primarul Mihail Genoiu.

Au fost depuse 39 de proiecte cetățenești

Potrivit municipalității, sunt proiecte care privesc pe toți cetățenii orașului, având un impact social foarte mare. „Sunt proiecte care ne privesc pe toți și care au un impact social foarte mare”, a mai spus edilul-șef al Craiovei. În total este vorba de 39 de proiecte cetățenești, care au fost depuse de către craioveni, persoane fizice, dar și de către diferite organizații și asociații. Până pe data de 23 ianuarie, craiovenii le pot citi și vota, așadar, pe platforma destinată proiectului, craiova.decid.ro, acolo unde își vor crea un cont.

Integrarea persoanelor cu TSA pe piața muncii, cel mai votat proiect

Până ieri, cel mai mare număr de voturi – 305 voturi – l-a acumulat proiectul „Comunitatea noastră sprijină integrarea persoanelor cu TSA pe piața muncii”, care a fost depus în cadrul secțiunii destinate asistenței sociale. Inițiativa aparține Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România, filiala Craiova, care a fost înființată, în 2003, la inițiativa unui grup de părinți de copii cu autism din Craiova, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu autism și a familiilor acestora. Proiectul depus în cadrul campaniei de bugetare participativă prespune ca, pe durata a16 luni, o echipă formată din 4 profesioniști angajați cu contract de muncă full-time, părinții tinerilor cu autism, ca și voluntari, voluntari din cadrul școlilor cu care există încheiate parteneriate (Colegiul Gheorghe Chițu – specializare de alimentație publică și turism și Școala Gimnazială ”Gheorghe Bibescu”) să consolideze abilitățile unui număr de 20 tineri cu autism  – între care 5 copii și 15 adulți – pentru a reuși să desfășoare activități de curățenie și ajutor de patiser, care sunt considerate activități care necesită cerințe puține, repetitive și memorie vizuală bună.

20 de tineri vor fi formați ca ajutori de patiseri

Timp de șase luni, inițiatorii proiectului își propun să îi formeze pe tinerii cu TSA, cu ajutorul profesioniștilor și a voluntarilor. În următoarele 6 luni, se va trece la activitățile de producție propriu-zise și, apoi, la valorificarea lor, în cadrul evenimentelor care se vor organiza în comunitate. „Toate produsele vor fi preambalate și inscripționate cu logo-ul specificat în regulamentul bugetului participativ”, se specifică în proiect. Potrivit inițiatorilor, propunerea de proiect are ca support atât studiul rezultatelor unor proiecte-pilot desfășurate în Germania, Danemarca, Polonia, UK, Italia și Bulgaria, care au arătat faptul că persoanele cu autism, indiferent de gradul de autism și de complexitatea problemelor lor, se pot integra în grupuri de muncă și pot să desfașoare activități de muncă de nișă, în funcție de interesele lor speciale. Aceeași asociație a implementat și proiectul „Job Club”, în perioada octombrie-noiembrie 2019, finanțat de Primăria Craiova.

Campania a fost demarată pe 1 noiembrie

Campania de bugetare participativă a fost demarată pe data de 1 noiembrie, craiovenii interesați fiind invitați să depună proiecte cetățenești. Ca și în alte orașe mari ale țării, a fost creată o platformă online craiova.decid.ro, pe care cetățenii care au avut idei în diferite domenii au avut posibilitatea să le depună, urmând ca apoi să fie consultate de către municipalitate și selectate. Scopul campaniei este ca acele propuneri de proiecte care vor fi considerate cele mai bune să se transforme apoi în investiții pe care primăria le va pune în practică.

Cine a putut depune proiectele

Potrivit regulamentului, au depus proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă persoane care locuiesc, muncesc sau studiază în Craiova și care au vârsta minimă de 18 ani. Participanții au fost persoane fizice, dar și persoane juridice – asociații, fundații, ONG-uri și societăți comerciale care au sediul social în Craiova. ”Proiectul de bugetare participativă implicarea cetățenilor, în special a tinerilor, în tot ceea ce înseamnă viață din Craiova. De asta l-am și denumit aşa, pentru că acest buget participativ se duce înspre cetăţenii implicaţi, care vor să participe la tot ceea ce înseamnă activitate în Craiova”, a explicat, într-o conferință de presă, la momentul lansării campaniei, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Propunerile pot fi votate până la 23 ianuarie

Perioada de încărcare a proiectelor pe platforma online s-a încheiat pe data de 1 decembrie. Până la 20 decembrie, comisia de evaluare a analizat proiectele depuse și a solicitat eventuale clarificări din partea celor care le-au inițiat. Pe 20 decembrie, a fost întocmită lista cu proiectele selectate. Proiectele acceptate vor rămâne pe platformă până la data de 23 ianuarie, în tot acest timp putând să fie votate electronic de către craioveni. Abia proiectele care vor întruni cel mai mare număr de voturi vor fi declarate câștigătoare și asumate de municipalitate pentru a fi puse în practică.