Consilierii municipali au fost convocaţi, ieri, într-o şedinţă extraordinară pentru a vota acoperirea unui deficit de câteva sute de miliarde de lei la buget. Reprezentanţii Primăriei Craiova i-au asigurat că situaţia este sub control, anul fiscal 2012 încheindu-se chiar cu o economie de 450.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro, care va fi folosită pentru lucrările de investiţii ale acestui an.
Fiind prima şedinţă din acest an şi având doar un singur punct pe ordinea de zi, nu toţi consilierii s-au grăbit să ajungă în sala de plen. La începerea dezbaterilor, înainte să fie citit titlul proiectului de hotărâre de către secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, din cei 27 de aleşi locali, doi erau absenţi şi doi transmiseseră mesajul că vor întârzia. Partea proastă e că, fiind puţine lucruri de discutat, şedinţa s-a terminat înainte ca ei să mai apuce să-şi ocupe locurile. Întâmplarea a făcut ca, de această dată, nici colegii consilieri să nu se confrunte cu nici o dilemă în ceea ce priveşte conţinutul proiectului.
Un singur consilier a fost curios
Cu o singură excepţie. Consilierul PP-DD Ionel Pană a cerut explicaţii autorităţii locale de unde provin banii în plus care au apărut la buget şi, pe de altă parte, de unde a rezultat deficitul care trebuie să fie acoperit cu respectivii bani. ”Aş vrea să ni se spună şi mie în ce constă acest deficit bugetar pe care trebuie ca noi să îl votăm în această şedinţă. Cer această lămurire pentru că nu a mai avut loc şedinţa pe comisii şi nici în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre nu se precizează nimic despre acest aspect”, a sunat interpelarea alesului local, singura din timpul dezbaterilor.
Cine a schimbat lucrurile
Pentru că proiectul de hotărâre nu a fost însoţit, într-adevăr, de un raport explicativ, directorul economic al Primăriei Craiova, Nicolae Pascu, a venit cu lămuririle. Acesta le-a spus consilierilor municipali că ei trebuie să voteze o operaţiune pur contabilă, pe care, în acest an, municipalitatea nu poate să o facă decât cu votul aleşilor locali. „În momentul în care s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012, am avut un excedent de 13,5 milioane lei, care, conform prevederilor legale, mergea în secţiunea de dezvoltare, nu se foloseşte decât pentru investiţii. Prin Ordinul nr. 1720 al Ministerului Finanţelor Publice, privind aprobarea normelor de închidere a exerciţiului bugetar pe 2012, avem obligativitatea ca acel excedent al bugetului local să vină să acopere deficitul creat”, a explicat acesta.
O treabă contabilicească
Din cele 13,5 milioane de lei, care apar în plus la închiderea bugetului pe 2012, autorităţile locale susţin că au tras 13,47 milioane de lei, bani pe care i-au orientat spre investiţii. Numai că fondurile acestea au fost alocate la nivel teoretic, banii neputând să fie cheltuiţi practic decât după ce schema bugetară va trece prin Consiliul Local Municipal. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că, după ce directorul economic a venit cu explicaţii, aleşii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre. „E o simplă operaţiune contabilă, dar trebuie votată de consilieri”, a ţinut să sublinieze Nicolae Pascu şi la finalul şedinţei.
Economiile au fost făcute „din varii motive”
Tot ieri, prin acelaşi vot, aleşii locali au fost de acord ca economiile care au fost făcute în 2012 să fie folosite pentru lucrări de investiţii care se vor face în timpul acestui an. Reprezentanţii Primăriei Craiova au explicat că este vorba de o sumă de 450.000 de lei de care municipalitatea dispune la închiderea bugetului şi pe care o va folosi la următoarele lucrări. Interpelat cum au fost făcute aceste economii, Nicolae Pascu a precizat că banii au fost economisiţi „din varii motive”: „În momentul când vom prezenta execuţia bugetară, vom analiza orice investiţie. Unele au avut valori mai mici la licitaţie, altele au fost pe ultima sută de metri, însemnând după 31 octombrie, când nu s-a mai putut modifica lista de investiţii. Şi s-au realizat aceste economii de 450.000 de lei, care ele vor fi preluate în anul fiscal 2013”, a precizat directorul economic al Primăriei Craiova.