Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional din Craiova

0
319

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat ieri contractul de proiectare pentru Spitalul Regional din Craiova. La eveniment a participat și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Spitalul va avea şapte niveluri – cinci etaje, parter şi subsol, cu o amprentă de 32.800 de metri pătraţi. Suprafaţa desfăşurată va fi de 165.000 de metri pătraţi. Valoarea acestui contract de proiectare este de peste 30 de milioane de euro. Durata contractului este de 12 luni pentru proiectare, după care vor urma 60 de luni de suport tehnic pentru timpul construcţiei efective şi încă 60 de luni perioada de garanţie.

Procedura de atribuire a contractului de achiziție de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova” s-a încheiat ieri, prin semnarea contractului.

Spitalul va avea 807 paturi, plus 60 paturi de urgenţă, bloc operator cu 19 săli de operaţie, oncologie de zi, 52 de cabinete pentru medicina ambulatorie de specialitate şi 23 de unităţi de imagistică medicală. În afară de spaţiile pentru asistenţă medicală şi unităţi de primiri urgenţe, spitalul va avea aproape 5.000 metri pătraţi pentru spaţii de învăţământ, sală virtuală, sală de resuscitare, săli pentru training computerizat.

În prima etapă a procedurii de atribuire și-au  depus candidaturile  9 asocieri compuse din 54 de operatori economici. Raportul procedurii a fost aprobat de ministrul sănătății și rezultatul procedurii a fost comunicat ofertanților în data de 26 octombrie 2022. Până la data de 07 noiembrie 2022 inclusiv (10 zile de la data publicarea rezultatului procedurii în SEAP) nu a fost depusă nicio contestație.
Ofertantul a cărui ofertă  a obținut cel mai mare punctaj după aplicarea criteriului de atribuire este Asocierea N.K.Y. MIMARLIK MÜHENDISLIK INȘAAT VE TICARET LIMITED ȘIRKETI (lider de asociere) – SC POPAESCU & CO SRL (membru asociere) care are și șapte subcontractanți declarați din România.

“Astăzi trecem la semnarea acestui contract deosebit de important. (…) Este cel de-al treilea contract pe care îl semnăm în această perioadă de un an de zile de când am preluat portofoliul Ministerului Sănătăţii pentru cele trei spitale regionale. Primul spital pentru care a fost semnat acordul de proiectare a fost Spitalul din Iaşi, ulterior Spitalul Regional din Cluj şi acum Craiova.  În PNRR sudul ţării a fost neglijat şi nu există proiecte care să se dezvolte infrastructura medicală spitalicească în sudul României. Ne pare bine că avem unul dintre spitalele regionale la Craiova. Sperăm că în noiembrie 2023 să putem să începem, eu sper să putem să începem chiar înainte de finalizarea proiectului licitaţia pentru construcţie” : ministrul Alexandru Rafila.

“Pentru Craiova este o investiţie extraordinar de importantă, poate cea mai importantă. Chiar dacă am reuşit să construim lucruri extraordinare în ultimii ani şi putem să ne mândrim cu faptul că avem cel mai mare contract din Uniunea Europeană pe fonduri europene de aducţiune de apă de peste 450 de milioane de euro, să ştiţi că pe noi cel mai mult ne ardea această investiţie – Spitalul Regional. De ce? Pentru că în întreaga Oltenie nu există la ora actuală niciun spital cu care să punem spune că avem condiţii decente atunci când se vorbeşte despre spitalele care aparţin de Ministerul Sănătăţii” : primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

###

Spitalul Regional Craiova are o istorie destul de controversată și comparativ cu celelalte două spitale, Cluj și Iași este și puțin întârziat.  În 2015, la Craiova, în fața Spitalului Județean, premierul de atunci Victor Viorel Ponta a anunțat că și la Craiova se va face un Spital Regional cu 100 milioane de euro, din care 50 milioane fonduri europene, 40 de milioane fonduri guvernamentale și 10 milioane de la bugetul local. A urmat un lung șir de discuții și controverse, iar proiectul s-a reluat prin 2020, ca în 2022, după instalarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, care are un merit extraordinar în acest proiect, să se înceapă să se vadă și rezultatele. Mai exact, în martie 2022, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, a anunțat ca statul va împrumuta de la Banca Europeană de Investiții suma de 368 milioane de euro pentru realizarea Spitalul Regional Craiova. Și în ședința din 9 martie s-a și întâmplat acest lucru. Trebuie menționat că discuțiile cu BEI au început prin 2016, de către ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș. În august 2022, premierul Nicolae-Ionel Ciucă,  în ședința de Guvern, a anunțat ca va fi aprobată legea care va asigura finanțarea Spitalului Regional Craiova. Este vorba de 600 milioane de euro, 368 milioane de euro bani împrumuți de la BEI și 140,52 milioane de euro, fonduri nerambursabile și guvernamentale. Și în 3 august s-a întâmplat și acest lucru. Adică a mai fost depășită o etapă. În data de 11 octombrie 2022, Camera Deputaților a adoptat legea pt aprobarea contractului de finanțare. Iar în 8 noiembrie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat contractul de finanțare pentru partea de proiectare.