Ministerul Economiei, cu PSD, la conducere, a reușit să stimuleze consistent investițiile în industria prelucrătoare. Săptămâna trecută s-a deschis sesiunea de depunere a solicitărilor. E vorba de 300 de milioane de euro destinate retehnologizării și investițiilor în linii de producție nepoluante. Firmele interesate au termen până pe 16 decembrie pentru depunerea cererilor. Vor avea prioritate companiile care contribuie la reducerea dependenței de import. Se încurajează astfel realizarea lanțurilor valorice esențiale în dezvoltarea economiei naționale.
Schema de ajutor de stat se adresează preponderent firmele românești, dar poate fi accesată și de companiile străine care vor să-și dezvolte capabilități noi în România, ori de cele care vor să-şi extindă investiția deja existentă.
Cele 300 de milioane de euro se adaugă sumelor din celelalte scheme de ajutor de stat, în valoare de peste 1,5 miliarde de euro, promovate de PSD prin programele ,,Sprijin Pentru România”.
În ultimele șase luni investițiile străine au crescut cu 21% față de aceiași perioadă a anului trecut, plus 4,4 miliarde de euro. Și este cu atât mai remarcabil cu cât acest lucru bun se produce în condițiile în care acum este război la granițele României. Anul trecut nu avem această problemă, iar criza energetică se manifestă cu mult mai multă severitate acum. România rămâne o țară sigură și atractivă pentru investițiile străine urmare a stabilității și încrederii generate de actuala guvernare. Iar meritul PSD în această privință este de netăgăduit.
Al doilea domeniu în care PSD a reușit să miște lucrurile este cel agricol. Aici vreau să mă refer în special la Casa Unirea și la sprijinul acordat prin acest mecanism producătorilor români. Această inițiativă capătă consistență și se diversifică mecanismul de funcționare prin care Casa Unirea vine efectiv în sprijinul fermierilor locali. Noi loturi de produse, în special legume, dar și dintre cele procesate,de exemplu dulcețuri, conserve au ajuns deja în marile lanțurile de supermarket-uri.
Așadar se verifică viabilitatea modelului de business al Casei Unirea și, cel mai important lucru, că marfa producătorilor români ajunge la consumatori.Livrările de produse agroalimentare vor continua în perioada următoare, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea având negocieri cu toate lanțurile de magazine din România pentru a încheia contracte de colaborare, în beneficiul tuturor părților implicate.